Stanovi za bezbednjake: Plaćali ih 550 € po kvadratu, izdaju ih za 700 € mesečnoAko nije zabranjeno - dozvoljeno je. Ovom krilaticom očigledno su se rukovodili pojedini pripadnici snaga bezbednosti koji su stanove kupljene pod povoljnim uslovima u okviru državnog programa - izdali u najam. Naime, pripadnicima snaga bezbednosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje, posebnim zakonom je omogućeno da do krova nad glavom dođu po ceni od maksimum 550 evra po kvadratu. Tako kupljen stan, kaže zakon, ne smeju da prodaju narednih deset godina. Ali, zakon ništa ne govori o davanju tih istih stanova "pod kiriju". Na ovu pojavu ukazao je čitalac portala N1 koji ističe da pripada "oštećenim policajcima" - uskraćenim za mogućnost da se skuće pod ovim uslovima. Prosta računica pokazuje da stan od 75 kvadrata, izdat za 700 evra, "sam sebe isplati" za manje od - pet godina, iako sagovornik portala N1 iz oblasti nekretnina ukazuje da je to prilično nerealna cena najma i da se povrat novca može očekivati za sedam do osam godina - što takođe donosi odličnu profitnu stopu vlasniku stana.

Pripadnici snaga bezbednosti mogu da, pod određenim uslovima propisanim posebnim zakonom, kupe stanove po povlašćenoj ceni od najviše 550 evra po kvadratu. Državni program predvideo je gradnju stanova u više gradova: Beogradu, Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. Namenjeni su pripadnicima snaga bezbednosti koji nemaju trajno rešenu stambenu potrebu ili imaju neodgovarajući stan.

Jasno je da nisu svi oni koji ispunjavaju ove uslove mogli da dođu do novih kvadrata.

Jedan od njih - policajac koji smatra da je oštećen pošto nije imao mogućnost da kupi stan iz ovog programa - obratio se redakciji portala N1 ukazujući da pojedine kolege koje su kupile ovakav stan, isti - izdaju, i to za pozamašnu svotu - 75 kvadrata za 700 evra, na primer.

"Da bi konkurisao za kupovinu stanova pod povoljnim uslovima, svako od nas morao je da prođe kroz provere, kao i da sve to pokrije papirološki. Ovo je samo jedan od primera kada policajac nema 'krov nad glavom' i dobije stan po povoljnim uslovima, gde stan zapravo završi - na oglasu za izdavanje. To je samo jedan od primera, da se stan od 75 kvadrata nudi za izdavanje za čak 700 evra. A, biće ih još", naveo je sagovornik portala N1, predstavljajući se kao "jedan od oštećenih policajaca".

Krši li se zakon

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je usvojen 2018. godine, reguliše ko ima pravo i pod kojim uslovima da kupi stan iz ovog državnog programa.  Njime je propisano da ovako kupljeni stanovi ne smeju da se prodaju deset godina, dok o zabrani iznajmljivanja ovako stečenih stanova - nema ni reči, na šta ukazuje i Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentost Srbija.

"Ako je tačno da kupci ove stanove ne koriste, već ih iznajmljuju, to može da ukaže da su neki od njih lažirali podatke o tome da li oni ili članovi njihovih porodica poseduju neke druge nekretnine i tada bi, ako se to utvrdi u nekom konkretnom slučaju, to bio osnov za raskid ugovora. A ako toga nema, ovi kupci bi mogli da zadrže vlasništvo nad stanom, jer sam zakon nije postavio zabranu iznajmljivanja, već samo zabranu otuđenja u periodu od 10 godina", kaže za portal N1 Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentost Srbija.

On ističe da bez obzira na to da li će ugovor ostati na snazi, takva pojava "duboko dovodi u pitanje opravdanost ovog koncepta  rešavanja stambenih pitanja pripadnika službi bezbednosti".

"Taj koncept je i inače sporan iz mnogih drugih razloga, uključujući i sam način dodele stanova gde je ključan faktor bio - ko će se prvi javiti", navodi Nenadić.

Koliko ima stanova

Za pripadnike službi bezbednosti planirano je da se izgradi ukupno 5.755 stanova.

Kako za portal N1 navode u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, do sada je prodato ukupno 3.948 stanova, a izgrađeno i predato je ukupno 1.853.

Koliko traže za najam

"Prelistavanjem" malih oglasa lako se dolazi do podataka da se stanovi koji su se prodavali pripadnicima snaga bezbednosti zaista izdaju u najam.

Na primeru stana od 75 kvadrata računica izgleda ovako: kvadrat je koštao maksimum 550 evra sa PDV, što znači da je ceo stan plaćen najviše 41.250 evra.

Uz mesečno izdavanje po ceni od 700 evra, ovakav stan je u potpunosti isplaćen za manje od pet godina, tačnije - za 58 meseci. Ovom prilikom nismo uračunali pravo na povrat PDV-a, koji u Srbiji imaju kupci prvog stana.

Ima li podstanara

Milić Đoković, procenitelj nekretnina, ističe da ova računica ipak - nije realna.

"Ako vlasnik takvog stana uspe da ga izda za 700 evra mesečno, treba ga postaviti za savetnika ministra finansija", kaže Đoković.

Realnije je, dodaje, da mesečni najam takvog stana u naselju Galenika u Zemunu košta do 400 evra.

"To bi značilo da povrat investicije bude za sedam do osam godina, što je odličan rok. To znači da je profitna stopa tu od 12 do 15 odsto", ukazuje Đoković.

Među oglasima, ipak, ima i onih stanodavaca koji za manje kvadrata traže isto - 700 evra.

U oglasima se u najam nude i jeftiniji stanovi - doduše značajno manje kvadrature.

Tako jedan, opet u Ulici Dunavskih virova, od 45 kvadrata može da se izjami za 450 evra - oko 100 evra po kvadratu...

Stanove pod posebnim uslovima po zakonu imaju pravo da kupe pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde - Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, "kao i lica, raniji pripadnici snaga bezbednosti koji su pravo na penziju ostvarili u jednom od ovih državnih organa, borci, porodice palih boraca, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi".

"Kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje Komisija koju obrazuje Vlada, a koja ne može biti određena u iznosu višem od 500 evra po metru kvadratnom stana u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora o kupovini stana, bez poreza na dodatu vrednost", predviđeno je zakonom.

Izvor: N1 Beograd