Umetnici uz Gorana Markovića, očekuju se reagovanja i stranih filmskih udruženja



Ivan Medenica, direktor Bitefa i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, rekao je da vređanje reditelja Gorana Markovića pod hitno mora da stane. On je naveo da očekuje reagovanje Fakulteta i Univerziteta umetnosti, kao i domaćih i međunarodnih filmskih udruženja. Reagovali su i reditelji Srdan Golubović i Jagoš Marković.

„Mi smo uvek bili društvo ekstremnih polarizacija, ali mislim da sada to poprima neke razmere koje zaista zabrinjavaju. Kada to kažem, mora da se napravi neka ograda, jer nisu iste pozicije sa kojih se teške reči razmenjuju i koliko god umetnici, intelektualci ili bar neki od njih imali integritet i jednu simboličku težinu, uvek veću težinu ima neko ko ima realnu političku moć, u ovom slučaju ministarka (Darija Kisić Tepavčević)“, upozorio je Ivan Medenica u programu televizije Nova S.

On je naveo da ono što njihovu branšu posebnu uznemirava jeste profesionalna degradacija i dehumanizacija Gorana Markovića.

„Dakle, formulacije ‘impotentan reditelj’ i sve što dovodi u pitanje jednu višedecenijsku karijeru. On je čovek u nekim ozbiljnim godinama, sa jednim u dobrom delu zaokruženim opusom, nadamo se nezavršenim, sa velikim i značajnim filmovima“, rekao je Medenica.

On je naveo da je Marković decenijama ugledni profesor filmske režije i da je emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umetnosti.

„Jedan od prvo dvoje emeritusa koje smo ikada u istoriji izabrali, doživotni profesor, neko ko je iškolovao generacije i generacije filmskih reditelja. On je svim našim filmskim rediteljima predavao i samim tim ima najveći uticaj na mlade ljude koji će se baviti filmskom režijom. Pre svega desetak dana, kada je dobio nagradu za životno delo na Festivalu autorskog filma, iz sale su pozvani da izađu na scenu svi njegovi studenti i tu su izašle desetine i desetine reditelja, ne samo mladi. I onda vidite kome je sve Goran Marković predavao. To je uvreda i na račun njega kao velikog filmskog pedagoga“, rekao je Medenica.

On je naveo da individualne reakcije na uvrede na račun Markovića imaju svoj značaj, ali da institucionalne reakcije su još značajnije.

„Tokom vikenda su na Fakultetu počele razmene poruka i zvaničnih mejlova i mislim da ćemo mi kao Fakultet uskoro reagovati. Očekujem da reaguju filmska udruženja i to ne samo domaća. I međunarodna se spremaju da reaguju. Očekujem da reaguje Fakultet i Univerzitet čiji je on emeritus. Uznemirilo nas je to da neko već danima prolazi kroz medijski linč u kome se potpunosti profesionalno degradira“, izjavio je Medenica.

Reditelj Srdan Golubović objavio je post na fejsbuku uz fotografiju Gorana Markovića i poruku. „Ne mogu da vas napadaju onoliko koliko mi možemo da vas branimo“, napisao je Golubović.

Pozorišni reditelj Jagoš Marković rekao je da „ima fizičku nelagodu kad neko vređa Gorana Markovića“.

„Imam fizičku nelagodu kad neko vređa mog kolegu. Goran je deo te naše najmanje grupe – skup velikana i da ne licitiram imenima – nema ih puno i svi znamo ko su“, kazao je on za Nova.rs povodom napada ministarke Darije Kisić Tepavčević na Gorana Markovića.

„Tišina kad oni govore. O osobi koja se usudila da ovako govori o velikom Goranu Markoviću, nemam šta da kažem. Valjda se ta osoba koja ovom činom unižava ugled časne i uzvišene lekarske profesije može prisetiti da se pametniji i stariji moraju poštovati“, dodao je Jagoš Marković.

Pozorišni reditelj takođe kaže da se ne moramo voleti, ni slagati ni u jednoj rečenici, ali se moramo poštovati.

„Ako i ne možemo da poštujemo neku ličnost drugačiju od nas, njeno delo moramo. U protivnom ide nam kraj! A o tome iz kakve kuće dolazi Goran i koje su mu etičke i estetske gromade bili i ostali roditelji?! Njegova porodica je kulturni legat ove zemlje najvišeg ljudskog i umetničkog pedigrea“, zaključuje Jagoš Marković.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs