„Ceca je umišljena veličina koja kopira svog patrona Vučiča“



Jovana Polić, novinarka i autorka serijala "Junaci doba zlog", koji se emituje na televiziji N1, susrela se sa pritiskom tima folk pevačice Svetlane Ražnatović zbog epizode "Srpska majka" iz pomenutog serijala. Tim pomenute pevačice, poznate po nadimku Ceca, uputio je zahtev produkciji JSP "da se ne emituje emisija o njegovoj klijentkinji", u suprotnom će da "pokrene odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitila svoj lik i delo". Tim povodom, pričali sa Jovanom Polić koja je, između ostalog, za Nova.rs rekla da - niko u bilo kom demokratskom društvu na svetu ne može da očekuje “zaustavljanje” slobode govora i medijskih sloboda.

„Niko u bilo kom demokratskom društvu na svetu ne može da očekuje “zaustavljanje” slobode govora i medijskih sloboda, pa makar to bilo i samo – u pokušaju. Jer, ne može nas zaustaviti, čak ni u ovoj zemlji u kojoj je strah dominantno osećanje, čak ni žena koja se oseća toliko moćno da sopstvenu bahatost demonstrira upravo na novinarima i medijima koji je ne pitaju za izbledelu haljinu od pre 20 godina, već postavljaju pitanja o izbledelim sećanjima na protekle decenije njenih kriminalnih aktivnosti. Na nama, novinarima, i na ovoj razvaljenoj medijskoj sceni, to treniranje izdržljivosti dugotrajnog klečanja pred raznim umišljenim veličinama, već uveliko vežbaju političari, pa što to ne bi i ona koja kopira svog trenutnog patrona, Aleksandra Vučića“, rekla je Polić.

Autorka serijala „Junaci doba zlog“ navodi da Svetlana Ražnatović, osim pretnjama pravnog tima, nije pokušala na druge načine da je spreči da emituje epizodu.

„Verujem da Svetlana Ražnatović samo nije bila obaveštena. Ona je, očigledno, pored poslanika SNS-a, Aleksandra Markovića (koji je prošle nedelje imao ispad u Skupštini Srbije), jedina koja nije dobila informaciju od medijskog kriznog štaba vlasti – da se podizanjem prašine u vezi sa ovim serijalom, zapravo podiže gledanost “Junaka doba zlog”. Verujem da su joj Mićan ili Vladanka u međuvremenu dojavili da im sad već pravi kuršlus na već prilično nagorelim mrežama korupcije, kriminala, i drugih nedela kojima su opasali Srbiju. Uz to, tri su zakona koja regulišu ovu oblast, te je valjda i njenom pravnom timu neko dojavio da postoje takozvani pozitivni zakonski propisi, a da informacije o istim mogu da pronađu u javno dostupnim dokumentima pod nazivima: Zakon o autorskim i srodnim pravima, Zakon o žigovima i na kraju, ali ne najmanje važno, Zakon o informisanju“, navodi Jovana.

Na pitanje šta smatra da je za pevačicu bilo toliko problematično i toliko uznemirujuće u njenoj emisiji što ju je isprovociralo da tako reaguje, Polić kaže da je to zbog njene biografije.

„Ako je za nju bilo šta uznemirujuće, to sigurno nema nikakve veze sa autorskim delom koje smo napravili Sanja Lončar, Slaviša Lekić i ja. Jer, kad vi reagujete pre nego je i jedan kadar ove emisije izmontiran, kad reagujete pre nego je i jedan sagovornik snimljen, kad vi reagujete pre nego je i jedno slovo scenarija napisano, onda je sasvim jasno da vas ne uznemirava sadržaj emisije, eć isključivo sadržaj sopstvene biografije“, priča autorka i dodaje da „nikome ko ima i trun socijalne inteligencije neće nikada pasti na pamet da pokuša da spreči emitovanje tako nečega“.

Kaže da ju je najviše iznenadilo to što je bivši novinar Svetomir Marjanović odbio da priča u serijalu.

„Nekada je bio pajtos Dragana J. Vučićevića, u zločinu nad medijima, a u ovom serijalu je mogao da bude makar jedan jedini čovek koji bi bio u stanju da izgovori koju lepu reč o kasapinu Vučićevih meta“, kaže ona.

U javnosti se komentarisalo da su mnoga odbijanja bila očekivana ali je većini ostalo nejasno zašto je bivši predsednik odbio da govori, na šta Polić kaže da je drugo iznenađenje za tim koji je pravio „Junaci doba zlog“.

„Verovali smo da bi Boris Tadić imao šta, značajno, da kaže o mnogim likovima o kojima smo do sada uradili emisije, pa je tako i pozvan. Ne bih da nagađam razloge, ali mogu da vam kažem da je odgovorio da “ne može da učestvuje” u serijalu“, navodi Polić i ističe da su komentari na to što je snimila pozitivni.

„Ako izuzmemo ovaj incident sa Svetlanom Ražnatović, komentari su dominantno pozitivni, a najznačajnije su reakcije mladih ljudi koji nisu preživeli ceo period ovog zlog doba i za koje je ovaj serijal dokument vremena čijeg su dela i oni savremenici. Sa nadom da neke greške neće ponoviti. Novi serijal kreće najesen i u narednih osam epizoda ćemo imati bar podjednako živopisne likove, kao i u ovom prvom serijalu“. 

Izvor: Nova.rs