Belivuk o Vučiću: Navijačka grupa ''Principi'' nastala za potrebe Aleksandra Vučića



Belivuk o Vučiću, Terziću, „Principima“ i proslavi u „Grafičaru“

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavljaju najteži zločini, pred tužiocem dao je izjavu 7. februara, a tom prilikom izneo je odbranu povodom proširenja istrage za još dva ubistva - likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Kako portal Nova.rs ekskluzivno otkriva, Belivuk je tom prilikom negirao ubistva, rekavši da je navijačka grupa "Principi" nastala za potrebe i po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom se osvrnuo na žurku u "Grafičaru", na kojoj je predsednik s navijačima pevao pesmu "A sad, adio".

Belivuk je najpre negirao izvršenje zločina, a tužilaštvo je ranije podrobno objasnilo na koji način i gde su se likvidacije desile. Reč je o muškarcima koji su se dugo vodili kao nestali, a pretpostavljalo se da su žrtve ovog klana.

„Što se tiče ovih novih proširenja koja su stigla, želim da kažem da krivična dela niti sam vršio, niti učestvovao u njima, niti su mi poznata. Što se tiče ovog ostalog, osnivanje kriminalne grupe, znači ja moram po poslednji put da navedem da mi nismo bili organizovana kriminalna grupa, nego navijačka grupa. Navijačka grupa koja je nastala izlaskom mene i Miljkovića iz pritvora za potrebe i po nalogu Aleksandra Vučića. Ja sam više puta govorio šta smo mi radili i za sve to sam naveden lažovom na televiziji više puta od strane tog istog Aleksandra“, rekao je Belivuk na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK) 7. februara 2022. godine.

U iskazu pred tužiocem, Belivuk je najpre govorio o Božidaru Stoliću, bivšem inspektoru SBPOK, kome se sudi za odavanje službenih tajni. Vođa klana, koji se tereti za najteža krivična dela, istakao je da je tužilaštvo imalo nameru da Stolića ubaci u njihov proces i navodno iskoristi kao adut protiv njih.

"Znači, ja sam odmah na početku rekao za Stolića da je on ubačeni element, "Trojanski konj", da on ne da nema veze sa nama, nego je samo ubačen tu kako bi bio naučen šta treba da kaže, da posle dva tri meseca on pukne, potpiše sporazum i ode kući - ode kući, dobije neko mesto u nekoj ambasadi preko. Međutim, šta se dešava? Stolić izlazi, pravi grešku, pada sa onim stručnjakom iz BIA, one BIA (Bezbednosno-informativna agencija) koja je nekorumpirana totalno, ne radi nikakva krivična dela i sa bratom člana "Zemunskog klana". E zbog toga više ne može Stolić da bude deo moje grupe, jer se ne slažemo nekako kako ide po tim policijskim papirima sa Zemuncima, i onda se odvaja proces. Ja bih vas zamolio da se Stolić stavi kod nas u proces, nemam nikakav problem. Ja bih vas zamolio da sedi između mene i Miljkovića, mi baš volimo konje", rekao je Belivuk u iskazu pred tužiocem, do kojeg je došao naš portal.

Vođa kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja sedam likvidacija potom se, iz zasad nepoznatih razloga, dotakao generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića.

"Dalje, rekao sam tada isto da Zvezdan Terzić nam je detaljno objasnio kako će da mu zastari kazna zatvora, tj ne zatvora nego presude. Kako neće moći uopšte ikakva presuda da se donese zato što će mu biti odlagano, zakazivano na duge rokove, da će se menjati sudije. Tada sam detaljno objasnio one sitnice koje smo radili za državu, skandiranja, zaštita gej parade i slično, paljenje baklji, ono spontano spuštanje s krovova u vreme policijskog časa, "Đilase lopove", i odmah da kažem, s Đilasom nemam ništa, ne podnosim ga organski, da ne bude da njega nešto branim. Sve sam to rekao i onda je izašao on i njegovi poltroni na televiziji i rekli da ja lažem", izjavio je Belivuk pred tužilaštvom i dodao:

"Pre neki dan sam u novinama pročitao i da tužilaštvo kaže da ja lažem, samim tim što je doneta naredba neka za prekidanje postupka protiv njega i Vulina. Podneli su oni potiv sebe, kako znaju zašto ih ja teretim? MIljković i ja nijednog trenutka nismo saslušani", rekao je Belivuk u iskazu do kojeg je došao portal Nova.rs.

"Simptomatično je što se sve to dešava pre nego što mi treba da damo ovaj iskaz. Vi znate da je nama jednom odloženo davanje iskaza, i od tada čekamo ja mislim četiri meseca za jedno proširenje. Meni je očigledno, kao i ostalima da je vlast uplašena za ono što možemo mi da kažemo. Tako da su sačekali da dobiju taj papir da sad ja kad budem bilo šta novo izjavio, oni odu na televiziju i kažu: "Evo, je l vidite, tužilaštvo kaže da nisam kriv"", izjavio je uhapšeni Belivuk.

Tokom saslušanja početkom februara ove godine, Belivuk je ponovio ono što je naš portal ranije otkrio, odnosno da su on, ubijeni Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, i kosovski biznismen Zvonko Veselinović poslali momke da ruše u Hercegovačkoj ulici 2016. godine.

"E pa dobro, pošto su oni to zaboravili, sad ću da ih pitam jednu stvar da li se sećaju. Da li se sećaju svih naših ručkova, večera, poslova koje smo radili Aleksandar Stanković i ja? Ako i to kažu da lažem, ja ću nastaviti da pričam", rekao je optuženi i dodao:

"Od 2011. sam tu radio za njih, završavao poslove, čuo, video, pa neka se sete šta sam čuo i video i učestvovao vezano za najteža krivična dela", istakao je pred tužiocem.

Sa druge strane, Belivuk je potom izjavio da ove stvari iznosi u javnost jer ga, kako tvrdi, "prave lažovom".

"Ne pretim mu, ja ću na sud da idem pošteno, ja ću na sudu da se branim. Ovo govorim zato što me pravi budalom i govori javno na svim mogućim medijima da sam lažov. Šta će biti, to ćemo videti", istakao je Belivuk, ne precizirajući na koga tačno misli.

Protiv grupe okrivljenih Belivuka i Marka Miljkovića svedoče dvojica pripadnika njihovog klana - Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin. Belivuk se pred tužiocem osvrnuo i na Spasojevića, koji je sklopio sporazum na 14 godina zatvora u zamenu za svedočenje protiv ozloglašenog kriminalnog klana.

"Što se tiče Nikole Spasojevića, na Spasojevića je vršen pritisak, Spasojević je tri puta u Centralnom zatvoru pokušao suicid, znači ne jednom, ne dvaput, već triput. U normalnoj zemlji, kada neko pokuša suicid, skoči s Pančevačkog mosta, pa ga onaj Renato Grbić uvati čamcem, preda u bolnicu, bolnica u u ludnicu i tamo ostane na posmatranju. Spasojević niti je otišao u bolnicu, niti u ludnicu. Na Spasojevića je samo nastavio da se vrši jači pritisak", istakao je on.

"Neće dočekati suđenje"

Belivuk se tokom iznošenja odbrane povodom proširenja istrage osvrnuo i na svog advokata Dejana Lazarevića. Tom prilikom istakao je da je brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, navodno pominjao da Lazarević neće dočekati suđenje optuženoj grupi.

Najpre je istakao da je Spasojeviću nuđeno da kaže da se njihova grupa finansira preko advokata Lazarevića.

"E sad, ja znam da je Andrej Vučić u nekim njegovim užim krugovima više puta napomenuo da Dejan Lazarević neće da dočeka suđenje. Mi smo se spremali za to u smislu da mu se sprema likvidacija, a u stvari nije bila planirana likvidacija, već da on ispadne iz predmeta", rekao je Belivuk.

Govoreći o hapšenju njegove supruge, tašte, ali i Miljkovićevih, a koje su početkom godine privedene zbog sumnje da su počinile pranje novca, istakao je da je cilj bio da se "oni dodvore šefu", ne precizirajući na koga tačno misli.

"Sve se to radilo da bi se mi malo dodvorili šefu, da šef bude zadovoljan. Ako nam je to potrebno da šef bude zadovoljan, onda stvarno žalim te ljude koji to rade. Sve ovo što sam rekao znate da je istina, svi moji razgovori s advokatom se i dalje snimaju, sve ovo sam mu već rekao, šetnja se snima, prostorije  u kojima hodam se snimaju, to nemam problem. Sve ovo što sam rekao za Nikolu Spasojevića lako ćete proveriti i zbog svega ovoga šta sam naveo, nikada ni na jedno pitanje neću odgovoriti, imam na to zakonsko pravo", rekao je Belivuk pred Tužilaštvom za organizovani kriminal i dodao:

"Da se malo više neko ljudski ponašao, da nije dirao porodicu ko što ja nikome nisam dirao porodicu, možda bi drugačije bilo. Ima ona stara srpska što kaže: "Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje", ja se uopšte ne smejem, ja to čuvam za kraj, pa ću uz onu pesmu: "A sad adio", kao što je meni Vučić pevao u restoranu "Grafičar" za proslavu rođendana čijeg, ne moram da navodim, nisam klošar ko on, pa ću ja da pevam svima onima koji su mi radili o glavi", rekao je vođa ozloglašenog kriminalnog klana.

Podsetimo, pretpostavlja se da je Belivuk u pomenutoj izjavi pred TOK aludirao na video snimak koji je decembra 2021. godine procureo u javnost, a na kome je predsednik Srbije sa navijačima u restoranu "Grafičar".

Na video snimku vidi se kako Vučić zajedno sa muškarcima, za koje se veruje da su članovi navijačke grupe "Ultras bojs" peva pesmu "A sad adio" u poznatom beogradskom restoranu.

O Vulinu i "škaljarskom klanu"

Belivuk se tokom iskaza osvrnuo i na ministra policije Aleksandra Vulina, te da nadležni nastoje da predstave da je od pada njihovog klana smanjena stopa kriminala. Istakao je da je, a kako tvrdi u iskazu, došlo do promene grupe koja sarađuje s državom.

"Za tih godinu dana postiglo se dosta, na primer, umesto nas koji smo sarađivali s državom, sada sarađuje "škaljarski klan" iliti Filip Korać, saradnik BIA i Interpola i Jovan Vukotić. Uspelo se da sve istrage od kada je Vulin na mestu ministra policije protiv "škaljarskog klana" obustave, rekao je Belivuk.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je februara prošle godine u velikoj akciji MUP i BIA. Terete se za teška krivična dela, među kojima su ubistva, otmice, silovanje, dilovanje droge i oružja.

Istraživački novinari su proteklih godina u više navrata pisali o sprezi između pomenute kriminalne grupe i državnog i policijskog vrha Srbije.

Izvor: Nova.rs