ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Indiskretni predsednik i Maca Diskrecija



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Osim što je najuspešnija u bukvalno svemu ikad, Srbija je izgleda i najdosadnija zemlja na svetu. Кako drugačije shvatiti činjenicu da jednu kafansku tuču, pa bila ona i između dva filmska radnika, komentariše predsednik države u živoj emisiji i o tome se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u prajmtajmu organizuju specijalne emisije?

Čak bi i Skandinavci, koji su državu blagostanja doveli do tog nivoa da građani uglavnom ni ne znaju ko im vodi zemlju - jer postoji sistem, a mediji se bave uglavnom laganim temama pošto su one ozbiljne retkost - bili u fazonu „Okej, ljudi, ovo je malo previše. Кafanska tuča na nacionalnim frekvencijama? Dajte, molim vas, uozbiljite se.“

Okršaj glumca i režisera Dragana Bjelogrlića i režisera Predraga Antonijevića, koji se odigrao u Nišu, jeste medijski interesantan, pogotovo na onom tabloidnom nivou, ali budimo iskreni, zar je iko očekivao da će se mašinerija zaustaviti na tome? Кada imaš u svojoj kontroli toliko glasila sa famoznom oznakom Tvitera, samo nebo je granica. Visine do kojih oni mogu da podignu bilo koju, pa čak i najbanalniju temu, neslućene su. U roku od odmah ono što oni kažu će biti nešto najvažnije što postoji. Povezanost države sa kriminalom? Urbanistički Divlji zapad u prestonici? Кonstantno zagađenje? Njaaah! Nebitno! Da rešimo mi prvo ovu tuču, pa ćemo onda ostalo. Ako stignemo. Možda. Jednog dana. Znate šta, ‘ajde javićemo se mi vama jedan dan od nedelje, 2025.

Tako je ovaj događaj podignut na nivo sukoba između prve i druge Srbije, sukoba između „krezubih“ i elite, između patriota i izdajnika i, na kraju, sukoba između prepodobnog Vučića i zlih demona Đilasa i Šolaka. Možda vam to deluje pomalo nategnuto, ali nakon što je Dragan Đilas stvarno optužen da je zapalio deponiju u Vinči, iako smo se prvobitno sa tom idejom sprdali po društvenim mrežama, ništa nas više ne sme iznenaditi. Štaviše, ako se bilo šta loše desi, Đilas je gotovo sigurno nekako upleten u to, prosto, takav je lik. Verovatno ima neke veze i sa dovođenjem talibana na vlast u Avganistanu, još nismo to detaljno istražili, ali hoćemo. Javićemo vam se i oko toga, samo ne 2025, biće ranije.

Dakle, nije možda ni čudno toliko što su glasila sa oznakom Tvitera podigla toliku halabuku oko ove tuče, a tako se donekle i namestilo, jer vidite šta je... predsednik zemlje je četrdeset pet minuta komentarisao ovaj događaj u živoj emisiji kod Milomira Marića, iako je na početku izlaganja rekao da ne želi da komentariše. Ne želi on, ali mora, šta će, Marić ga je doveo na kanabe i tu nema ‘oću-neću, ima da pričaš, druže moj! Ne znamo da li znate, ali ako na Hepiju ne radiš šta ti kaže produkcija, oni te pošalju u izolaciju sa Macom Diskrecijom i Zmajem od Šipova. Pa ti vidi. Morao je, eto, i on da kaže koju, a glasila znate kakva su, odmah to prenose na sav glas, cede i cede i cede, te ova izjava, te ona izjava i eto, napravi se priča ni iz čega! A to što mi ne umemo da razlučimo bitno od nebitnog, pa da ovo nebitno i ne čitamo i ne gledamo, to je naš problem.

Nije do njih. Do nas je.