Bili smo na adresi firme koja izvozi oružje u Bangladeš, tamo nema žive dušeFirma "Valir", privatni trgovac oružjem, čije su mine bile u avionu "Antonov" koji se srušio u Grčkoj, ne postoji na adresi koja je zvanično prijavljena Agenciji za privredne registre, otkriva Nova.rs. Proverili smo i staru adresu koja se navodi na sajtu firme, ali se ispostavilo da "Valir" više nije ni na njoj.

Na zvaničnom sajtu kompanije stoji da je adresa firme u Paunovoj ulici  24/137 tačnije u tržnom centru Banjica u Beogradu. S druge strane na sajtu Agencije za privredne registe stoji da je sedište firme na adresi Hercegovačka ulica 14a u naselju Beograd na vodi.

Kako se ispostavilo, kancelarije ove firme nema ni na jednoj od dve navedene adrese.

Ekipa Nova.rs prvo se uputila ka  Hercegovačkoj ulici, koja se nalazi u naselju Beograd na vodi. Ta adresa je navedena kao zvanična na sajtu Agencije za privredne registre.

U dokumentu koji je objavljen u APR-u piše da je firma "Valir" od maja ove godine u Hercegovačkoj.

U bazi nema ni firme ni direktora

U zgradu se, međutim, ne može ući tek tako. Na ulazu postoji recepcija.

Recepcionari su nas pitali koga tražimo i gde idemo.

Kada smo im objasnili, njihov odgovor nas je poprilično iznenadio.

Naime, rekli su nam da ta firma ne postoji na toj adresi, i da oni ne znaju za nju. Proverili su u bazi podataka ime firme, kao i ime direktora ali odgovor je bio isti - nemaju ovu firmu u bazi podataka.

Pošto se ispostavilo da firma "Valir" ne postoji na ovoj adresi, naša ekipa se uputila ka Paunovoj 24/134.

Ta ulica se i dalje navodi kao sedište firme na njihovom sajtu. Stvar je međutim u tome što je ta adresa odjavljena a prijavljena nova u Hercegovačkoj. To se sve desilo u maju ove godine i za to postoji i zvaničan dokumet dostupan na sajtu Agencije za privredne registre.

Na prvom spratu tržnog centra, našli smo lokal koji se poklapa sa adresom Valira. Tu je sada druga firma, a njihovi zaposleni su  rekli da ne znaju gde je ta firma sada. Rekli su da je nekada bila tu, ali da su promenili adresu i da sada nemaju informaciju gde se nalaze.

Tako se ispostavilo da firma koja se bavi izvozom domaćeg oružja i koja beleži prihode od preko 55 miliona evra ne postoji ni na jednoj prijavljenoj adresi.

Direktor za Nova.rs tvrdio da su u avionu školske mine

Direktor ove firme Mladen Bogdanović, tokom jučerašnjeg dana se javio na poziv našeg novinara. On je tada za Nova.rs rekao konkretno šta je avion prevozio.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske“, rekao je Mladen Bogdanović, direktor preduzeća „Valir“ d.o.o.

"Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku", izjavio je on.

O padu aviona oglasio se i Ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion poleteo za Bangladeš i da je prenosio 11,5 tona oružja.

Pad aviona i "osetljiva" pošiljka otvorili su još jednom pitanje kome sve Srbija izvozi naoružanje, kao i zbog čega se uvode posrednici u trgovini kada postoji državna firma koja se tima bavi, a reč je o Jugoimportu.

Izvor: Nova.rs