DRAŽA PETROVIĆ - Čiča-miča i gotov je MićaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Milorad Grčić, kome predsednik tepa Mića i koga je, sem tepanja, predsednik najčešće želeo da utepa pred kraj godine, diplomirao je 2012. godine na Fabusu - Fakultetu za uslužni biznis i uslužni menadžment u Sremskoj Kamenici.

Zašto ga je baš zainteresovao uslužni biznis i menadžment, Mića je otkrio, sumnja se, na prijemnom ispitu Fakulteta za uslužni biznis i uslužni menadžment, gde je valjda napisao:

„Na mesarama obično stoji natpis: ’Uslužno pečenje mesa’ – te sam spoznao da sam istinski zaljubljenik u uslužni menadžment, da je to posao mog života i san mi je da postanem diplomirani uslužni menadžer“.

Jedino ga je bilo teško naučiti kako se tačno zove fakultet koji je završio.

Mića je najčešće tvrdio da je diplomirao na Falusu, ali su ga stalno ispravljali da se taj fakultet zove Fabus, nikako Falus, dok je Mića bio neopterećen imenom visokobrazovne ustanove. Govorio je: „Fabus ili Falus, isti k....“

Tek krajem ove godine, najbolji student svih vremena Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i sam je sve više počeo da sumnja da je Mića diplomirao na Falusu, a ne na Fabusu, jerbo je Mića postao apsolutni šampion na predsednikovoj ličnoj Top listi topova, onih tipova kojima se dobrovoljno okružio, i za koje je, kao veliki ljubitelj šaha, smatrao da će biti topovi u njegovoj partiji koja traje 10 godina.

Mića je dakle neprikosnoveni nosilac Top liste predsednikovih topova – misli ko top, govori ko top, sa stajlingom ko bestrzajni top, uopšte – Mića je umalo postao Topalović Srpske napredne stranke, jer je građane ostavio bez struje u vreme najveće zime, tri meseca pred izbore.

Mićin diplomski rad na Falusu iliti Fabusu zvao se – stoji u njegovoj biografiji koju prenosi Istinomer – „Promocija kao instrument marketing strategije“.

Zašto baš taj diplomski rad, otkrio je Mića u samom diplomskom radu: „Promocija je važan instrument marketing strategije, zato što je na promocijama najvažnije da se ljudi dobro najedu. I ne treba eksperimentisati sa posluženjem na promocijama kao instrumentom marketing strategije, ono što vole svi je pečenje, ja l’ jagnjeće, ja l’ praseće...“ – branio je Mića, sluti se, svoj diplomski rad o promocijama.

U delu diplomskog gde je Mića pisao o instrumentima marketinga, Mića je naveo da oko instrumenata na raznim promocijama ne treba imati nikakvu dilemu: „Naš narod od svih instrumenata najviše voli harmoniku, tako da je harmonika najvažniji instrument marketinga na promocijama!“

Diplomska komisija sa Fabusa, istina, smatrala je da je Mićin diplomski rad čisto sviranje Falusu, što je Miću još više ubedilo da je ponosni diplomac Falusa, a ne Fabusa. Mada su svi oni koji ga poznaju znali da je Mića faktički diplomirao na „Fantaziji“, ugostiteljskom objektu u Obrenovcu nadaleko poznatom po prasićima. Gde je radio pre diplomskog, do svoje 42. godine, a onda je njegov nepresušni talenat iskorišćen za poslove od državnog značaja.

Odmah po dolasku SNS na vlast, Mića je postavljen za direktora Rudarskog basena Kolubara. Mića je bio veseo, od malena je voleo da ide na bazen, a samim tim, uvek je želo da postane direktor bazena.

I prvih godina nikako nije mogao da skapira – kakav je to bazen, ta Kolubara čiji je direktor, kad se tamo više isprljaš nego što se opereš.

Onda je, 2015, Mića postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije, da bi karijerno eksplodirao kao generalni direktor EPS-a, a od te okolnosti eksplodirao je i predsednik krajem ove godine i rekao Mići da bi blo dobro da ode nešto drugo da radi.

Mića, međutim, već danima razmišlja – šta bi on to mogao drugo da radi?

Spremio je i kratak CV za buduće poslodavce. U Mićinom si-viju piše: „Moje ime je Milorad Grčić, predsednik me zove Mića, diplomirao sam ne baš kao najbolji, ali svakako najiskusniji student Falusa, jer ostali studenti nisu imali nikakvo životno i radno iskustvo, zato što ne valja mnogo rano ući u lavirinte nauke. Na studijama sam otkrio razne zanimljive stvari – na primer, da se Sremska Kamenica ne nalazi u Banatu, nego u Sremu, ispite sam polagao redovno, jedino sam prvi propustio pošto sam umesto u Sremsku Kamenicu otišao u Sremsku Mitrovicu, al i sad mislim da slični nazivi gradova samo zbunjuju pošten svet. Moj prvi posao bio je „Fantazija“, a karijeru sam nastavio na bazenu. Najbolje radim pod pritiskom, posebno ako me pritiska predsednik“.

Međutim, Mića koji traži drugi posao je daleko veća opasnost od Miće koji ima posao, jer kad Mića ima posao, bar možeš da ga držiš na oku i kontrolišeš štetu, a samim tim i da kontrolišeš Miću.

Zato se u novoj godini pobrinite da Mića ne zavši kao direktor u vašoj firmi. Za sve ostalo – zdravlje, sreću – ćemo lako.

Čiča-miča i gotova priča. A gotov je i Mića.