Sestra stradale Stanike pita Vučića: Kako sad nemaš snimak?Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ne poseduje snimak nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, a u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević i zbog koje je osuđen Dejan Stanojević, vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, oglasila se za naš portal i Mirjana Aleksić, sestra poginula žene, koja je iznenađena zbog pomenute izjave. Aleksićeva ističe da je njima Vučić svojevremeno nudio da pogledaju pomenuti snimak, tvrdeći da je stravičan, te da ne razume kako sada priča da ga nema. 

Stanojević je zbog nesreće osuđen na tri godine i deset meseci zatvora, međutim, javnost i dalje nije dobila odgovor na pitanje gde su minuti koji fale na snimku sa nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac, ali i zašto predsednik Vučić još uvek nije pokazao ceo snimak, iako se u medijima nebrojano puta hvalio da je pomenuti zapis video i da je spreman da ga pokaže porodici.

Ipak, njegova nedavna izjava poprilično je zbunila građane Srbije, a pogotovo porodicu nastradale Stanike Gligorijević, u kojoj ističe da snimak nije kod njega.

„Mene niti je ko pitao, niti posedujem snimak. Znam šta su mi pokazali, niti mi je ko tražio bilo šta. Nikakve nadležnosti nemam, niko me nije pitao, niko me ni za šta nije pozvao. To morate da pitate neke druge nadležne organe. Ja ću samo da ponovim svim ljudima, ako neko stvarno misli da bih ja li bilo ko drugi štitio nekoga ko je ubica, na bilo koji način ili da bih rekao „ej, Babića nemojte da osudite, nego osudite njegovog vozača“, onda to takođe mnogo više govori o onima koji to misle nego o meni. Narod je tu i umeće sve da proceni na najbolji mogući način, uveren sam da ljudi to i te kako dobro vide i i te kako dobro znaju“, izjavio je Vučić nedavno, odgovarajući na pitanje televizije N1.

Stanikina sestra Mirjana kaže za Nova.rs da ne zna otkud ovakva izjava predsednika, kada im je rekao da je spreman da im pokaže zapis, te da je on „stravičan“.

„Kada je bio kod nas. on je rekao da ima snimak, da je snimak kod njega i da može da se vidi. Rekao je i da je snimak stravičan i užasan, i da ne bi preporučio deci da ga gledaju. Pa, što onda ne da da ga vidimo? Da vidimo šta je to stravično na njemu.. Sada čujem da kaže da nije kod njega. Kako može tako nešto da izjavi?“, pita se Aleksićeva.

Ona u razgovoru za Nova.rs ističe da, i pored donesene presude, ovaj slučaj će epilog dobiti tek kada bude prikazan ceo snimak.

„Po meni, suđenje ne može da se završi sve dok se ne vidi snimak. Ne može da se završi dok se ne vidi tačno ko je krivac. Pitam se samo što ta kamera na naplatnoj rampi nema prekid u osam, devet sati, nego baš kada je bio udarac“, priča Stanikina sestra.

Ona se osvrnula i na navode političara Dragana Markovića Palme, lidera Jedinstvene Srbije, koji se našao u centru afere nakon što ga je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić javno optužila da se bavi podvođenjem maloletnica. Palma je, braneći se od optužbi, u jutarnjem programu otvoreno zapretio vlastima, poručujući da on „mnogo više zna o njima“, ali i da zna „ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba“.

Građani su odmah posumnjali da je reč upravo o nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, s obzirom da se nebrojano puta spekulisalo da se Zoran Babić nalazio za volanom službenog vozila, a ne njegov vozač. Stanikina sestra Mirjana ističe da Marković, ukoliko zaista nešto zna, to bi trebalo da javno kaže.

„Sigurno da zna kada je izjavio. Neka izađe javno da kaže ko je. Neka kaže ko je krivac“, kaže ona.

Porodica nastradale Stanike navodi i od pravde neće odustati.

„Idemo do kraja, postoji još neki stepen sudstva, ovo nije kraj. Pa znate šta, ne može vozač da izađe „čist“ iz automobila, a da onaj koji sedi pozadi u vozilu bude povređen“, kaže ona i dodaje:

„Da je bilo pravde, presuda bi bila pravična. Ova, koja je doneta, nije“, ističe Aleksićeva.

Fale ključna dva minuta

Podsetimo, tragedija se desila 31. januara 2019. kada je optuženi Dejan Stanojević, upravljajući službenom “škodom”, udario u “opel astru” koja je bila u traci za naplatu putarine, nakon čega se ona odbila i zakucala u zadnji deo „folksvagena“, koji je napuštao rampu. Na licu mesta poginula je Stanika Gligorijević, dok je pet osoba lakše i teže povređeno.

Teške povrede zadobio je funkcioner SNS Babić, kao i Mirjana Aleksić (48), sestra nastradale Stanike.

Ovaj slučaj od samog početka izaziva brojne kontroverze u javnosti, počevši od toga ko se nalazio za volanom „škode“, ali i zašto su snimci sa nadzornih kamera sa mesta nesreće polovični.

U javnosti se ubrzo nakon vesti o nesreći pojavila sumnja da se za volanom automobila nalazio zapravo Babić. Ipak, ista je nedugo zatim demantovana.

Dodatnu sumnju u ceo slučaj podrila je činjenica da na snimcima sa naplatne rampe, na kojoj je došlo do nesreće, fale ključna dva minuta.

Izvor: Nova.rs