Advokat Aleksić: Više od 3.300 zahteva građana da tuže NATOAdvokat Srđan Aleksić izjavio je da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO alijansu.

Reč je o tužbama zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma.

"Imamo šansu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu", rekao je Aleksić za Tanjug i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Odšteta može da ide od 100.000 pa i do 300.000 evra, imajući na umu štetu koji su naneli, rekao je on i naglasio da naš život vredi kao i italijanski.
 
Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.
 
Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić i podsetio da je njegov italijanski kolega uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.
 
"On je deo mog pravnog tima, zajenički zastupamo naše građane, pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju", rekao je Aleksić i dodao da im se javljaju i Albanci iz Preseva i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili.
 
"Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu dokazati", rekao je advokat.
 
Živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti biopsijom, kako bi u Torinu bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić.
 
Prema njegovim rečima, zahvaljujući jednoj doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto je u korist italijanskih vojnika.

Izvor: Tanjug, 021.rs