JELENA OBUĆINA - VidovdanJelena Obućina, uvodni komentar za Pregled dana Newsmax Adria

Prigodnu pesmu za danas znate. „Kud god da krenem tebi se vraćam ponovo“.

Ko je naručuje? Poslednjih godina najčešće Lajčak. Osim njega, na ovaj dan, tamo je srpski patrijarh. Tako i ove godine. Ministri sve ređe – jer im prištinske vlasti zabrane ulazak. Predsednik nije bio odavno, još od onih vikend ratova sa Tačijem pre nekoliko godina.

Sećate li se Tačija, sa njim se još svašta moglo dogovoriti, sa Kurtijem skoro ništa, ali izuzmemo struju. Ana Brnabić nije otišla za mandata nikad. Za to vreme Vidovdan se u Beogradu slavi dodelom odlikovanja, to je treća ili četvrta prigoda godišnje.

Dok ne zažive praznici koje nam uvode. Ima onaj novi srpskog jedinstva i zastave u septembru, malo stariji u novembru, Sretenje i ovo danas. A simbolike toliko, i povoda i godina… od 1389, 1914, 1921, pa 1989. i 2001.

Previše istorije neko će reći. Mada možda u nju uđe i današnji Vidovdan, zbog novog mandata… a svi znamo da bi predsednik voleo. Sve drugo staje nam u nastavak iste pesme „u nebo gledam – prolaze vekovi….“ Srećna slava, ko slavi i novi mandat – ko je na prijemu. Ovo je pregled Vidovdana.

Izvor: Newsmax Adria, Danas