Plenković ponosan napretkom na ljestvici konkurentnosti: 'To je zbog naše borbe protiv korupcije'



U utorak 15. lipnja, nešto iza 9 sati i 30 minuta u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu Vlada je počela svoje zasjedanje. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog je bila i odluka o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država te onima kojima su osnivači županije. Objema odlukama rješava se problem podmirivanja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Na početku sjednice ministrima se uobičajeno obratio premijer Andrej Plenković. Premijer se na početku zahvalio Tomi Medvedu na otvorenju centra za branitelje u Šibeniku. Podsjetio je kako su imali važnu konferenciju Savjeta mladih na kojoj se ukazalo na potrebe za mlade u Hrvatskoj. “Drago mi je da smo po izvješću Svjetskog vijeća za konkurentnost izrazito napredovali. To je dobar signal nakon niza iskoraka koje smo napravili i što se tiče borbe protiv korupcije i stvaranja bolje poslovne klime i drugih elemenata”, kazao je premijer.

‘Pozdravljamo izjavu u Bruxellesu’

Podsjetio je i na posjet Požeško-slavonskoj županiji te je kazao kako su brojni projekti važni poput ceste koja bi spojila Požegu na autocestu. Kazao je kako će se u narednom razdoblju posvetiti tome.

Osvrnuo se i na sastanak predstavnika BiH koji su otišli u Bruxelles na poziv Charlesa Michelea. “Pozdravljamo i izjavu u Bruxellesu”, ponovio je još jednom te dodao kako će i dalje pomagati Hrvatskom narodnom saboru te se zalagati za Hrvate u BiH. “Drago mi je da smo tu temu stavili u vrh prioriteta EU”, dodao je. Kazao je i kako se očekuju daljnje odluke vezane uz ulazak zemlje u eurozonu.

Za bolnice više od 743 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede i HAMAG BICRO izmijenilo je sporazum o financiranju čime se rok otplate za mikro poduzetnike produžuje s pet na sedam godina, dok se za male poduzetnike produžuje s 10 na 12 godina. Tu odluku podržala je danas i Vlada.

Potom je riječi bilo i o isplatama za bolnice. Ministar Vili Beroš je kazao kako se za bolnice izdvaja više od 743 milijuna kuna te da je kriterij za dodjelu novca bila dospjelost obveza bolnicama.

Prijevremeni izbori za općinskog načelnika iz redova srpske nacionalne manjine za Općinu Dragalić, a zbog smrti prethodne lokalne predstavnice. prema odluci Vlade održat će se 24. srpnja.

Izvor: Telegram.hr