DRAŽA PETROVIĆ - Prosto proširena premijerka



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Sećate se koliko smo se samo oduševili kada su nam otkrili kao klincima da se rečenica "Ana voli Milovana" čita isto sa obe strane?

To se stručno zove „palindrom“, ali smo uvek zamišljali kako izgleda ta Ana iz palindroma. Onda se pojavila Ana Brnabić koja zaista deluje kao tipičan palindrom, ne toliko što se zove Ana, koja verovatno voli nekog Milovana (moguće Drecuna), nego jerbo deluje kao da je odnekud pala tu gde je trenutno.

Anine izjave znače jedno kad ih čitate s prednje strane, a kad ih čitate sa zadnje strane one znače nešto drugo, iako u stvari ne znače ništa ni s jedne ni s druge strane. Nekako su to duplo golo izjave, duplo golo palindromi.

Ana Brnabić je pre neko veče tim povodom na Tviteru napisala poruku listu Danas, oko izjave takozvanog Dragana Đilasa “da je nju teško slušati jer ona ima problem da sastavi prosto proširenu rečenicu”.

Takozvani Đilas je na taj način komentarisao njena gostovanja na Pinku iz kojih se moglo razaznati da je rekla kako je list Danas politički pamflet Dragana Đilasa, da je tabloid Dragana Đilasa ili nešto slično, jerbo te njene izjave jesu bile proste, ali nisu bile baš proširene. I ceo taj njen nastup je bio prost jerbo je zaista prosto gostovati na jednoj prostačkoj pamfletskoj tabloidnoj televiziji i etiketirati Danas, N1, bilo koga, da je upravo ono na šta liči televizijski objekat gde ona u tom trenutku sedi i daje izjavu.

U Tviter poruci Danasu Ana Brnabić je napisala: “Dobro, vi kažete da sam ja mutava. Ja bih rekla da je to diskutabilno, vi kažete nesumnjivo. I Vučić je, valjda, mutav. I to je diskutabilno, a vama nesumnjivo. I svi u SNS-u su mutavi. Oko toga takođe možemo da raspravljamo. Ali vi ste lažovi. Nesumnjivo. Elokventni“.

Kada su roditelji davali ime Ani Brnabić svakako su računali da će ona jednog dana ući anale, pa je otud logično bilo da se zove Ana. Računali su svakako da će Ana niti napredna, takoreći anaprednjkinja. Ali niko nije računao da će to u početku delimično simpatično stvorenje postati Marijan Rističević. Da su računali, verovatno bi se zvala Marijana.

U pitanju je žena čiju Vladu i čijeg „šefa“, kako od milošte sama tepa Aleksandru Vučiću, podržava najraznovrsnija skupina najopskurnijih tabloida u novijoj istoriji, olimpijskih šampiona u kršenju etičkog kodeksa novinara, armija prosto proširenih prostaka koji su se proširili po celoj zemlji i ne nameravaju da se suze.

I nije problem što su gostovanja druge po važnosti osobe u državi često takva da u desnom gornjem uglu ekrana morate imate simultanog prevodioca za osobe koje misle da im je oštećen sluh dok slušaju Anu Brnabić, problem je što je ona tipičan dokaz šta Srpska napredna stranka napravi od čoveka.

I nije problem što vam je potreban ovlašćeni sudski tumač za jezik Ane Brnabić kada ona negde nešto priča, već je problem što je taj eksperiment – da uzmete jedno relativno normalno stvorenje, učlanite ga u SNS, i ono za tri godine postane prosto proširena ko Dragan J. Vučićević – jeziva pretpostavka da od svakog normalnog čoveka jednog dana može nastati najgori naprednjak. I to gori naprednjak od najgoreg naprednjaka.

Taj pigmalionski poduhvat je svakako štetan po Anu Brnabić, ali je još štetniji po Srbiju, državu u kojoj je Informer juče objavio sliku Jelene Obućine kako u nekom kafiću sedi sa takozvanim Đilasom, uz propratni tekst: „Novinarka ‘objektivne i nezavisne’ televizije Newsmax Adria Jelena Obućina uhvaćena je kako sedi u jednom prestoničkom kafiću, a društvo joj pravi jedan od lidera dela opozicije Dragan Đilas. Da li je to možda na Vračaru u toku noćni kolegijum Draganom Đilasom? Kako se može videti na fotografiji Đilas i njegova novinarka se konsultuju i kako se čini vode poslednje pripreme pred Dnevnik i to sve uz čaše pune piva! Izgleda da na ovaj način Đilas sa novinarima kreira program”.

To piše u Informeru, listu čiji je vlasnik prošlog vikenda pravio sinu ispraćaj u vojsku pod šatrom u selu Rosići kod Kosjerića, na koji je došlo pola državnog vrha predvođenog predsednikom Vučićem. I to službenim vozilima, jerbo su jelte službena vozila predviđena za odlazak na ispraćaje u vojsku vlasnika režimskih tabloida.

Tamo su, ako je slediti logiku onog teksta iz Informera o Obućini i Đilasu, uz vola na ražnju, hektolitre piva i probrane narodnjake valjda držali dnevni kolegijum Informera za 500 zvanica, pod šatrom. Bio je to prvi urednički kolegijum pod šatrom u novijoj srpskoj istoriji.

Predsednik koji sa pola državnog vrha ide na porodično slavlje osobe koja je ovlašćeni državni distributer blaćenja, podmetanja, lažiranja i valjanja u blato svakog ko se ne sviđa Srpskoj naprednoj stranci, jeste prosto prošireni predsednik, jer se njegova vlast i proširuje zbog tajnog ugovora sa svakakvim prostacima. Te se oni, prosto, sve više šire.

Ana Brnabić to naravno ne shvata, ali i ako shvata, teško da to ume da objasni bez simultanog prevodioca za osobe koje misle da im je otećen sluh dok slušaju Anu Brnabić.