VIKTOR IVANČIĆ - Klaun s mačemViktor Ivančić, kolumna za tjednik ''Novosti''

Iako sam uglavnom kritičan prema njegovoj politici, a pomalo mi se i gadi, moram priznati da je ovaj put premijer potpuno u pravu – rekao je za Novosti dr. Domagoj Horvat, vodeći hrvatski stručnjak za sigurnost.

Dr. Horvat se referirao na oštre kritike koje je Andrej Plenković prošloga i ovog tjedna uputio policiji, državnome tužilaštvu i obavještajnim službama – poimenično prozivajući ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj-Šipek i ravnatelja SOA-e Daniela Markića – nezadovoljan načinom na koji se vodi istraga povodom prošlogodišnjeg oružanog napada Danijela Bezuka na zgradu Vlade, kojom prilikom je 22-godišnji mladić teško ranio jednog policajca, a potom sebi oduzeo život.

Istražna tijela, naime, zadržala su se na počinitelju, zaključivši da on nije imao pomagače i poticatelje, što za predsjednika Vlade nije prihvatljivo, jer je čvrsto uvjeren da je ovaj bio tek terenski eksponent veće zavjereničke skupine s terorističkim nagnućima. On tvrdi da istragu treba provoditi mnogo opsežnije i ambicioznije, da njome treba predočiti "širu sliku" kriminalnog delikta, takvu koja će uključivati i one koji su Bezuka, zadojenog desničarskom ideologijom, radikalizirali i instrumentalizirali.

Stoga nije štedio prijekih riječi prema organima istrage koji – po teoriji – djeluju neovisno i nisu podložni političkim pritiscima: "Time se moraju baviti ozbiljnije, bolje i detaljnije nego dosad." Zatim: "Nije napravljen dovoljan napor, to je činjenica jasna kao dan." Zatim: "Priče o izoliranim pojedincima su priče za malu djecu." Zatim, u ponedjeljak: "Mene kao premijera zanima otkud napadaču oružje i tko ga je naučio pucati. Kada dobijem te odgovore i malo širu sliku, onda ću biti zadovoljan, dotad neću."

"Jasno je da ovo oružje i pucanje Plenković koristi kao metafore, jer bi u protivnome bilo dosta debilno", kaže za Novosti dr. Domagoj Horvat. "Bezuk je, naime, kalašnjikov mogao nabaviti doslovno na svakom uglu – ta živimo u Hrvatskoj, zaboga! – a onaj tko mu ga je prodao ili poklonio nije nužno morao znati da će strojnica poslužiti u terorističke svrhe. Nego, recimo, za pljačku pošte ili kladionice, ili za žešći obračun sa susjedom Srbinom, što se ovdje ne smatra terorističkim djelom. Ista je stvar s onim tko ga je 'naučio pucati', jer je taj mogao imati u vidu i lov na fazane ili Zečeve, što u Hrvatskoj također nije terorizam. Nema dakle sumnje da je premijer mislio na one koji su napadača nafilali nacionalističkim glibom i radikalnim desničarskim idejama, koji su od njega učinili 'borca za nacionalnu stvar' s usijanom glavom, te ga na taj način praktički gurnuli u terorizam. I tu je – ponavljam – Plenković potpuno u pravu: istraga je naprosto morala detektirati takve toksične pojedince i organizacije, a nakon prikupljenih dokaza izložiti ih progonu."

Uz pretpostavku da nezavisne institucije – policija i tužilaštvo – usvoje pritisak predsjednika Vlade i pokušaju rasvijetliti "širu sliku" terorističkog napada na Markovu trgu, kako bi ta istraga mogla izgledati? – zanimalo je vašeg novinara.

"Ako je riječ o otkrivanju inspiratora i poticatelja, jedan od važnijih krakova istrage neizbježno bi morao voditi prema zamjeniku predsjednika HDZ-a i ministru u Plenkovićevoj vladi Tomi Medvedu", kaže naš sugovornik, ekspert za pitanja sigurnosti. "Sjetimo se da je prije stanovita vremena on u Dragama kod Pakoštana sudjelovao u svečanom otkrivanju spomenika Miru Barešiću, proustaškom atentatoru na jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića, istaknuvši tada u svome ministarskom govoru da je Barešić 'simbol borbe za slobodu' i 'jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije djelo i žrtvu moramo poštovati'. Ne znam što je moglo u većoj mjeri inspirirati i radikalizirati mlado biće poput Bezuka od javnog veličanja čovjeka kojeg su međunarodni sudovi osudili za terorizam. Neodrživo je da se u Hrvatskoj Barešić tretira kao heroj, domoljub i borac za slobodu, dok će Bezuk biti smatran prokletim teroristom, samo zbog toga što je prvi izveo uspješan atentat na jugoslavenskog diplomata, a drugi neuspješan na hrvatskoga premijera, s tim da su obojica bila pogonjena istim proustaškim žarom."

Kako bi se taj nesporazum mogao razriješiti? – zanimalo je vašeg novinara.

"Prihvate li se razumni apeli Andreja Plenkovića, spomenik Barešiću trebalo bi srušiti, a ministra Medveda staviti u pritvor i ispitati", kaže za Novosti dr. Domagoj Horvat. "Tako bi se rasvijetlio barem dio one 'šire slike' zločina na Markovu trgu na kojoj premijer s punim pravom inzistira. Tim više što to nije bio jedini slučaj kada je rečeni ministar javno veličao terorizam i izjednačavao ga s domoljubljem i slobodarstvom."

Koji su to drugi primjeri? – zanimalo je vašeg novinara.

"Na primjer kada je u svojstvu ministra slavio djela osuđenoga ratnog zločinca Mirka Norca, naglašavajući da 'ne smijemo zaboraviti Norčev doprinos domovini', a 'Norčev doprinos domovini' uključivao je i isporuku metka u potiljak starici srpske nacionalnosti. Ili kada je ordinirao u Savskoj ulici u Zagrebu, u štabu gdje su se organizirali marševi crnokošuljaša, gdje se pribavljalo naoružanje u vidu plinskih boca i planiralo terorističko rušenje SDP-ove vlade", kaže naš sugovornik. "Međutim, dužan sam naglasiti da gospodina Medveda navodim tek kao eklatantan primjer. Istraga koja bi dosljedno slijedila premijerove preporuke i razotkrila 'širu sliku' napada na Banske dvore, naime poticatelje i zagovornike desničarskog ekstremizma, nužno bi morala obuhvatiti i mnoge druge dužnosnike iz Plenkovićeve vlade i partije, odnosno – da se ne lažemo – samu Vladu i partiju."

Koji su to drugi dužnosnici? – zanimalo je vašeg novinara.

"Recimo ministar Oleg Butković", kaže dr. Domagoj Horvat, "koji je, ako se sjećate, u Rijeci huškao uspaljenu rulju da se zaputi u linč glumaca i uprave tamošnjeg teatra, dok je intendant bio 'državni neprijatelj' Oliver Frljić, urličući pritom da 'nema većih Hrvata od nas iz HDZ-a'. Treba također istražiti, primjerice, tko je od ministara u Vladi odobrio financiranje pseudoznanstvene studije kojom se negira genocid u Jasenovcu. Treba također istražiti tko je od funkcionara HDZ-a odlučio da se ispred splitske Lore podigne spomenik onima koji su tamo mučili i ubijali civile srpske nacionalnosti... Naprosto, cijelo je more primjera otvorenog poticanja i normaliziranja nacionalističkog nasilja – čime se i šuplja Bezukova glava punila gustim ideološkim gnojem – a jedna grana istrage bez dvojbe treba voditi prema samom premijeru."

Zašto prema premijeru? – zanimalo je vašeg novinara.

"Zato što je faktički legalizirao ustaški pozdrav 'Za dom spremni', kojim se Danijel Bezuk dičio", kaže za Novosti stručnjak za sigurnost. "Time je na svoj način podilazio strastima budućeg atentatora i dao mu do znanja da njegova ekstremistička pregnuća nisu nužno štetna za društvo, a ni nezakonita."

Zar nije neobično da Andrej Plenković inzistira na istražnim radnjama čije bi vjerodostojno provođenje i njega svrstalo među okrivljene? – zanimalo je vašeg novinara.

"Možda je neobično, ali je vrijedno respekta i zasigurno korisno", kaže dr. Domagoj Horvat. "Ukoliko je sistem, na čelu s predsjednikom Vlade, zauzeo pozu zmije koja grize vlastiti rep, kamo sreće da ustraje u tome smjeru i pokaže se dovoljno elastičnim da dopre očnjacima do malog mozga."

Što onda s mišljenjem ogromne većine analitičara da premijer Plenković, tražeći proširenje istrage zbog terorističkog napada, ni slučajno nema namjeru dovoditi u pitanje politiku vlastite Vlade i stranke, koju smatra "mainstreamom", nego mu je ambicija obračunati se s opozicijskom desnicom? – zanimalo je vašeg novinara.

"Za razliku od tih tendencioznih blebetala, polazim od toga da predsjednik Vlade nema politikantske motive i da su mu demokracija i javna sigurnost istinski na srcu", kaže sugovornik Novosti. "Pritom se valja držati iskustvom potvrđena pravila: tamo gdje je politički centar ekstreman, desnica je fasadna. Ona je kulisa čija je jedina svrha da radikalizmu centra osigura pitomi izgled. Ona nije stvarni izvor iz kojeg se društvo natapa bjesovima."

Što to zapravo znači? – zanimalo je vašeg novinara.

"Slažem se da prema političkom ekstremizmu koji vodi ka terorizmu ne treba imati milosti, već ga treba uništiti ognjem i mačem", kaže dr. Domagoj Horvat. "Ako je dakle premijer naumio uzeti mač i zamahnuti njime tako odlučno i precizno da si odrubi glavu, ja ga u tome svesrdno podržavam."