Belivuk član SNS-a od 2011, direktno za Vučića radio poslednje 4 godine



Veljko Belivuk je član Srpske napredne stranke od 2011. godine, a direktnu saradnju sa Vučićem i drugim vodećim ljudima u stranci ostvario je 2017. godine od kada je aktivno radio za predsednika Srbije.

Prema iskazu koji je Belivuk dao tužiocu, saradnja je počela nakon što su Naprednjaci izgubili kontrolu na tribini Partizana.

Ako je suditi prema iskazu Belivuka, sve je zapravo izrežirano kao u nekom mafijaškom filmu. Uhapsili su ga, izvukli ga iz zatvora pa ga uposlili da za njih obavlja poslove.

Belivuk je objasnio da je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. On je kasnije oslobođen u ovom slučaju pod misterioznim okolnostima – pojedini dokazi su kompromitovani, a veštak je iznenada promenio iskaz.

Belivuk je ispričao da mu je huligan Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, rekao 2017. godine da će mu on biti veza sa predsednikom Srbije.

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili” naveo je Belivuk.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici.

Novinari KRIK-a su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može da produbi ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti. Belivuk tvrdi da je na sastancima Vučić od njega tražio različite stvari.

Izvor: KRIK