MARKO VIDOJKOVIĆ - Listanje štampe u „novom normalnom“



Marko Vidojković, kolumna za ''Danas''

Jeste li se navikli na „novo normalno“? Ono se, doduše, zasad sastoji iz jednog sastanka Vučića i Đilasa, a ako na tome i ostane, onda znači da je „novo normalno“ vrlo brzo postalo „staro normalno“, tako da se nemate na šta navikavati.

„Novo normalno“ podrazumeva smirivanje političkih tenzija u zemlji i stabilnu skupštinsku većinu koja će ovu prčvarnicu voditi u EU. „Novo normalno“ je da su Rusi ratni zločinci. „Novo normalno“ je nepostojanje „srpskog sveta“, dosta njih na robiji, vladavina zakona, objektivni mediji, uglavnom, jedno „normalno“, samo što ga davno nije bilo, pa je zato „novo normalno“.

Do „novog normalnog“ nije došlo na normalan način, već, figurativno rečeno, uvrtanjem ja.. pa, hajde, da probam i ja da budem „novonormalan“, uvrtanjem ruke Aleksandru Vučiću, da sve ovo odozgo mora da se desi, „or else…“, što bi rekli oni koju mu ruku uvrću. On, sam po sebi, nikada nije bio normalan, stoga mu ova avantura predstavlja put u nepoznato i ogroman stres.

Tu smo zato mi da mu kažemo: „Hajde, Sašice, vreme je za istorijsko njet, vreme je za istorijsko hapšenje najboljih ortaka, vreme je da Informer dvadeset dana zaredom napiše da je Putin ratni zločinac, a onda da se samoukine, vreme je za ‘novo normalno'“ Kad kažem „mi“, mislim na sve nas koji razumeju da je „novo normalno“ jedino normalno što imamo na raspolaganju, jer kao alternativu imam žvalavu prorusku (auto)destruktivnu budaletinu i njegove ultradesničarske koljačke satelite.

Da bi „novo normalno“ postalo stvarnost, potrebno je najpre gomili ispranog mozga ponovo isprati mozak, ali s centrifugom unatrag, tako da prestanu da misle da je opozicija kriva za sve, da je Putin polubog, da je velika Srbija nadohvat ruke, dakle, valja im srušiti Sneška. To može da izvede, nažalost, samo Vučićeva medijska perionica – tabloidi i televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Proverom njihovog rada odmah ćemo se uveriti ide li se u „novo normalno“ ili se i dalje sedi na dve stolice, što nas vodi u „novo nenormalno“ o čemu u ovom trenutku ne želim da razmišljam. Za početak, bacio sam pogled na portale „Informer“, „Alo“ i „Republika“ (Srpski telegraf). Pa, isto sranje, kao i do sada, s tim što ima manje rusovanja, a više đilasovanja, ali ne na način na koji smo navikli, nego korišćenja sastanka Dragana Đilasa sa Sašicom da bi se ispljuvala opozicija koja misli da je uvod u „novo normalno“ nešto nenormalno.

Dobro, ne može preko noći Putin od onoga koji sedi na Hristovom tronu i drži naše nuklearke uperene ka Vašingtonu pretvoriti u komandanta bande ubica civila, lopova i silovatelja dece. NJihovom prosečnom čitaocu hoće mozak da eksplodira od tako nagle promene. Dakle, osim blagog ublažavanja narativa, u medijskom smećarniku Aleksandra Vučića i dalje sve po starom. Ništa, čekamo. Možda i dočekamo.