Piše Milenko Vasović: Drugi stub srpskog propadanja



Piše Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Dok Vučić preko svojih spavača svađa opoziciju, neko se u Tužilaštvu za organizovani kriminal trgao iz zimskog sna i zaključio da bi valjalo zaraditi platu. Taj "neko" je pozvao Bobana Bogdanovića, koji je krajem marta saopštio ime navodnog ubice Olivera Ivanovića, da dođe 15. aprila na razgovor.

„Probudili“ se Zagorkini pitomci. Inače, Bogdanović je u intervjuu KRIK-u izdeklamovao i ko je naručilac likvidacije, ko je davao logistiku i sa koliko je novca nagrađen „ubica“.

U svakom drugom tužilaštvu ovakvog svedoka bi dočekali oberučke. Pružili bi mu ličnu zaštitu, promenu identiteta, zaštitu za porodicu, može biti i kakvu nagradu ako se njegove tvrdnje pokažu kao tačne. Ne, srpskim tužiocima je pripala muka, dobili su dijareju zbog tog lika, samo im je još on falio.

Sem probavnih problema, tužioce čeka i glavobolja, kako tog Bogdanovića obesmisliti. Kako njegovo kazivanje proglasiti za nebitno, nepouzdano, pa čak i proračunato da „destabilizuje“. Kako ga „napraviti na ništa“ i onda tako bezvrednog ostaviti da se skriva od „nekih ljudi koji ga prate“.

Tužiocima je put trasirao ministar Vulin. Prvi srpski pendrek kaže da je Bogdanović svojim tvrdnjama oblatio Srbiju i da na saslušanju u policiji nije dao nijedan novi dokaz. Ali se major Vulin nije setio da nam kaže gde je tog 16. januara 2018. bio navodni ubica. Mogla je to policija da ustanovi, ima više načina.

Posao Tužilaštvu svih ovih godina olakšava i predsednik Srbije. On se toliko trudi i ponavlja da Milan Radoičić nema nikakve veze sa streljanjem i da je taj isti Radoičić prošao poligraf. Pametnom dovoljno.

Jednostavno, predsednik ne želi da Tužilaštvo luta, da gubi vreme, a da se pravi ubica neopaženo izvuče. I nije onda nikakvo čudo što ti čuvari države spavaju, uljuljalo ih. Naviklo to da sluša glas sa Andrićevog venca.

Sem Bogdanovića, ima još neko ko tužiocima sreću kvari. Udovica pokojnog Olivera Milena Popović uključila je alarm i pozvala ih da ne žmure na Bogdanovićeve tvrdnje. Veli Milena da se jedno ime poklapa sa njenim saznanjima. To ime je Milan Radoičić.

"Nemojte se zavaravati, možda o tome Oliver više ne može da posvedoči, ali tu sam ja", kazala je ona.

Da čovek ne poveruje, pa taj Radoičić sedi na sastancima do predsednika Srbije. A vidi sad ovo, pu, pu, daleko bilo... Još jedan podatak koji ilustruje nehaj - Bogdanović je istog dana, 29. marta, kada je objavljen intervju u KRIK- u dao izjavu i Tužilaštvu. Dve nedelje oni nisu prstom mrdnuli dok ih javnost nije pritisnula i dok Bogdanović nije zajaukao da mu je bezbednost ugrožena.

Tužilaštvo u Srba je drugi stub propadanja, prvi je Udbin i on je nešto kolosalniji. Ljude u toj službi preterano ne interesuje rasvetljavanje ubistava, pogotovo ako iza njih stoji prvi stub. Ako mi ne verujete, zapitajte se zašto niko nije saslušan posle Šešeljeve tvrdnje da iza likvidacije beogradskog advokata Ognjanovića stoje ministar Stefanović i Dijana Hrkalović. Ili i Bogdanović i Šešelj pričaju ono što Udba i policija već znaju. Ništa novo.