Fon Kramon: Izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni pošteni„Izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni pošteni“, ukazala je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon.

Poslanica EP je istakla da je pre i tokom dana prijavljeno mnogo nepravilnosti, koje su, kako kaže, ometale izražavanje slobodne volje i sprečile ravnopravnu borbu.

"Direktan pritisak na birače zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba medija i državnih resursa. Fizički napad na Pavla Grbovića i kontrolore Ne davimo Beograd, kao i zatvaranje RIK u izbornoj noći, ukazuju na nemogućnost slobodnih i fer izbora", istakla je.

Fon Kramon je takođe ukazala na kršenje osnovnih prava u Preševskoj dolini i izrazila zabrinutost zbog žalbi pripadnika albanske manjine da su bili sprečeni da glasaju jer su izbrisani iz spiska na svojim biračkim mestima što je, kako je naglasila, neprihvatljivo.

"Kao zemlja koja namerava da se pridruži EU, Srbija prvenstveno mora da poštuje osnovna prava. Vladajuća SNS i predsednik Aleksandar Vučić su dobili novi mandat i samim tim i dužnost da obnove demokratiju i vladavinu prava, kao i da ozbiljno shvata proces evropskih integracija", napisala je.

Takođe je istakla da Srbija mora u potpunosti da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije zbog rata u Ukrajini ili će, kako je rekla, snositi ozbiljne političke i ekonomske posledice.

"Vreme je da Srbija napravi jasan proevropski izbor ako želi da nastavi svoj put ka EU", zaključila je Viola fon Kramon.

Izvor: N1 Beograd