Janković: Nemojte raditi stvari koje su opasne, situacija je alarmantnaSa 350 novih slučajeva obolelih u jednom danu, Niš je treći na listi od 16 gradova koji imaju trocifreni broj zaraženih koronavirusom. Stanje je dramatično, na ivici smo kapaciteta, kaže doktor Radmilo Janković i upozorava na opasnost koju sa sobom nosi odlazak na svadbe i ostala veselja.

Zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu, već duže vreme je upozoravao da će doći do ovog, a po svemu sudeći i goreg stanja sa koronavirusom.

„U državi u kojoj imate veliki deo stanovništva koji se vraća 10 koraka unazad kada mu crna mačka preće put, a posle bez bilo kakvih problema ide na večernju službu u crkvu, to je bilo za očekivati“, kaže za RTS zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

Ističe da smo bili podložno tle za manipulaciju te da je rezultat toga punjenje Odeljenja intenzivne nege, na kojem ima još samo dva slobodna kreveta.

„Nažalost, jedino ako neko bude preminuo tokom naredna 24 sata ćemo imati dodatna mesta“, rekao je Janković i ukazao na to da je i bolnica u Kruševcu „na izdisaju“.

Ne raditi stvari koje dovode do gubitka ljudskih života

Upozorio je građane na opasnost koju nosi sa sobom odlazak na svadbe.

„Nemojte raditi stvari za koje vam kažem da su apsolutno opasne i da će dovesti do gubitka ljudskih života. Ne mora da vam bude zabranjeno da idete na velika slavlja, na svadbe sa 500 ljudi, jer će sa tih svadbi i veselja ovde na intenzivnoj nezi završiti nekoliko pacijenata. Budite odgovorni, situacija je do te mere alarmantna“, rekao je Janković.

Govoreći o opasnosti koju sa sobom nosi nova školska godina, profesor kaže da su bilo koja nova okupljanja i blizak kontakt rizični i istakao da studenti medicine neće moći da dolaze kod njega na kliničku nastavu ukoliko nisu vakcinisani.

Smatra da sada mere poput kovid propusnica neće mnogo doprineti da se situacija smiri, te da bi tome mogli da doprinesu samo neki radikalni potezi poput potpunog zatvaranja.

Spirala se pokrenula, kaže, još pre dve-tri nedelje.

„Odgovorni ljudi predviđaju stvari i organizuju se. Mi se jesmo organizovali, na ivici smo kapaciteta. Pozvali smo u pomoć kolege iz Niške banje, oni već imaju 50 pacijenata po jutrošnjem izveštaju, verovatno će njihovi kapaciteti već za dan, dva biti puni, a mi smo za to vreme uspeli da napravimo 15-ak mesta ovde ali bojim se da nam to neće biti dovoljno“, kaže dr Janković i dodaje da će veliki deo Kliničkog centra ponovo biti u kovid sistemu.

Ističe da smo sa 32 odsto pozitivnih na veoma lošem putu, te da je broj zaraženih mnogo veći od onog u zvaničnim podacima jer se, kako kaže, mnogi ne testiraju.

Izvor: RTS, N1 Beograd