ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Vetrovi promena



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Đuka je objasnio da obožava Rusiju, da slike Putina i Romanovih drži na zidovima svog doma (a Vučić?!) i da se sav rastopi na pomen bilo čega što ima veze sa Rusijom, ali da bismo sada morali da budemo pametni da ne mašemo baš previše tom ljubavlju prema Rusiji jer ovi iz Evrope mogu da pomisle: „Ovi nisu normalni!“

Ako ste poslednjih dana slušali funkcionere vladajuće stranke ili iz nekog razloga čitali njima naklonjene tabloide, nećemo da sudimo, ima nas raznih, mogli ste da steknete utisak da imamo najprozapadniju vlast i tabloide antiputinovske do srži.

Stavovi su se, takođe, drastično promenili i po još nekim pitanjima, ali krenimo redom. Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a, voditelj, advokat, podkaster, ljubitelj bakljada po krovovima zgrada i još štošta, gostovao je nedavno na televiziji Pink. Tom prilikom je stidljivo objasnio da on obožava Rusiju, da slike Putina i Romanovih drži na zidovima svog doma (a Vučić?!) i da se sav rastopi na pomen bilo čega što ima veze sa Rusijom, ali da bismo sada morali da budemo pametni da ne mašemo baš previše tom ljubavlju prema Rusiji jer ovi iz Evrope mogu da pomisle: „Ovi nisu normalni!“ Naravno, „ovi iz Evrope“ sigurno ne gledaju Pink, pa verovatno nisu mogli da vide ovaj dobronamerni Đukin „primirimo se i obožavajmo Rusiju u svoja četiri zida“ savet, ali već tada smo mogli videti da vetrovi promene počinju da produvavaju redove vladajuće elite.

Nedugo zatim, Đuka je otišao i korak dalje. Pre samo dvadesetak dana on je zdušno navijao za Rusiju u svemu, pa je pisao kako „Putin i ruska vojna intervencija širom Evrope, pa i sveta, dobijaju sve više pozitivnih komentara“. Dve nedelje nakon toga, Đukanović rezignirano piše kako se bliži leto i odlazak na more i savetuje domaće „fol rusofile“ da uplate letovanje u Marijupolju.

„Nemoj da idu u Grčku, Italiju, Кipar, Tursku… fino u Marijupolj i da uživaju. Sunce, plaža, nema gužve…“, napisao je Đuka.

Neko bi rekao da je Đukanović stav promenio jer je ljubomoran na pomenute „fol rusofile“ zato što oni mogu, za razliku od njega, otvoreno da furaju svoje rusofiliju, ali to bi bila greška. Odnos prema Putinu potpuno se preokrenuo i u tabloidima nakon što se Putin, govoreći o nezavisnosti Donbasa i Donjecka, pozvao na primer Кosova. Tako smo u svega dva meseca došli od naslova „Ukrajina napala Rusiju!“ do naslovnice „Putin zabio Srbiji nož u leđa!“. Tome su se pridružili i analitičari na Pinku, koji su zajedno sa voditeljem Predragom Sarapom već narednog jutra, nakon pomenutih naslovnica, prebrajali šta je sve Rusija loše uradila Srbiji kroz istoriju. I sve ovo u paketu je najbrža promena stavova još od Željka Mitrovića i njegovog preobražaja iz zakletog julovca u zakletog demokratu. To je ipak rekord koji će neko teško nadmašiti, mada ko zna, kada padne ova vlast, vrlo je verovatno da će i taj rekord pasti.

Na menjuckanje stavova nije ostao ovih dana imun ni predsednik Aleksandar Vučić, koji je izjavio da sve ide ka tome da Srbija prizna nezavisnost Кosova, što se, moramo priznati, dosta razlikuje od predizbornih izjava da nikada, ali baš nikada nećemo priznati Кosovo. I pitanje je onda šta će se još drastično promeniti u narednim danima i nedeljama. Možda će se, na primer, ispostaviti da robne rezerve i nisu tako pune kao što se pričalo pre izbora. Dobro, loš primer. Ili možda da Dragan Đilas nije lopuža koja je ukrala 619 miliona već gospodin sa kojim treba voditi dijal... dobro, i to je loš primer. Ništa, setićemo se mi, pa javljamo. Zvaćemo mi vas!