MILAN ĆULIBRK - (Za)drugariMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Neću ti više pisati, bitango jedna lopovska, od sada samo sud, advokati i tužilaštvo! Ovako je Željko Mitrović, vlasnik Pinka, 12. jula 2019, završio jedno od svojih „otvorenih“ pisama lideru SSP-a. Zloupotrebljavajući nacionalnu frekvenciju kao javno dobro za privatni obračun – uz sasluženje provladinih tabloida koji (kao) po komandi sve to prenose – optužio je Dragana Đilasa da je „secikesa, tapkaroš i lopovčina“, „predvodnik najveće kriminalne grupe i predvodnik krda volova i ostale marve“. A onda mu, kao Robin Hud zlom Šerifu od Notingema (ne Sautemptona), poručio: „Nećeš više pljačkati ni mene, ni Srbiju, niti ćeš… terati celu Srbiju da plaća ceh tvojih ucena, reketa i političkog diletantizma.“

Bilo je iha-ha sličnih pisama idejnog tvorca Zadruge, „dragom Đikiju“. Prošlog septembra ga je optužio za „opoziciono glumatanje i tajni politički dil koji imaš, jer ti znaš da ja znam“. Biće da je u međuvremenu zaboravio i samo dan posle susreta sa Aleksandrom Vučićem, Đilas je za Mitrovića - „politička realnost“. „Sada više nije važno ko koga voli ili ne voli, svi mediji imaju obavezu da tretiraju sve parlamentarne grupe“, uveren je Mitrović 2.0. Na Pinku se to, doduše, još ne vidi. A ne bi bilo ni legitimno da mu se tamo šeta opozicija, dok se ne konstituiše novi parlament.

Niko normalan nema ništa protiv da se zaustavi nenormalna retorika, koja je javni prostor zagadila do neslućenih razmera. Niti je iko normalan protiv dijaloga. Samo ne mogu da se otmem utisku da smo se već navikli da živimo u nenormalnoj zemlji i da bi ovih dana Đilasu možda lakše bilo da za Pink nije postao „politička realnost“, već da je ostao „lopov i secikesa“. Tim pre što svi znaju da Mitrović nije usamljeni jahač kao Talični Tom. Skoro istog časa, a možda i na istom mestu, Đilas je postao „gospodin“ i za urednika Informera, Dragana J. Vučićevića. Ako je iko i mislio da su solisti, sad su pokazali da su deo dobro uvežbanog hora. A zna se i ko diriguje, mada se ponekad ne zna ko koga citira – Vučić Vučićevića, ili Vučićević Vučića. Nekako mi ih dođe žao kad vidim da im se nova pesma uopšte ne sviđa, ali moraju da je pevaju. Iako možda nije tako, ne mogu da se otmem utisku da bi one stare pesme pevali i da ih niko u kafani ne naruči. Onako za svoju dušu. Ma, i bez bakšiša.

I dok malo ko u opoziciji veruje u iskreni zaokret predsednikove ekipe za specijalne medijske operacije, više od toga brine me to što se desilo sve ono što je Mitrović najavljivao. „Nešto mi se javlja da će ceo Beograd ponovo na izbore i to ne zbog nepravilnosti u izbornom procesu, već zbog doslednosti najvećeg da ne pravi neprincipijelnu većinu, ali to ne znači da je nema!“, tvitnuo je samo dva dana nakon zatvaranja birališta. Na Pinku je 12 dana kasnije i Vučić potvrdio da SNS navodno ima većinu u Beogradu, ali je, eto, rešio da izađe u susret zahtevu opozicije. Ako hoće nove izbore – imaće ih. Samo neka se prvo dogovore. I šta ćemo sad?

Ako još niste shvatili kojim će pravcem Srbija do novih izbora, evo još jednog tvita prvog zadrugara Srbije. „Nema ni boljeg ni spretnijeg naroda na svetu od ovog našeg srpskog! Uspeo je da namagarči ne samo svoju vlast već i veliki Ipsos, najveću istraživačku kuću na svetu! Izjašnjavali su se da im je Srbija najznačajnija, ispostavilo se da im je, ipak, Rusija malo značajnija! Not good!“

Valjda vam je sada jasno kojim putem ćemo dalje, s tim što se svi ovi zaokreti mnogo jasnije vide na Mitrovićevom tviter-nalogu, nego na njegovoj televiziji. Dok se jednog dana svi ne probudimo u rijalitiju. Mada bi to, možda, bilo i najbolje. Razočarani rezultatima izbora od 3. aprila, neki tvrde da građani ne umeju da izaberu ko bi trebalo da uđe u Skupštinu. Pa valjda misle da bi znali koga će da izbace.

Samo da ne bude posle da niko nije rekao - srpska opozicija bi se još jednom mogla o jadu zabaviti ako bude čekala mart 2023. Jesu li spremni da se klade da novi beogradski izbori neće biti održani, recimo, 18. decembra 2022? I jesu li sigurni da će to biti jedini prevremeni izbori? A meni se „javlja“ da bi tada i ovakav RIК uspeo da za 24 sata prebroji glasove. Znaju oni da je 19. decembra Sveti Nikola, Vučićeva slava, a lepši poklon od još jedne izborne pobede teško da bi mogao da zamisli.