Vučić: Penzije od januara veće za 18,2 odsto, prosečna plata u martu 710 evraPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će penzije do 1. januara 2023. godine biti povećane najverovatnije za 18,2 odsto. Najavio je i značajno povećanje minimalca i plata u javnom sektoru.

Vučić je na otvaranju dela obilaznice oko Beograda, rekao da je država u prethodnom periodu štedela i da se nije razbacivala parama pred izbore.

„Ko kupuje izbore, to mu se uvek vrati“, rekao je Vučić i najavio povećanje penzija, minimalca i plata u javnom sektoru.

"Penzioneri će imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko decenija, suštinski i realno. Iz dva navrata - jedno do kraja godine, novembar ili decembar, a drugo od 1. januara", kazao je Vučić i precizirao da će ukupno povećanje penzija iznositi 18,2 odsto, "kao nam MMF u potpunosti odobri".

"Mi smo napravili sve svoje računice i obezbedili pare", dodao je predsednik.

Vučić je najavio i da će minimalna zarada biti povećana za 12, 13, a možda i 14 odsto, ali tako da ne optereti poslodavce i ne ugrozi dolazak stranih investitora.

Naime, taj teret će na sebe preuzeti država koja će za to godišnje izdvajati 300 miliona, objasnio je Vučić.

Predsednik je izrazio očekivanje da će prosečna plata u martu 2023. godine iznositi više od 710 evra, a najavio je i "dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru".

Nastavićemo da pomažemo Zvezdi i Partizanu, ali porez mora da se plati

Vučić je rekao i da će država nastaviti da pomaže Crvenoj zvezdi i Partizanu, ali da će Večiti rivali morati da ispunjavaju svoje obaveze u roku.

"Da li ćemo pomoći? Pomoći ćemo na svaki način... Vodićemo računa da 91 odsto ljudi u zemlji navija za ta dva kluba i da oni imaju značajan ugled u Evropi i svetu. I da kada nose imena naših firmi na dresovima u svetu promovišu naša preduzeća i snagu tih kompanija", rekao je Vučić.

Komentarišući nedavni izveštaj ministra finansija Siniše Malog o državnoj pomoći Crvenoj zvezdi i Partizanu, Vučić je rekao da se u tom dokumentu videlo da je ta pomoć distribuirana fer i na ravne časti, ali da je napravljena greška što se nije dovoljno davalo drugim klubovima u Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu, Subotici ili Pančevu.

Vučić je dodao da je država izašla sa vrlo preciznim podacima po pitanju poreskog duga i da nije moguće da neko ne priznaje postojanje kamate, jer je to sastavi deo poreskih obaveza, koje će morati da plate i Crvena zvezda i Partizan.

Izvor: N1 Beograd, Beta