Otac nastradalog u „Namenskoj“ došao u sud u odelu u kojem mu je sin izgoreoMilovan Milivojević, otac Milomira nastradalog radnika u fabrici MB Namenska u Lučanima, u sudnici u Ivanjici pojavio se u majici i pantalonama koje je njegov sin nosio tog kobnog dana.

„Nosio je majicu sa kratkim rukavima od 300 dinara i pantalone bez bluze. Odelo nije bilo pamučno. Zaštitne pantalone su u zadnjem delu imale lastiš koji je od vatre i toplote ušao u meso na leđima“, rekao je Milivojević na svedočenju, navodeći da niko iz Sektora za zaštitu nije opominjao radnike da su neadekvatno obučeni.

Suđenje za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastavljeno je u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Glavni pretres je trebalo da se održi pre pet dana, ali je odložen jer je sud uvažio molbu prvookrivljenog Radoša Milovanovića koji je u njoj naveo da će tog dana biti „opravdano odsutan“ jer će, kao direktor lučanske fabrike, morati da bude na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu.

Za nezgodu u kojoj su, nakon eksplozije baruta 2017. godine, preminuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, sudi se Radošu Milovanoviću, dugogodišnjem direktor fabrike i vojnom pukovnku u penziji, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomi Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svoje svedočenje je nastavio Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira. On je ispričao o detaljima nakon eksplozije i požara, i situacije u kojoj je zatekao drugog preminulog Milojka Ignjatovića, i poslednji razgovor telefonom sa svojim sinom.

„Bure je planilo kako smo ga spustili. Tata, ja sam izgoreo. To su bile poslednje reči mog sina“, rekao je Milovan.

Jedno od pitanja oko kojeg se raspravljalo, bilo je u vezi elektrovozila na kojem su prevoženi burići sa barutnim ostacima. Milivojević je rekao da na njemu nisu smeli da se voze burići sa barutom i da je glavni krivac za of toga što je to rađeno, isključivo generalni direktor.

„Barutni ostaci su prevoženi na elektrovozu do kritičnog događaja. Iako je to bilo strogo zabranjeno. I tu naredbom generalnog direktora. Gledao sam i ranije kako su se prevozili burići i padali da tog vozila“, ispričao je Milivojević.

Od oktobra pre dve godine, kada je počelo suđenje, glavni pretresi su nekoliko puta odlagani i to uvek na zahteve trojice okrivljenih, zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića je ogorčena čestim odlaganjima suđenja. Smatraju da se iza toga krije namera da se taj proces razvlači unedogled, kako bi direktor izbegao krivicu i isposlovao pomilovanje vrha države.

Međutim, odbrana okrivljenih koji negiraju krivicu odbacuje te tvrdnje i optužbe o opstrukciji sudskog procesa.

Izvor: Nova.rs