Ponoš: Ne može Vučić da opere ruke i da samo Belivuku budu krvave



Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da iskaz Veljka Belivuka na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „stvorio Belivukovu kriminalnu grupu koja je radila za njega i po njegovim instrukcijama“, i da ne može da opere ruke i svu krivicu prebaci na taj klan.

„Previše su im prsti isprepleteni da bi samo Belivukove ruke bile krvave. Državni vrh je glavna pretnja bezbednosti građana Srbije. Saradnja mafije i vlasti u Srbiji ne samo da je uspostavljena na samom vrhu, nego je kriminalni klan bio instrument vlasti“, rekao je Ponoš za portal Nova.rs.

„Belivuk je očigledno operativno rukovodio kriminalnom grupom koju je vlast stvorila i za čije potrebe je izvršavala zadatke dobijene od vrha SNS i države, uključujući i od samog šefa države“, dodao je Ponoš.

Ponoš je istakao da se iz Belivukovog iskaza, koji je objavio portal Krik, jasno vidi da je vlast davala mandat Belivuku da suzbija građanske proteste, a i punu slobodu da suzbija konkurenciju u kriminalnim krugovima.

„Vlast donedavno nije imala primedbe na surove metode kojima je Belivukova grupa obavljala dobijene zadatke“, rekao je Ponoš.

„Teško da je Belivuku samo članska karta SNS bila dovoljan razlog da mu se policija i tužilaštvo ne mešaju u posao. Snažniji argumenti bili su njegov telefonski imenik i mogućnost da direktno sa šefom države razmeni mišljenje o problemima koji muče Srbiju i kako da se efikasno reše“, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je „providan pokušaj vlasti“ da se objavljivanjem morbidnih snimaka mučenja i ubistava „distancira od onih koje je stvorila i dala im mandat da seju strah po ulicama i stadionima“.

Ponoš je upitao šta bi još trebalo da se desi pa da tužilaštvo konačno sasluša Aleksandra Vučića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića, ministre unutrašnjih poslova i odbrane Aleksandra Vulina i Nebojšu Stefanovića, bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

„Indikativno je da Belivuk ne proziva Stefanovića, Dijanu Hrkalović i Novaka Nedića, ali to što je on iz sebi znanih razloga odlučio da ih ne proziva ne znači da nemaju šta da kažu u istrazi“,  rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je u osnovi organizovanog kriminala povezanost kriminalnih krugova sa vlašću – izvršnom, pa i sudskom.

„U Srbiji odavno postoje indicije da ta saradnja nije uspostavljena na nivou nekog prljavog policijskog inspektora ili korumpiranog sudije, nego na najvišem državnom nivou. Nema u Evropi države u kojoj je sam vrh vlasti toliko kompromitovan vezom sa kriminalom kao što je u Srbiji danas“, zaključio je Ponoš.