Preminuo Slaviša Lekić



Novinar, producent i autor brojnih istraživačkih serijala Slaviša Lekić preminuo je u Beogradu.

Lekić je rođen 1959. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Imao je višegodišnju uspešnu karijeru, radeći u različitim medijima i u različitim formatima.

Bio je novinar i urednik Omladinskih novina, Borbe, Naše Borbe, Vremena, NIN-a, a objavljivao je kolumne u listu Danas, nedeljniku Newsweek, kao i u Nedjeljnoj Dalmaciji i Mladini.

Lekić je bio vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, kao i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Reporter.

Poslednji veliki Lekićevi projekti bili su „Vladalac“ i „Junaci doba zlog“ emitovani na TV N1. Autor je nekoliko knjiga i dokumentarnih filmova poput „Mediji u Srbiji: hronika propadanja“, „Pad haških begunaca“…

Bio je član prvog saziva Saveta za štampu i medijski savetnik u organizaciji UNDP.

Lekić je bio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) od 2017. do 2019. godine.

Slaviša Lekić – šarmer britkog jezika otišao iz „doba zla“

Imao je Status lajavca, Reporter koji se svojevremeno potpisivao sa Slavi Šar-Mer, nebitno u koje Vreme, uvek je bio u Borbi i do Danas nije hteo da zna za strah.

„Mi toliko živimo uzmičući i uvlačeći glavu u ramena, toliko smo okupirani strahom, toliko je to osećanje straha postao deo svakodnevice da je svako dizanje glave ili glasa – strašan incident i demonstracija hrabrosti. Nama će epidemija straha doći glave“, govorio je Lekić.

Bio je klinac kada je sa prvim tekstovima ušetao u Omladinske novine.

Prvi urednik Slaviše Lekića, Ivan Mrđen, se uz reči „bilo bi bolje da učenik priča o učitelju, a ne obrnuto“, danas vratio u decembar 1979.

„Evo sad sam upravo pronašao prvi njegov tekst „Nada boje zlata“ i eto možda je taj naslov pomalo govorio i o njemu i da se sa tim prvim tekstom pokazalo da se razlikuje od gomile klinaca koji su došli da nešto pišu“, kaže Mrđen.

„Verujem, naivno, da je bunt protiv vlasti civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideoločki čin.“ (Lekić)

Lekić je rođen 1959. u Kosovskoj Mitrovici. Pisao je za brojne dnevne listove i nedeljnike iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, uređivao, osnovao magazin Status.

„Ostavio je veliki trag svojim tekstovima još iz mladosti kada je i u onom sistemu pokazivao svoju hrabrost i nepokolebljivost u stavu da kaže ono što misli i da gurne prst u oko moćnicima“, navodi Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

„Zaista verujem da je floskula „pametniji popušta“ smišljotina glupana koji bi samo da dođu do izražaja. (Ne)pristojan sam u meri u kojoj mi to okruženje, atmosfera i zagađeni medijski prostor diktiraju.“ (Lekić)

Prethodnih godina Slaviša Lekić je, kao kritičar vlasti u Srbiji, bio veoma aktivan i oštar na društvenoj mreži Tviter, a njegove objave izazivale su more reakcija. Na toj mreži danas more oproštajnih poruka.

„Otišao je iz doba zla, moj Nana. Ovo ga vreme nije ni zaslužilo. Jer je bolji i veći. Ali staje u ❤. I u njemu ostaje“, napisala je na Tviteru njegova bivša supruga, novinarka Bojana Lekić.

Poslednji veliki Lekićevi projekti „Vladalac“ i „Junaci doba zlog“ emitovani su na TV N1.

Znao je da kaže: nemam novinarskih, uvek izdvajam samo jednu, životnu nagradu – Milicu.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs, Beta