Piše Milenko Vasović: Tugo Srbijo, u čijim si rukama



Piše Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Šta nedostaje ovoj svađi između doktorke Hrkalović, "doktora" Stefanovića i "molera" Đukanovića? Pa drug Vulin. Kad bi se on umešao, kad bi ministar policijski progovorio to bi tek bilo višedimenzionalno. Mada nije isključeno da drug policijski namiguje nekome od ove trojke.

Gledam naprednjačku mudrost kako se otvorila pred narodom, samo kulja sadržaj. Ne znaš ko je iskreniji, ko obrazovaniji, ko odaniji vođi. Nema tu ničeg odvratnog, od čega bi pošten čovek povratio. Drži se jedan zadružni nivo, kao da im Pinkov pronalazač piše tekstove.

Preovlađuje ozbiljan kriminalni rečnik, iznose se optužbe, logicira, potkrepljuje ciframa i nekretninama, kao u kakvom sicilijanskom kartelu. Ljulja se gang, jedino tetka Zaga mudro spava. Nije to briga tužilaštva.

„Doktor“ Stefanović se, međutim, češe tamo gde ga ne svrbi. Kaže narečeni mladić, da nije kriminalac. Dobro momče, to malo odudara od uvrežene slike o ministrima, ali ‘ajde da ti verujemo. Kako bi ti to potkrepio? Sa dva svedoka, ocenom partijskih drugova ili – tako ti misliš. I kako je uopšte moguće da u kriminalnoj državi neko nije kriminalac. Pa svako od nas je već osuđen, a podrška vođi je ozbiljno delo.

Još malo ankete, recimo da vas neki organ upita šta ste vi gospodine Stefanoviću? Kako biste vi sebe opisali? Čovek od karaktera, pošteni građanin, ili doktor nauka? Možda borac protiv korupcije, ministar čega god, ili samo Nebojša iz Beograda? Polako sa odgovorom, to ne zavisi od vašeg mišljenja. Nije za pohvalu, ali vi ste ono što Vučić kaže.

Čini mi se da su vam odštampali šut kartu, mada ja bih lično voleo da ostanete u Vladi. Sa vama je zabavno, dobro, ne kao sa Drugom Če, ali umete i vi. Evo, recimo, četiri dana ste promišljali, pa tek onada rekli Dijanici da laže. Neko bi se odmah zaleteo, ne i vi. Kakva superiornost. Vama je manje vremeno trebalo da završite fakultet nego za tu dugačku repliku.

Inače, Nebojša, ja tebi sve verujem. Razočaraću te, ali verujem i „moleru“ i Dijanici ovo što govore za tebe. Nego ne znam što si ti ćutao do sada. Tvoja desna ruka letuje sa Kavčanima, a ti tako opušteno, pa gde je budnost, gde analitika, gde ministarska odgovornost. Nisu limuzine i rotacije jedino obeležje važnog državnog čoveka.

„Doktore“ bre, što to nisi amputirao u korenu, nije valjda strah, ne daj bože interes. I tog advokata je trebalo malo da oslobodiš funkcija, imao si mogućnost. Znaš ti koliko se tvoja ceni? Zar nam nije dosta jedan što je prigrabio sve za sebe, nego još i ovog da trpimo.

Svi ste vi isti, mislite da ste Bogu dotakli mošnice. I samo pravite predstave za sluđenu raju, da se ne vidi inflacija, nezadovoljni radnici Fiata, zaduživanje zemlje, otimanje izbora, muljanje s Kosovom, propast EPS-a, krađa u Telekomu…

Nosite se odakle ste došli, pa tamo upoređujte ko je šta stekao za ovih deset godina ludila. Čekajte poreznike, jurite dužnike i bežite od onih kojima dugujete. Družino alava, naprednjačka.