Otkad je Brnabić rekla da ne veruje u mere, preminulo 900 ljudi



Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica udruženja Ujedinjeni protiv kovida, izjavila je u emisiji N1 Studio Live da je "jedino što može da ublaži ovaj požar koji bukti - lokdaun". Na konstataciju da je i medicinski deo Kriznog štaba tražio oštrije mere, Plavšić je upitala - "medicinski deo Kriznog štaba, zar tako nešto još uvek postoji?". "Očigledno da ni o čemu ne odlučuju, zna se ko vodi politiku u ovoj zemlji, to je predsednik i njegova marioneta Ana Brnabić, koja zaboga ne veruje u mere, nego u vakcinaciju. Ona je na prethodnoj sednici Kriznog štaba 2. oktobra rekla da u mere ne veruje, da veruje u vakcinaciju. Od tad do juče je preminulo 900 ljudi, to su majke, očevi, sinovi, kćeri...", rekla je Plavšić.

Uvođenje kovid propusnica od 22h je, kaže Plavšić, „vrlo originalna mera“.

„To mogu da kažem u ovom trenutku, mislim da nijedna zemlja nije smislila nešto tako epohalno. Doneće još više problema nego što je sada, a epidemiološka situacija je katastrofalna“, kaže ona.

Istakla je i da će ta mera „doneti samo još više razdora“.

„Na tome se radi jako dugo, da dođe do konfuzija, sluđivanja naroda, poznata šema i modus kojim vlats može da produži svoje delovanje i svoje aktivnosti i dobije sledeće izbore“, kaže Plavšić.

„Virus nema nikakav sat“

Dodaje da „virus nema nikakav sat“.

„Niti zna bilo kakvo vreme. Virusa je toliko mnogo u cirkulaciji da bukvalno ne postoji mesto gde se čovek ne može zaraziti, toliko je mnogo zaraženih, koji cirkulišu u toku dana, kreću se, voze se autobusom, ne nose maske… Ništa nije regulisano, haotična je situacija, te propusnice ništa ne znače, nego izazivaju još veći revolt kod stanovništva, a kod zdravstvenih radnika takav bes, očaj, razočarenje, da je to nemoguće objasniti“, kaže ona.

Prema njenim rečima, jedino što može da zaustavi, da „ublaži ovaj požar koji bukti“ je lokdaun.

„Udruženje Ujedinjeni protiv kovida je to predložilo još 30. septembra, lokdaun na tri nedelje, pa evaluacija, tamo postoji jasan spisak mera, gde se traži zatvaranje svih objekata, osim onih koji su od nacionalnog značaja. Ne postoji druga mera, kada smo stigli dokle smo stigli, a postojalo je načina da se ovo spreči“, smatra ona.

Na konstataciju da je i medicinski deo Kriznog štaba tražio oštrije mere, Plavšić je upitala – „medicinski deo Kriznog štaba, zar tako nešto još uvek postoji?“.

„Postoje samo na papiru, formalno, kao marionete u službi političkog dela Kriznog štaba. Očigledno da se njihova reč tokom većeg dela epidemije niti sluša, niti poštuje, niti uvažava, ne znam čemu služe i ako imaju minimum časti, obraza, trebalo bi da smesta napuste te svoje funkcije koje su stekli u tom takozvanom Kriznom štabu, očigledno da ni o čemu ne odlučuju, zna se ko vodi politiku u ovoj zemlji, to je predsednik i njegova marioneta Ana Brnabić, koja zaboga ne veruje u mere, nego u vakcinaciju. Ona je na prethodnoj sednici Kriznog štaba 2. oktobra rekla da u mere ne veruje, da veruje u vakcinaciju. Od tad do juče je preminulo 900 ljudi, to su majke, očevi, sinovi, kćeri… Od tada imamo devet preminulih trudnica, 25 trudnica u kritičnom stanju, imamo četvoro dece na respiratoru i jednog preminulog dečaka. Šta još treba da se desi, ljudi, pa da shvatimo, da razum pobedi, da sve u Srbiji treba da stane kako bi se epidemija stavila pod kontrolu“, kaže Plavšić.

Istakla je da su škole mesta zaražavanja.

„Imamo čitave zaražene porodice, mora da se pređe na onlajn nastavu, sve drugo je sasvim besmisleno“, rekla je ona.

Izvor: N1 Beograd