DRAŽA PETROVIĆ - Ukazanje Tabloidnog drekavca u Ribničkoj pećini



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Čuda se dešavaju, shvatio sam prošle subote u Ribničkoj pećini kod Mionice, poznatoj po velikom broju različitih vrsta slepih miševa, gde drekavce još niko nije video, ali polako, to što ih niko nije video, ne znači da neće...

Lep porodični izlet, jelte, na mestu gde skoro da nema signala mobilne telefonije, osim po nekim ćoškovima, kada se, sem slepih miševa, u Ribničkoj pećini ukazao signal mobilne telefonije i Tabloidni drekavac, specijalna vrsta SNS drekavca iz prošlopetkovne kolumne na istom ovo mestu.

Nepotpisana SMS poruka sa meni nepoznatog broja, dakle, sadržala je pasus iz kolumne “Fenomeni prve SNS decenije”, i to ovaj pasus: “TABLOIDNI DREKAVAC U pitanju je vrsta urednika za uneređivanje Srbije, izdaje nešto crveno što liči na novine i prodaje se na kiosku, a on se prodaje ko god mu da više. Rodom je iz Ivanjice, mada ovi iz Ivanjice tvrde da je on više iz Arilja, jer niko ne bi želeo da takav lik bude baš odande odakle su i oni. Ovi iz Arilja, pak, tvrde da je on više iz Požege… Dere se ko sivonja, tu je njegov šarm koji više liči na šamar”

Ispod ovog citata anonimni vlasnik mobilnog telefona koji se očigledno oseća kao Tabloidni drekavac, napisao je ćirilcom: “Ne budi p…., Dražo Petroviću, dođi ovo lično, u oči, da mi kažeš. Pa da raspravimo, četnička devojčice, odakle sam to ja i šta na kioscima prodajem. Bedniče bedni, zauvek ćeš samo to ostati. Sam sebi si najveća kazna”.

Prepoznatljiv prefinjeni stil, ali otkud Tabloidnom drekavcu, ma koje vrste bio, moj broj, zašto je tako fenomenološki ljut zbog ovog fenomenološkog opisa nekog neimenovanog Tabloidnog drekavca. Da li drekavci, pa i tabloidni, zaista postoje? Da li se ukazuju samo u Ribničkoj pećini, ili ih ima još negde na ovom svetu? Zašto njihov narativ uvek mora da ima neku psovku koje se u SMS-ovima piše bez tačkica, a u medijima s tačkicama?

Taj događaj, jelte, otvorio je milion pitanja, na koje bi odgovor morao da da neko stručan za ovu vrstu paranormalnih pojava zlatne epohe Srpske napredne stranke.

Tabloidni drekavci, ovaj događaj svakako to potvrđuje, postoje u nekom obliku, pa mene ako se sete na Međunarodni dan drekavaca, sete se, ako ne, nikom ništa, to je bila moja dužnost da ukažem na njihovo postojanje u našem paranormalnom demokratskom društvu.

Onda sam u tišini Ribničke pećine shvatio da je nepravda prema Tabloidnom drekavcu ne ukazati na još neke fenomene medijske SNS flore i faune.

Ima tu još zanimljivih vrsta i podvrsta:

ĆIRILIČNI HEPIJANDER Vrsta medijskog radnika koji paralelno vodi intervjue s predsednikom države, jutarnji program, Parove i ispovesti Sime Spasića, Miće Štangle i Zorana Utoke. Što se kaže, all around igrač za sve prilike i sve režime i sve TV formate, obožavalac samo jednog predsednika. Merilin Monro naprednjačke poetike, ali ne samo zbog istih inicijala i slične frizure.

JUTARNJI MAMURNI MAMUT Kreator čuvene slobodumne emisije “Problem”, koju su zbog autorove potrebe da ponekad deluje kao da je promašio fajront, zvali “Promil”. Taman kad je postao ikona slobodnog novinarstva, neko se setio da osoba koja izgleda kao da pije od sabajle, svakako može da vodi i jutarnji program od sabajle. Efekat za srpsko novinarstvo je isti i kad pije i kad ne pije, nikakav. Za razliku od situacija kada se ne zna ni ko pije ni ko plaća, kod njega se uvek zna ko pije, a u poslednje vreme se zna i ko plače od muke kad gleda njegovu zanimljivu pojavu s kravatom.

PRATEĆI ANALITIČARSKI VOKAL Nekada uspešni prateći vokal kultne novotalasne grupe, sada prateći vokal svake okultne emisije u kojoj se mora naći milion razloga zašto je Srbija lider Balkana, jugoistočne Evrope i jugozapadne Azije. Plus severnog Antarktika i severoistočnog Madagaskara. Idol koji je uvek imao nekog idola, dugo vremena bio je žut, ali u današnje vreme možeš da poplaviš ako ga slušaš duže od pola sata.

GORDANA, ŽENA KOJE IMA U pitanju je vrsta novinarke, svakako i novinara, koja je videla sveta, i to celog sveta gde je predsednik putovao a ona tamo išla zbog veštine držanja mikrofona uspravno, pa uvek izgleda kao da mu uručuje štafetu mladosti, jrbo lično predsednika doživljava kao najvećeg sina naših naroda i narodnosti. U pitanju je postavljačica predsednikovih pitanja predsedniku, što je vrsta kućne dostave, samo umesto da vam na adresu donosi ćevape, piletinu sečuan i pizze, ta vrsta dostavljača predsedniku dostavlja i postavlja pitanja koja joj je on prethodno dostavio da mu ih postavi. Kada zaboravi da mu postavi drugo pitanje, predsednik uvek odgovori na ono prvo, ali joj malo i pripomogne: “Što se tiče vašeg drugog nepostavljenog pitanja….”

STILISTA RUŽIČASTIH SLONOVA I RUŽIČASTIH DRONOVA Vrsta inovatora koji ima medije, ima ružičaste slonove, ima ružičaste dronove, i ima toliko pozitivno negativne energije da prosečan čovek ne može da se zapita: “Na čemu li je ovaj već 30 godina?” Čuveni stilista za idiote, jer nema tog predstavnika srpskog naroda iz familije Idiot koji na njegovoj televiziji nije dobio stil, publicitet, pare, a poneko je dobio i da vodi emisiju...

Spasa nam dakle nema, braćo i sestre čitaoci, pa i braćo i sestre drekavci.