Čečen o Milenkoviću: Uništićemo sudbinu čoveka koji bi u drugoj zemlji bio heroj



Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen ocenio je u emisiji N1 Studio Live da je slučaj inspektora Slobodana Milenkovića "groteskan" i da se u njemu dešava potpuno suprotno od onoga što bi trebalo da se radi. "Mi ćemo uništiti sudbinu ovog čoveka koji bi u drugoj zemlji bio heroj, i koji bi bio viđen za napredovanje u službi zato što neko ima interese i ruke duboko gurnute u 25 fudbalskih terena zasađenih marihuanom", istakao je Čečen. On je oštro komentarisao dosadašnji rad Višeg javnog tužilaštva. "Tužilaštvo je protivzakonito uništilo jako mnogo života i sudbina u ovoj zemlji. Na način koji je zastrašujući, A sada se žale na malo kritike. Mislim da to kukanje to stvarno liči kao da razmaženo dete plače. Oni su tome doprineli nepokretanjem i nepostupanjem, od Savamale, helikoptera, pa do ovoga čemu danas svedočimo", istakao je Čečen i javno zapitao: "Zašto bi iko verovao ovom Tužilaštvu"?

„Čini mi se da je jasno timu advokata Zdenka Tomanovića i Slobodanu Milenkoviću da pod ovim pravilima neprekidne i drastične zloupotrebe institucija oni ne mogu da odmaknu nigde napred i da nemaju nikakvu šansu da dođu do ishoda koji žele. Odlučili su da pokažu da taj sistem ne valja, da su institucije zloupotrebljene, i mislim da im ništa drugo ne preostaje“, kaže Čečen.

Govoreći o najavi advokata Tomanovića da će uputiti žalbu i tražiti zaštitu od Ustavnog suda, gost N1 ne veruje da će ta inicijativa doneti nešto novo u ovom slučaju.

„Ustavni sud je nekoliko puta pokazao u suštini da ne postupa u skladu koji je sa interesima građana. I to nije moje mišljenje nego pravnih stručnjaka. Cela farsa sa žalbom Tužilaštva da se vrši pritisak na njih je – odvratna. I ja se pridružujem javnom pritisku, jer hoću da znam kome je prodata silna marihuana, gde je to otišlo, kao i da li je zaista neko nudio 100.000 evra Slobodanu Milenkoviću da praktično odustane od cele ove stvari“, kazao je Čečen.

On je poručio zaposlenima u ovoj visokoj državnoj ustanovi da treba da rade svoj posao i da objasne gde je otišla droga sa Jovanjice.

„I ako nije droga, neka je divno ulje, kome je prodato, za koliko para, i zašto se načelnik VBA 2019. godine našao u kafani u Nišu koja se zove „Mrak“ sa Koluvijom i sa sekretarom Vlade Makedonije. Zašto je to tajna. O čemu se tu radi? Zašto to ne istražimo“, zapitao je sagovornik N1.

Podsetio je da Tužilaštvo treba da brani građane od nezakonitosti, a „posebno od onih kojih smo na izborima dali političku moć, jer oni tu moć mogu da zloupotrebe“.

„Mi sada vidimo na ovom slučaju koliko je to trulo, koliko se to raspada koliko je to loše i koliko se manupuliše Tužilaštvom. Ono je neuralgična tačka našeg društva na kojem će sve što mi živimo doživeti neki rasplet. Ovako kako živimo, taj rasplet će biti zaista gadan“, smatra Čečen.

Ocenjuje da eventualno hapšenje inspektora Slobodan Milenkovića „ne bi bilo prvo hapšenje policajca koji je pošteno radeći svoj posao nekome u vlasti zasmetao“.

„Jedan čovek je pre toga umro od kovida nakon što je njegova karijera potpuno uništena, a onda je i dokazano da je urađeno pogrešno. I niko nije snosio posledice za to“, napomenuo je Čečen.

Dodaje da se iz svih oružja napada Slobodan Milenković i da se nakon toga „koriste sve mogućnosti koje se otvaraju“, navodeći primer napada Vladimira Đukanovića na njega.

„To je potpuno okretanje celog sistema na glavu. I zapanjujuće je da gledamo da se sve državne institucije provlače kroz blato i da se potpuno preokreće njihova uloga u društvu, kako bi se odbranila plantaža marihuane“, kazao je direktor Centra za istraživačko novinarstvo.

Izvor: N1 Beograd