DRAŽA PETROVIĆ - Divno dno sa Kule BeogradDraža Petrović, kolumna za portal N1

Kula Beograd je erektivni simbol decenije Srpske napredne stranke na vlasti. Tako da je i logično da se predsednik povodom 10 godina vlasti SNS popne na vrh kule i zapeva rođendansku pesmicu koju su smislili još odavno Voja i Mićko: “Danas nam je divno dno!”

Da je zapeva sa vrha kule vizionarski zagledan prema dnu. Te tako i bejaše pre neki dan.

Predsednik se popeo na kulu i počeo da razgleda dno odozgo. Dno je uvek lepše kada se uspneš iznad njega.

Ko na Kuli Beograd ak i malo stoji, bolje vidi dno nego onaj pod Kulom Beograd, rekao je predsednik, pa se vozdigao iznad Beograda, takoreći popeo se na glavu Beogradu, pošto se građanstvu odavno popeo na glavu, te odande pažljivo razgledao dno.

- Dno iz ove perspektive posle 10 godina izgleda fenomenalno – kazao je, upirući prstom ka Hercegovačkoj ulici.

“Evo, tu su nekada bili narkomani, pacovi, zmije, dinosaurusi, leopardi, hijene, tiranosauri, a sada je tu bio Bočeli!” – uzdahnuo je, ponosan na sebe, sećajući se dugih noći tokom kojih je razmišljao kog svetskog pevača dovesti da obeleži 10 godina vlasti SNS, da peva na imrovizovanoj bini u Hercegovačkoj ulici.

I setio se: za prvu deceniju, takoreći ten years after, najbolje da nam dođe neki tenor.

Bočeli, tenor za ten years SNS na vlasti, pre toga je i odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge Republike Srbije, iz ruku predsednika.

- Bočeli mi je rekao da ništa lepše u životu nije video od Beograda na vodi – opisivao je predsednik susret sa velikim umetnikom, kome je pokazao i šarmantne soliterčine u BG na vodi i šarmantnu Kulu Beograd, a Bočeli je samo diskretno klimao glavom, što je predsednik ocenio kao oduševljene Bočelija predsednikovim neverovatnim dostignućima & postignućima.

Štab za proslavu Deset godina SNS na vlasti odlučio je da za sledeću okruglu godišnjicu njihove vlasti, u Beograd na vodi dovede još nekog velikog umetnika koji će se oduševiti viđenim dostignućima Srpske napredne stranke, a za sada najveće šanse da bude izabran ima Stivi Vonder.

- Možda da angažujemo i Filipa Višnjića da svira u Hercegovačkoj povodom našeg jubileja, i njemu bi se garantovano svidelo sve što je predsednik podigao sa svojih osam prstiju i dva kažiprsta uzdignuta visoko – imao je ideju odbor, ali je zaključeno da je Filip Višnjić opravdano sprečen.

Predsednik se dakle popeo na Kulu Beograd i sa Kule nastavio da razgleda dno. Kula je, sem kao najbolja pozicija za razgledanje dna, totalni simbol decenije SNS & Vučića, jer pokazuje da se u našem društvu za tih deset godina uspešno ostvarila velika količina kulova, a šta bolje simboliše te mnogobrojne kulove nego tako lepa kula. 

Čak bi na ulazu trebalo da piše: “Ovu kulu podigao je Aleksandar Vučić u slavu svih kulova Srpske napredne stranke i njihovih pomagača”.

Mada su kulovi rasprostranjena nadstrančaka vrsta, nigde nema toliko kulova kao u našoj najmnogoljudnijoj partiji, svaki kulov koji drži do sebe postao je njen član ili simpatizer, mada najviše kulova ima među dopisnim članovima Srpske napredne stranke, to su svi oni poslenici medija koji svakodnevno dopisuju njenu slavnu istoriju.

Njima su za rođendan SNS na vlasti poklonjene nacionalne frekvencije koje su dobili Pink, Hepi i drugi dopisni članovi SNS koji se sasvim lepo uklapaju u rođendanski refren: “Danas nam je divno dno!”

Na tim frekvencijama nikada nećete gledati Bočelija, osim kad dobije Medalju za zasluge iz ruku predsednika Vučića, ali ćete svakodnevno gledati erektivni simbol SNS. Pritom to ne mora nužno biti Kula Beograd, jerbo SNS ima još jedan erektivni simbol svoje vlasti, koji za razliku od Kule Beograd hoda, drži konferencije za štampu, uzdiše i povremeno viče. Te veštine Kula Beograd još nije savladala.

Za obeležavanje 10 godina na vlasti SNS spremljen je i prigodan meni za ugledne zvanice: komplet lepinja sa kompletnim idiotima, poznati naprednjački specijalitet. Obična užička komplet lepinja garantovano podiže holesterol, a komplet lepinja sa kompletnim idiotima zna da vam podigne i pritisak, posebno kad je konzumirate svakog dana. A nama sa divnog dna nekako je baš to zapalo i za doručak, ručak i večeru.

I tako je predsednik, koji nam se popeo na glavu za ovu deceniju, rešio da tu i ostane do daljnjeg. Tamo gore, na vrhu Kule Beograd, zaključio je: “Dragi građani, za 10 godina SNS dobili ste ovu divnu kulčinu. Ooovoooliku kulčinu! A kada budemo slavili 20 godina, dobićete bar dve kulčine! Za 30 godina tri kulčine. A za ostale godišnjice izračunajte sami”.