Srbija ima 3 zlata: Vaterpolisti pobedili Grčku, moćna Tijana vodila odbojkašice do bronze



Vaterpolisti Srbije osvojili su olimpijsko zlato protiv Grčke, posle epskog polufinala protiv Španije, pali su i Heleni sa 13:10 za spektakularan kraj Igara!

Finale ima posebnu romantičarsku notu jer se mnogi asovi vaterpola opraštaju od reprezentacije i Olimpijskih igara, poput Filipa Filipovića.

Upravo je gol Filipovića Špancima presudio u polufinalnom trileru, koji su obeležile i sudijske kontroverze.

Mnoge odluke bile su diskutabilne, ali se samo probudio inat kod naših reprezentativaca, bilo je sumnjivih odluka i u prvom poluvremenu protiv Grka.

Grci su se dugo držali, ali nisu mogli da spreče poraz, kada je Srbija došla do nove serije od tri gola za konačnih 13:10.

Po tri gola dali su Prlainović, Mandić i Jakšić, po dva imaju Duško Pijetlović i Filip Filipović.

Finale je zbog hrabrosti momaka posebno originalno najavio Danilo Ikodinović, kao poslednji tango majstora vaterpola.

U meču za bronzu, Mađarska je pobedila Špance sa 9:5, potvrdilo se da se Furija nije oporavila od poraza protiv Srbije.


Srbijo, raduj se: Moćna Tijana vodila odbojkašice do bronze


Odbojkašice Srbije osvojile su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, pošto su u meču za 3. mesto u Tokiju deklasirale reprezentaciju Koreje u tri seta - 25:18, 25:15, 25:15.

Želele su silno evropske i svetske šampionke to zlato koje nedostaje ovoj sjajnoj generaciji, ali su se u polufinalu isprečile SAD.

Kao što su odbojkašice Srbije razbile Italijanke u četvrtfinalu sa 3-0 u setovima, tako nisu imale odgovor za raspoložene Amerikanke u borbi za finale, ali su sve „naplatile“ u duelu za bronzu.

Naše devojke su, posle srebra u Riju, stavile bronzu oko vrata u Tokiju pošto su deklasirale Južnu Koreju u tri seta, isto kao u grupnoj fazi.

Blistala je čudesna Tijana Bošković, „kuvala“ je Maja Ognjenović kao nikada, funkcionisao je blok po potrebi, kao i odbrana da se umire napadi protivnika… Kakva-takva neizvesnost jedino je viđena u prvom setu u kojem su Korejke imale +3, ali su evropske i svetske prvakinje preokretom otišle na 15:13 pod Tijaninom komandom koja je odmah najavila moćnu partiju.

Druga dva seta protekla su u apsolutnoj dominaciji naših devojaka, sve je bilo na vrhunskom nivou kako samo one umeju, da osvoje bronzu i donesu Srbiji devetu medalju u Tokiju, čime je postavljen novi rekord naših olimpijaca otkako se takmičimo pod imenom Srbije i nadmašen je učinak iz Rija.

Na kraju, suze radosnice, pesma i veliko slavlje naših odbojkašica koje je sa neverovatna 33 poena do postolja predvodila Tijana Bošković. Sigurno partija za pamćenje naše korektorke da se ukrasi rekordno odličje u Tokiju i da se sve zajedno s osmehom vrate kući.

Izvor: Nova.rs