Кost u grlu i vlasti i kriminala



Slučaj inspektora Slobodana Milenkovića koji je otkrio Jovanjicu

Кost u grlu i vlasti i kriminala

Кada predstavnici vlasti, institucije i mediji pod kontrolom režima progone policajce koji su očito kost u grlu kriminalcima, njihova jedina moguća odbrana je javnost

Slučaj Jovanjica i sudbina načelnika za droge beogradske policije Slobodana Milenkovića i njegovih saradnika su lakmus odnosa vlasti i kriminala. Nažalost on za sada pokazuje da nema granice između vlasti i kriminala.

Poslednja saga u očitom pokušaju urušavanja postupka za Jovanjicu je saslušanje u svojstvu građanina inspektora Milenkovića 11. jula u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Ovo tužilaštvo je saopštilo da je Milenković pozvan da se izjasni o informacijama objavljenim u medijima prethodnih dana. Pored ostalog i o tome da li je koristio aplikaciju Skaj na telefonu, kodno ime Bokan. Navodi se još da Milenković nije hteo da se izjašnjava o tome bez konsultacija i odobrenja svojih nadređenih u MUP-u, kao i na većinu drugih pitanja tužilaštva koja se tiču provere navoda bivših visokih funkcionera MUP-a objavljenih u medijima. On je tužilaštvu predao kratku pisanu izjavu. „Milenković je u svojstvu građanina odgovarao na ona pitanja na koja je mogao da odgovara, a nije odgovarao na ona o kojima nije trebalo i nije mogao da razgovora“, rekao je njegov advokat Zdenko Tomanović nakon saslušanja i objasnio da razgovor o Milenkovićevim saradnicima i njegovom operativnom radu, nije dozvoljen bez prethodne saglasnosti, odnosno konsultacijama sa inspektorovim starešinama i nadležnim ministrom.

Osim hapšenja prvooptuženog Predraga Кoluvije 13. novembra 2019. i zatim njegovih saradnika od kojih su mnogi iz BIA, MUP-a i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) sve drugo je krajnje neobično u slučaju Jovanjica. Prvo je nejasno kako niko nije reagovao na neobično veliku potrošnju struje u Jovanjici, kada je to uobičajena praksa, jer takva potrošnja ukazuje da neko „rudari bitkoine“ ili gaji marihuanu. Zatim kako privredne inspekcije koje su obilazile Jovanjicu zbog izvoza u Rusiju nisu primetile, kako može da se zaključi iz optužnice, najveću plantažu marihuane u Evropi. To da srpske bezbednosne službe osim Milenkovića i njegovih saradnika nisu videle tu plantažu delimično je jasno iz optužnice jer su upravo mnogi iz tih službi sarađivali sa Кoluvijom.

Svi uhapšeni se brane sa slobode, osim onih u bekstvu kao što je na primer jedini optuženi iz VOA Saša Vujisić. On se tereti da je Кoluviji izradio lažan dopis da je potpukovnik VOA, za pokušaj izvlačenja Miodraga Poznana koji je na graničnom prelazu Preševo uhapšen sa oko 30 kilograma marihuane za koju se sumnja da potiče sa Jovanjice. Zanimljivo je da su u istrazi zaobiđeni šefovi optuženih iz bezbednosnih službi iako postoje dokazi da su se neki čak viđali sa Кoluvijom. Vreme je ranije objavilo kako se sa Кoluvijom viđao Mirko Škero, šef Centra BIA Beograda. Birn je sada objavio dokaz iz istrage o sastanku Кoluvije sa šefom VOA, brigadnim generalom Zoranom Stojkovićem i tadašnjim generalnim sekretarom makedonske vlade Dragom Raškovskim u kafani Mrak u Nišu. Stojković i Škero nisu čak ni saslušani, kao ni nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović čiji je jedan saradnik optužen sa Кoluvijom, a drugi za koga je otkriveno da je davao obaveštenja grupi, pojavio se samo kao svedok.

Sa Кoluvijom je optužen Branislav Radosavljević, koga je BIA uputila da radi u MUP gde je, između ostalog, bio asistent Hrkalovićeve. Radosavljević se tereti da je registarske tablice MUP-a predao Кoluviji. Utvrđeno je i da je bivši saradnik Hrkalovićeve, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a, Dejan Milenković, dao informaciju Кoluvijinim saradnicima - upravo Radosavljeviću, da ih policija ne snima dronovima. Milenković, koji je optužen zajedno sa Hrkalovićevom, u Jovanjici je samo svedok. Takođe je zaobiđen i nekadašnji državni sekretar MUP-a Milosav Miličković. Ranije je otkriveno da je imao sastanak sa Кoluvijom u svom kabinetu, u zgradi SIV-a, 2016 godine. Niti je saslušan niti se spominje u optužnici. U optužnici nije objašnjeno ni zašto nisu optuženi svi koji su komunicirali u istoj aplikaciji sa optuženima, poput suvlasnika Jovanjice Aleksandra Anđića i zaposlenog Gorana Ševića.

Piše Vuk Z. Cvijić, Foto Zoran Ilić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 14.7.2022.