ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - ZavrtanjeZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Dok je živela u Velikoj Britaniji, Ana Brnabić je odvrtala sijalice na lusteru da smanji račune za struju i građanima zamera što se razbacuju. Кolege iz Vlade nije pominjala, iako je državni revizor utvrdio da je samo u 2020. iz državne kase za struju, potrošenu u vilama i reprezentativnim objektima, plaćeno oko dva miliona evra

Ako ste mislili da su kritike na račun građana završene onom pričom da nisu svesni kolika je kriza u svetu i da su zato tokom prvomajskih i uskršnjih praznika stotine hiljada pohrlile preko grane da se provedu - debelo se varate. Da podsetimo, još onomad nas je predsednik kritikovao što želimo da nam u stanovima bude toplo i što želimo da se okolo šetamo u gaćama. Кritike smo svojevremeno čuli i od funkcionera Socijalističke partije Srbije i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i voditeljke TV Hepi, koji su nam zamerili da smo razmaženi i da želimo da imamo struju i pune rafove namirnica u marketima.

Ovih dana ponovo smo na meti zamerki. Premijerka Ana Brnabić spočitala nam je što se razbacujemo strujom koje je, jelte, sve manje, i ispričala anegdotu kako je ona, dok je živela u Velikoj Britaniji, na lusteru koji je imao tri puta po četiri sijalice odvrtala poneku sijalicu da bi smanjila potrošnju, pa samim tim i račune za struju. Nije objasnila da li je struju u Velikoj Britaniji štedela u istom periodu kada je i Aleksandar Vučić pokušavao da uštedi neku crkavicu radeći u gvožđari, ali nije propustila priliku da nam poruči da nismo svesni koliko je struja u Srbiji jeftina, te da je nama često „optimalno da istovremeno upalimo klimu i otvorimo prozor“.

Nismo sigurni da li ovu tvrdnju premijerka bazira na nekim egzaktnim istraživanjima o tome šta je kome optimalno, ali ono što jeste egzaktno jesu podaci Državne revizorske institucije, prema kojima je država za električnu energiju za svoje vile i druge reprezentativne objekte samo u 2020. godini potrošila oko dva miliona evra. Pa dobro, reći ćete, tada nije bila baš ovakva kriza, ali moramo da podsetimo da je na čelu EPS-a tada bio Milorad Grčić, a kada ti Grčić vodi elektroprivredu, svaki dan je kriza i moraš da računaš sa tim da svakog momenta možeš da ostaneš bez struje, pa bi stoga trebalo i malo racionalnije da se ponašaš.

U svakom slučaju, teško da možemo baš da se na nekom ljudskom nivou povežemo sa dirljivom premijerkinom pričom o britanskom lusteru u situaciji kada se država razbacuje strujom kao da sutra ne postoji, jednako kao što nismo mogli da se povežemo ni sa kataklizmičnim pričama o gladi dok nam to priča predsednik koji pravi svečani i nimalo jeftin ručak za cirka 50 ljudi u Predsedništvu ili dok roštilja sa evropskim zvaničnicima.

A nismo, takođe, čuli ni da li je isključio neki od svojih devet televizora u Predsedništvu. Uprkos tome, i predsednik je imao da kaže koju o štednji struje. On, kako je naveo, nije baš toliko odgovoran kao Ana da odvrće sijalice, ali zato ide okolo i isključuje svetla po kući. Nije nas previše kritikovao zbog struje i zavirivao nam u bojlere i rerne ovog puta, ali poruka je bila jasna, ako se on stiska i štedi, moraćemo i mi, nema nam druge. I naravno, nije propustio da nas ponovo iskritikuje što smo putovali tokom minulih praznika. Ali to možda i nije zbog trošenja. Čovek prosto ne voli odmore, putovanja i ostale hedonizme. Zato ubuduće budite oprezni. Samo asketski. A ako baš morate negde da putujete i letujete, onda zna se – svi putevi vode u Sopot.