Vlast preko tabloida napada Jelenu Stupljanin zbog učešća u kampanji protiv Rio Tinta“Vlast preko tabloida targetira glumicu i izvrtanjem njenih reči pokušava da je prikaže kao nekog ko pljuje po sopstvenoj zemlji. Vlast prikazuje zabrinjavajuću sklonost ka ugrožavanju slobode medija. RTS je najpre zabranio spot Kreni – Promeni protiv Rio Tinta, a sada tabloid blizak vladajućoj stranci napada glumicu”, navodi se u saopšenju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje prenosimo u celosti.

“Jelena Stupljanin nije nije neko ko pljuje Srbiju, već jedna veličanstvena glumica koja ustaje u odbranu sopstvenog naroda i Ustava svoje zemlje.

Nakon zakazivanja velikog narodnog protesta protiv Rio Tinta, Zakona o referendumu i inicijativi, kao i uništavanja Makiša Ana Brnabić je iznela brutalne neistine izjavom da je Rio Tinto kupio sve parcele i kuće i da Zakon o eksproprijaciji nije pisan za ovu kompaniju.

Postoje jasni podaci da od 600 hektara potrebnih za rad rudnika i prateću infrastrukturu, Rio Tinto je otkupio 140 hektara.

Većinu zemlje stanovištvo ne želi da proda.

Takođe, Zakon o referendumu i inicijativi problematičan je jer se uvodi plaćanje overe potpisa, što znači da će bilo koja narodna inicijativa morati da se plati sa preko million dinara notarima.

Na taj način ustavno pravo predlaganja zakona od strane građana rezerviše se za političke stranke.

O nekakvoj jednakosti u medijima nema govora, što je vidljivo kroz postupanje RTS-a koji je reklame Rio Tinta emitovao, dok je reklamu koju su finansirali građani odbio da pušta.

Pitanje ovih zakona nije pitanje isključivo političkih stranaka i Ana Brnabić pominjanjem prethodne vlasti pokušava da pitanje opstanka naroda u dolini Jadra prebaci na stranačko prepucavanje”, zaključuje se u saopšenju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.