DRAŽA PETROVIĆ - Nas i sardina 300 milionaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Sa pšenicom i kukuruzom apsolutno nećemo imati nikakvih problema, kada govorim o kukuruzu tu mislim i na stočni kukuruz, tako da ni za stočni fond neće faliti ništa – rekao je predsednik pre neki dan na konferenciji za štampu, upriličenoj da bi se narod smirio, a naročito, izgleda, da bi se stoka smirila.

„Stoka mora biti podmirena!“ – rekao je predsednik pre te konferencije za štampu, tako da je tog dana stoka bezbrižno mukala, njakala i blejala, jerbo Srbija ima svega i svačega, Srbija je jednom rečju ekonomski tigar, a moguće i ekonomski bizon, da izvine osoba Đ.

Poslednji put predsednik je nosio džakove pred vaskolikim srpskim kamerama kad su bile one velike poplave, ali je osam godina od tada postao mudriji i iskusniji, pa je pre taj dan odlučio da pred kamerama ipak nosi samo fotografije sa džakovima, u skladu sa starom kineskom mudrošću: „Lakše je nositi fotke sa džakovima, nego džakove“.

"Okilavio sam se s onim džakovima kad su bile poplave, a ako sada budem nosio džakove kako bih pokazao da imamo svega, oteći će mi jaja u prahu, kojih takođe imamo u dovoljnim količinama, te je najbolje da građanima prezentujem slike sa džakovima u kojima ima svega", pričao je sam sa sobom predsednik, pa su tog dana građani videli pune magacine džakova iz ruku predsednika.

Ličilio je sve to na prvu samostalnu izložbu mladog umetnika Vučić Aleksandra, među kojima je najlepša slika "Suncokretovo ulje", rađena u tehnici suncokretovo ulje na platnu, koja preti da zaseni čuvene "Suncokrete" Van Goga.

"Suncokrete" je Van Gog naslikao dok je živeo u provinciji, pa nije imao ko da mu pozira sem suncokreta, a "Suncokretovo ulje" je Vučić Aleksanadar naslikao dok je živeo na Instagramu i u televizoru, gde nije imao ko da mu pozira sem, valjda, suncokretovog ulja.

Zatim, tu je bila slika "Mačka u džaku", gde ste mogli videti tone džakova sa brašnom, pšenicom, kukuruzom, jagodama, jabukama, malinama, solju, višnjama, trešnjama, šljivama, pirinčem, pasuljem, paradajzom, krastavcem, repom, i naravno, graškom…

Slika "Mačka u džaku" se tako zove jer niko nije bio siguran šta je sve unutra pa je morao verovati predsedniku na reč, koji je nabrojao sve prethodno opisane namirnice, voće, povrće, žitarice i pokazao ih svekolikom biračkom telu koje će, jelte, moći da bira između svih tih stvari, plus između 32 miliona konzervi sardina. Slika "Sardine i flaše sa vodom" Vučić Aleksandra, zapravo je zasenila čuveno Pikasovo platno "Ribe i flaše" iz 1908. godine, a biračko telo se oblizivalo.

"Imamo i džakove sa glasačkim listićima, oni su za slučaj da zbog rata u Ukrajini budemo imali manjak glasačkih listića, zatim, za probirljivu klijentelu imamo i džakove karpaća od lososa, džakove tatar bifteka, džakove mesa koje stari u specijalnim komorama, imamo džakove Informera, ako nestane novinskog papira, imamo džakove Vulina u prahu, ako Vulin ode u dobrovoljce u Rusiju, pa ne budemo više imali dovoljno Vulina", rekao je predsednik.

Imamo i savim dovoljan broj Rusa, otprilike nas i Rusa 300 miliona, što je deset puta više nego što imamo konzervi sardina, mada bi u ovoj situaciji bilo kudikamo bolje da nas i sardina bude 300 miliona, jer Rusi trenutno baš i nisu na nekoj ceni u svetu. Daleko bolje od Rusa na svetskom tržištu kotiraju se sardine, jer je takva geopolitička situacija, a Srbi obožavaju geopolitičke situacije, jer šta nas briga što nas država potkrada, ako možemo do mile volje da komentarišemo stanje na Istočnom frontu, sa pivom na gajbi ispred seoske prodavnice.

Znači, treba nabaviti i dovoljne količine piva i gajbi zbog analize geopolitičke situacije, jer Srbi bez toga ne mogu da žive.

Srbija ima svega na tone, jedino Instagrama ima na grame, pa se predsednik, nekoliko dana posle te epohalne izložbe džakova, preko Instagrama obratio građanima i poručio im da ne nasedaju na trikove, besmislice i provokacije koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravaju skloništa, da neće biti dovoljno hrane…

"Ima svega. Ne dižite paniku", rekao je glavni srpski dizač panike, koji je danima uzdisao, kolutao očima, gledao u patos, gledao u plafon, a onda dizuckao paničicu fotkama džakova iz sumornih magacina.

Ali ne brinite ništa – stočni fond je sigurno zadovoljan. A to je njemu najvažnije.