ANTE TOMIĆ - Nepoznata svinja svim je redakcijama poslala zlobnu laž o Puljku. A onda je Stanišić na sjednici s lukavim osmijehom podigao ruku... Njemu, čini se, ništa nije previše bijedno i nisko



Ante Tomić, kolumna za ''Slobodnu Dalmaciju''

Jeste li čuli onu priču da se Igor Stanišić, splitski gradski vijećnik iz stranke Željka Keruma, liječio od spolne infekcije nakon nezaštićenog odnosa s transrodnom prostitutkom? Navodno su ga i snimili, ne s transrodnom prostitutkom, već na Križinama, u ambulanti Odjela za kožne i venerične bolesti, gdje je došao nakon radnog vremena, s uputnicom na tuđe ime. Dermatolog koji je želio ostati anoniman tvrdi da je Stanišić imao testise veličine kokosa.

Odakle mi ovo, pitate?

Pa, eto, ovaj čas sam izmislio. Došlo mi je iz čiste obijesti, samo da uzrujam sina nevjenčane partnerice brata Kerumove supruge. Ustvari, nije bilo baš iz čiste obijesti. Ovaj je vijećnik zaslužio da ga se uzrujava, da se o njemu neodgovorno izmišljaju gadosti poput one koju je o gradonačelniku Ivici Puljku sam izgovorio na sjednici Vijeća prije desetak dana.

DEZINFEKCIJA RUKU

Podsjetimo, pred lokalne izbore prošle godine pojavila se jedna zlobna laž o nasilnom incidentu u Puljkovoj obitelji. Nepoznata je svinja to poslala svim redakcijama, ali nitko nije ni pomislio objaviti. Nepotpisane optužbe, osobito ako su obiteljske prirode, novinari neće dobro ni pročitati. Već nakon pet redaka pismo će zgužvati, baciti u škovace i dezinficirati ruke.

No, Igor Stanišić nije takva osoba, njemu, čini se, ništa nije previše bijedno i nisko. Spomenete li, uzgredno kazano, obitelj Željku Kerumu, šefu Stanišićeve stranke, taj se momentalno razgoropadi i drzniku prijeti kako će mu čupati gučak. Nad Puljkovom obitelji, s druge strane, očito nema takve zaštite, pa kad je Stanišić čuo da se nekakva nepotpisana kleveta besplatno dijeli okolo – hej, haj, uživaj! On je spremno posegnuo za njom i prvom je prilikom iskoristio da napadne političkog protivnika.

Sin nevjenčane partnerice brata Kerumove supruge na sjednici je s lukavim osmijehom podigao ruku da bi kao nevino upitao gradonačelnika, oprostite, je li istina šta se priča...? Ništa ne insinuiram, napomenuo je podlo, iako je zapravo samo to činio – insinuirao.

Poslije ovoga o Igoru Stanišiću zaista možete nakititi što god vam padne na pamet, pustiti maštu da slobodno zaroni sve do dna septičke jame. Nećete, napokon, biti usamljeni u jami, tamo je dolje strašna gužva. Otkako imamo internet i društvene mreže, izmišljanje gadosti postala je omiljena socijalna razonoda.

Osvijetljeni tek sablasnim bijelim svjetlom kompjutorskih ekrana, milijuni šupaka bez imena i prezimena po cijele noći vrijedno štrikaju laži o svojim susjedima, kolegama, mušterijama, o prijateljima i neprijateljima, poznatima i nepoznatima. Digitalna je tehnologija omogućila da se velikom brzinom širi i umnožava sve što je pametno, čisto, dobro, lijepo i skladno, a još brže, bjesomučnije i zluradije, dijeli se ono što je glupo, prljavo, zlo, ružno i nakazno.

LAŽ SE OSILILA

Laž je postala glavna politička snaga našeg vremena. Laž se osilila, ojačala. Smije nam se u lice, svaki dan sve drskija. Provocira nas s nevjerojatnim pričama i teorijama o koroni i 5G mrežama, o mikročipovima u cjepivima, o demonskom naumu da se određeni postotak stanovništva hladnokrvno usmrti, o pedofilskim lancima u Hollywoodu, o sotonistima koji žrtvuju djecu, o princezi Diani koja je ubijena jer je znala za teroristički napad jedanaestog rujna...

Laž klikće od veselja dolazeći sve luđa, neobuzdanija, kao da stalno iskušava do koje granice može ići i stalno otkriva kako granice zapravo nema. Samo je nebo granica.

Što god izmislite, naći će se tkogod pokvaren, ili blesav, ili i pokvaren i blesav da u to povjeruje, i tko bi se onda začudio jednom skromnom, ubogom sinu nevjenčane partnerice brata Kerumove supruge da je i on pokušao nešto na brzu ruku smuljati, napasti protivnika klevetom od koje su svi pristojni okrenuli glavu.

I tko zna, možda bi mu i uspjelo da nije bilo spolne infekcije, ne znam jeste li čuli onu priču...