Aida Ćorović: Vukli nas, a nisu rekli da su policajci, ovo je lice Vučićevog režimaAktivistkinja Aida Ćorović koja je ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću, puštena je nešto pre 19 sati, a za N1 je rekla: "Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima". Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući. Ispred Doma sindikata aktivisti, građani, predstavnici NVO, ali i opozicionih političkih stranaka okupili su se u znak podrške njoj i umetnici Jeleni Jaćimović, koja je takođe sa Ćorovićevom privedena. Kolona se zatim uputila ka muralu Ratka Mladića, ali im je kordon policije onemogućio prilaz.

Jaćimovićeva kaže da je bilo tužno i tragikomično danas i da se pita što ovih ljudi, koji su došli na skup, nije bilo u ovom broju ispred zida. „Nije mi jasno“, kaže. 

Ćorovićeva je navela da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su otišle ispred murala danas i videle da, da osim novinara i policije, „nije bilo nikoga od kolega“. „I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu… Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, navela je za Dnevnik N1.

Ono što je usledilo, kaže, bilo je šokantno za nju. „Osetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas, bilo je jedno magnovenje par trenutaka… Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebiće me“, priča Ćorovićeva.

Kaže da nijednog trenutka policajci nisu rekli ko su i gde će da ih vode. „Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dve izgrednice i odveli u PU Vračar“, kaže Ćorovićeva navodeći da su tamo s njima ljubazno postupali. Čak je jedan mladić (policajac) koji me je vukao rekao – pa nije trebalo da se branite, eto ja se sada nalazim na slikama u svim medijima, prenosi.

Ona navodi da ima dobro iskustvo sa policijom, podseća da je bila sam dve i po godine štićeno lice. „I sada, mi remetimo javni mir zato smo gađale mural osuđenog zlatnog zločinca, bićemo kažnjene simbolično, a mural se štiti“, kaže ona.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma. „Sve vreme imam osećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, posle 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrednosni sistem. Ja nisam dripac, nisam baraba, ja sam bila poslanica, mi smo dve pristojne građanke koje vuku po ulici a zaštićićemo mural“, navodi Ćorovićeva.

Jaćimovićeva dodaje – a nećemo zaštiti građanke ili novinarku listu Danas Snežanu Čongradin koja dobija pretnje.


Kordon policije blokirao prilaz muralu Ratka Mladića, Vulin kaže – očuvan redNakon što su se okupili ispred Doma sindikata, aktivisti, građani, predstavnici NVO ali i opozicionih političkih stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović, krenuli su u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića na Vračaru, ali ih je blokirao kordon policije, javlja reporterka N1. Ubrzo potom došla je i jedna desničarska grupa, javlja reporter N1 koji dodaje da su skandirali Mladiću. Nedaleko od mesta dešavanja, kad su aktivisti već počeli da se razilaze, pojavio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji nije želeo da daje izjave za medije, samo je kratko prokomentarisao: "Sačuvan je javni red i mir, slobodno se krećite gradom". Interesantno je da je neko uspeo da ispred murala ostavi buket cveća, iako su postavljena bila dva kordona. Reporteri N1 snimili su i nekoliko marica Žandarmerije na Slaviji.

Aktivisti su se kretali na putu ka muralu bez blokade saobraćaja, trotoarom. Krenuli su kada su im se priključile ranije danas privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović. One su puštene iz PU Vračar nešto pre 19h.

Nakon što je jedan od organizatora održao govor i nakon što su se aktivisti pripremali da napuste taj deo Vračara, pojavila se grupa desničara koja je skandirala Mladiću. Aktivisti su im u verbalnom prepucavanju uzvratili sa „fašisti“.

Kako javlja reporter N1, aktivisti navode da će se i dalje okupljati dok mural ne bude prekrečen. Oni kažu da nemaju nameru da probijaju kordone i rade slične stvari.

Nešto iza 21.30 polako su počeli da se razilaze.

Aktivistkinja Aida Ćorović koja je bila privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću, nešto ranije večeras je za Dnevnik N1 rekla: „Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima“.

Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gde su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista, dok su se okupljali ispred Doma sindikata.

Želimo da  iskažemo svoj protest ne samo ovim večerašnjim događajima, već opštim trendovima u društvu, naveo je za Dnevnik N1.

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano  pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Aktivisti su ispisali na papiru „mural mora pasti“.

Reporterka N1 prethodno je javila da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je videla jedan policijski kombi kod Doma sindikata, ali i, uz građane i aktiviste, i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS,  Nove stranke…

Izvor: N1 Beograd