Marić je dobio popust deset puta viši od dopuštenog dara, pa tako četiri puta. Opravdanje mu je posebno nestvarno



Stvarno, kome se ne dogodi da plati, štajaznam, karte za utakmicu na vrhu tribine i to one iza gola, a klub mu, sam od sebe, za iste pare ponudi VIP ložu sa šampanjcem? Da plati sto kuna goriva, a majstor na stanici mu, za iste pare, natanka do vrha? Da ode, uostalom, na more na pet dana, a iznajmljivač mu, sam od sebe, za iste novce produži na dvadeset?

Piše: Jasmin Klarić, za Telegram.hr

Postalo je već zamorno. Nicanje afere za aferom ministara u Vladi Andreja Plenkovića ide već redovno, u više sezona od neke hit-serije, da se rečenica o tome da bi “ovo u uređenoj zemlji značilo ostavku” već izlizala od upotrebe. Kvragu, skoro da ne bi bilo stranica kalendara bez neke ostavke u Banskim dvorima da je Hrvatska, je li, “uređena zemlja”.

Pa ipak, priča o boravku ministra financija Zdravka Marića u hotelu Bellevue na Malom Lošinju u lipnju 2019. godine, ima potencijala šokirati publiku. Kako smo već javljali, portal Oštro.hr je otkrio kako je Marić svako od četiri noćenja s obitelji u luksuznom hotelu platio po 291,2 eura. Ukupno, to bi bilo 1164,8 eura, ali ministarstvo i Marić zasad ne žele pokazati račune pa se još sa sigurnošću na zna koliko je ministar platio boravak na Malom Lošinju.

Popust deset puta viši od dopuštenog dara. Pa tako četiri puta

Prva nezgoda je u tome što je obitelj koja je boravila u istom tipu sobe, odmah nakon Zdravka Marića, platila 1161 euro – po noći. Što bi značilo da je ministar, zapravo, dobio popust od oko 75 posto od stvarne cijene.

Zašto je to nezgodno? Zato jer Zakon o sprječavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik može primiti samo simboličan dar u vrijednosti od maksimalno 500 kuna. Ovdje je, ako su brojke točne, samo na prvom noćenju Marić konzumirao popust od 770 – eura. Pa tako još četiri puta.

Ministru popust, firmi HBOR-ovi krediti

Druga nezgoda je što Marić nije bilo koji ministar, niti je hotel Bellevue u bilo čijem vlasništvu. Naime, ovaj luksuzni hotel na Malom Lošinju drži grupacija Jadranka d.d.. Ona je, pak, otkad je Marić postao ministar pa do danas od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobila četiri povoljna kredita ukupne vrijednosti od 7,8 milijuna eura.

Marić je predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. Olakšavajuća okolnost za njega je ta što NO nije odlučivao o ovim kreditima, već uprava HBOR-a. Ali, da je nezgodno da je baš predsjednik Nadzornog odbora državne banke za obnovu i razvoj dobio mega popust u hotelu firme koja dobiva milijune eura povoljnih kredita od te iste banke – nezgodno je.

“Nije mi se jedanput dogodilo”

Treći problem je način na koji je danas Marić pokušao opravdati diskontni boravak u inače mnogo skupljem apartmanu. On je platio jeftiniji smještaj, a hotel mu je, onako sam od sebe, ponudio za iste novce – luksuzniji. “Privatno, i puno prije nego sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju”, objašnjavao je Marić.

Stvarno, kome se ne dogodi da plati, štajaznam, karte za utakmicu na vrhu tribine i to one iza gola, a klub mu, sam od sebe, za iste pare ponudi VIP ložu sa šampanjcem? Da plati sto kuna goriva, a majstor na stanici mu, za iste pare, natanka do vrha? Da ode, uostalom, na more na pet dana, a iznajmljivač mu, sam od sebe, za iste novce produži na dvadeset?

Slučaj Kolinde Grabar-Kitarović

Četvrta je, pak, nezgoda u transparentnosti. Ni ministar, ni hotel nisu medijima dosad pokazali sporni račun, niti se potrudili objasniti zašto je baš Marić dobio popust. Ministar je danas pred novinarima samo, s izrazom nelagode na licu, kazao: “Nisam” na pitanje je li se interesirao zbog čega je baš njemu odobren takav popust.

U odluci oko slučaja koji je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 2019. godine vodilo protiv Kolinde Grabar-Kitarović naglašava se da odobravanje popusta dužnosnicima nije sporno ako bi pod jednakim okolnostima popust u istom iznosu bio odobren i svakom drugom građaninu. “Međutim, ukoliko bi neki od dužnosnika ostvario popust koji drugi građani u istoj situaciji ne bi mogli ostvariti, navedeno bi moglo predstavljati prikriveni dar, odnosno oblik primanja nedopuštenog dara”, kaže se u odluci (inače, postupak protiv Grabar-Kitarović nije pokrenut jer je popust za sporni zdravstveni pregled bio dostupan i drugima).

U uređenoj zemlji…

U slučaju Zdravka Marića, prilično je izvjesno, radilo se o posebnoj pogodnosti koja nije dostupna ostalim klijentima hotela. Hotela u vlasništvu firme koju država kreditira s milijunima eura. Preko Hrvatske banke za obnovu za razvoj. Čiji je predsjednik Nadzornog odbora Zdravko Marić.

U uređenoj zemlji bi (da, da) činjenica da ministar nije odbio taj popust, da nije ni pitao zbog čega se njega tako daruje, bez sumnje značila ostavku. U Hrvatskoj bi, pak, bilo sjajno kad bi se barem ministar ispričao javnosti, platio kaznu koju bi mu moglo odrezati Povjerenstvo i, jasno, pokazao sve sporne račune. A tko zna, možda javnost dobije neočekivani popust, pa se na ministrove račune, ispriku i kaznu nadogradi i, kako bi rekao Marić, “nekakva viša kategorija”.