Cvijanov obdukcioni nalaz potpisao bivši pomoćnik Zlatibora LončaraObdukcioni nalaz Vladimira Cvijana nosi pečat i potpis bivšeg pomoćnika ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doktora Zorana Mihailovića, objavio je na svom Tviter nalogu beogradski advokat Ivan Ninić koji mesecima istražuje okolnosti misteriozne smrti pravnika i nekadašnjeg člana Srpske napredne stranke.

Obdukcioni nalaz objavljen je ranije u tabloidima i to je jedini dokument javno obelodanjen koji je potpisao tročlani obdukcioni tim, podseća za portal Nova.rs advokat Ivan Ninić.

„Tu su tri potpisa, ali i jedan pečat na kom je sve vreme bio sakriven identitet i ja sam već tada posumnjao, po samom potpisu, da se može raditi o doktoru Mihailoviću, ali nisam mogao to da dokažem jer sam tri puta tražio nalaz na uvid i tri puta sam odbijen. Dva puta je te odluke poništavao uverenik. Sada, dok čekamo novu odluku po žalbi poverenika, posumnjao sam da bi jedan od razloga za odbijanje mogao da bude i prikrivanje identiteta ljudi koji su učestvovali u postupku jer se zna da od obdukcije zavisi dalja sudbina postupka“, objašnjava Ninić.

U ovom slučaju, kaže, jako je bitno ko je radio obdukciju.

„Ti ljudi, njihova imena i prezimena, ne mogu biti izuzeti od javnosti. Pošto se sve vreme kriju svi akteri ovog događaja, podsetiću da do skoro nismo znali ni ime postupajućeg zamenika javnog tužioca. Od početka afere mi smo jedva uspeli da saznamo jedno ime i to uz asistenciju Poverenika. Gde su druga imena? Sad treba to klupko razmotati, da vidimo gde su ti službenici i da li su možda napredovali“, kaže Ninić.

On podvlači da je veoma nezahvalno prejudicirati bilo šta, ali i to da je previše slučajnosti.

„Ipak, ja ne verujem u slučajnost da je dr Mihailović tog dana bio angažovan tek tako. Simptomatično je da imamo čoveka koji je do tog perioda bio pomoćnik ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Previše je slučajnosti u samom predmetu ali kako isplivavaju neka imena, upućuje nas i na zaključak zašto je sad sve pod velom tajne. Nakon toga, dr Mihailović je sa mesta asistenta, na kom je bio u trenutku kada je izvršena obdukcija paralelno sa funkcijom pomoćnika ministra, napredovao u profesora“, kaže Ninić.

Dodaje i da izražava sumnju u sam kvalitet nalaza i u istinitost navoda, a sama činjenica da to potpisuje jedan od pomoćnika Zlatibora Lončara dodatno upućuje da je stvar politizovana.

Inače, javnost u Srbiji je tek sredinom marta saznala da se Cvijan utopio januara 2018. godine, što je izazvalo brojne sumnje. Cvijan je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavilo pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Nakon što je osvanula informacija da se on utopio januara 2018. godine, zatim da je kremiran na zahtev oca, a potom i da ga mu na nadgrobnoj ploči piše samo ime, počelo je da se spekuliše šta zaista stoji iza smrti Vladimira Cvijana.

Izvor: Nova.rs