Premijerko, ako je Rio Tinto oteran – ko ovo uknjižava parcele po Nedeljicama?Već sedam dana nakon teatralne konferencije za novinare, na kojoj je premijerka Brnabić objavila proterivanje „Rio Tinta“ iz Srbije, ista kompanija putem svoje ćerke „Rio Save“ postala je i zvanično uknjiženi vlasnik dve parcele u Gornjim Nedeljicama. Time je, de fakto, potvrđena prevara koju su Vlada i rudarski konglomerat pokušali da izvedu prema građanima Srbije.

Tog 20. januara, podsećamo, Vlada Srbije je donela odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom.

“Poništeni su svi upravni akti vezani za „Rio Tinto“, odnosno (ćerkom firmom) ‘Rio Sava’, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na ‘Rio Tinto’ u Republici Srbiji”, izjavila je predsednica Vlade Srbije, posle sednice Vlade Srbije. Premijerka Srbije je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da joj se obrate i navela da je njen tim spreman da sve dokumente u vezi sa radom kompanije dostavi javnosti.

„Rio Tinto“ je poslao pokajničko saopštenje.

„Tokom našeg rada na Projektu „Jadar“, uvek smo poštovali zakone Republike Srbije. Razmatramo pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji. I uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", navodi se u saopštenju.Akcije kompanije (ali i Vlade) nakon toga otkrile su da je u pitanju farsa.

Kad ono, međutim...

Kako drugačije tumačiti aktivnosti u lozničkom katastru koje su usledile samo 7, odnosno 8 dana nakon odluke o povlačenju svih „odluka, dozvola, rešenja“?

Najpre su nas meštani Gornjih Nedeljica upozorili da je na sajtu e-Katastra primećeno da je „Rio Tinto“ preuzeo vlasništvo nad još tri parcele u ovom mestu od 27. januara ove godine. U to smo se i sami uverili: u pitanju su dve parcele (treća je u procesu uknjižbe) smeštene u Ulici Iva Andrića i Breze, u Gornjim Nedeljicama, ukupne površine oko 7.500 kvadrata.

Uknjižbe su izvršene 27. i 28. januara u e-katastru. Što se tiče parcele u Ulici Iva Andrića, radi se o njivi 6. klase, površine 4.800 metara kvadratnih, čija je namena iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište obavljena još septembra 2020. Druga parcela, iz Ulice Breze, površine je 2.704 metra kvadratna. U pitanju je, kako je navedeno, šuma druge klase.

Obe zabeležbe o uknjižbi, inače, ažurirane su 31. januara, dan pre pisanja ovog teksta, ali nije poznato o kakvim je izmenama reč.

Prevaren i Savo

Paralaleno, u javnosti teče javna rasprava o zakonu o zabrani eksploatacije litijuma u Srbiji, odnosno – debata premijerke Brnabić i predsednika inicijative „Kreni promeni“ Sava Manojlovića. Manojlovi je, podsečamo, pokrenuo inicijativu da se u skupštinsku proceduru uvrsti predlog zakona o zabrani kopanja litijuma u Srbiji. Premijerka Brnabić je rekla da će inicijativu razmotriti, a onda je propustila da je primi. Premijerka je onda rekla da predlog nije ni poslat.

Na to je Manojlović odgovorio dokazima:

„Da je dostavljen vidljivo je iz dva dopisa Vladi Republike Srbije. Jednog od 14. januara 2022. godine i drugog od 21. januara 2022. godine. Prva verzija predloga zakona dostavljena je Vladi u istom momentu kada je dostavljena i predsedniku Republike uz ostale zahteve. Premijerka se sada ponovo vraća na pitanje narodne inicijative iako je nakon napada ispred Narodne Skupštine na aktiviste jasno zatraženo od nje da se garantuje bezbednost volonterima u toku sakupljanja potpisa, što je ona izbegla da uradi, a sada tvrdi i da nikada nije dobila navedene dopise“, rekao je Manojlović.

Izvor: Nova.rs