Ćutin apel patrijarhu Porfiriju: Rio Tinto će srušiti crkvu u Nedeljicama, stanite uz narodČlan pokreta “Ekološki ustanak” Aleksandar Jovanović Ćuta, obratio se patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, apelujući na njega da stane uz narod kom je ugrožen opstanak zbog namere kompanije Rio Tinto da iskopava litijum u dolini Jadra.

Jovanović je rekao da je patrijarhu više puta upućivao pozive da stane uz svoj narod, te da je važno da on, kao poglavar SPC, iznese svoj stav o nameri Rio Tinta da raseli meštane iz okoline Loznice, piše Nova.rs.

– Rio Tinto i država hoće da rasele narod koji nas hrani. Meštani Gornjih Nedeljica i ostalih sela samo traže da nastave sa svojim životom na tom prostoru.

Obaveza patrijarha je da ode u Gornje Nedeljice i da stane uz svoj narod. Umesto toga, lokalni sveštenik je zaključao crkvenu portu i ne dozvoljava narodu da se okuplja.

Da li je Rio Tinto važniji od naroda? Šta će biti sa crkvom u Gornjim Nedeljicama? Da li ste svesni da je neće biti ukoliko dođe Rio Tinto?

Ta crkva će biti neposredno pored okna rudnika litijuma. Gornje Nedeljice su epicentar nečega što će se zvati rudnik Rio Tinta. Kako uopšte zamišljate život na tom prostoru, ukoliko to dozvolite da se desi – upitao je Ćuta.

On je podsetio na nedavnu reakciju episkopa diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija Durića, koji je podržao borbu protiv projekta Rio Tinto, upitavši da patrijarha da li će se Crkva deliti po ovom pitanju.

– Hoćemo li se deliti oko pitanja da li je normalno da nam se seljaci proteruju sa svojih njiva – pitao je Ćuta patrijarha.

On dodaje da svako ko odbije da se izjasni od Rio Tintu zapravo saučestvuje u zločinu nad sopstvenim narodom.

– Društvo koji ćuti, dok mu nestaju deca i reke, nije nikakvo društvo, već gomila saučesnika. Pitao bih patrijarha, ali i predsednika Srbije, odakle srušene kuće u Gornjim Nedeljicama?

Zašto sve izgleda kao da je bio rat u Gornjim Nedeljicama? Rio Tinto kupuje i ruši kuće. Predsednik kaže da ništa ne znamo o njihovom projektu.

Ako je to tako, zašto onda se isti taj projekat nalazi u prostornom planu grada Loznice – rekao je on, dodajući da, pored patrijarha, o projektu Rio Tinta bi morao da se izjasni najbolji teniser sveta Novak Đoković.

– Pozivam i njega da dođe u Gornje Nedeljice i da podrži svoj narod. Neka svako dobro razmisli šta će da radi. Što se nas tiče, sledi opšta mobilizacija onog momenta kad se pojave bageri Rio Tinta – podvlači Ćuta.

Izvor: Nova.rs