Piše Milenko Vasović: Šta ćemo ako nas Albanci ne napadnu?



Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Ima već četiri dana kako Vučićeva grupa za brze interevencije nadčovečanskim naporima uspeva da zadrži Kurtijevu armadu, koja je još 1. oktobra 2022. krenula u juriš na sve što je srpsko na severu Kosova. Ne uzmiču napredni divovi, ispaljuju rafale iz klimatizovanih beogradskih TV studija, leti perje samo tako.

Naša strana trpi gubitke, krvare urednici tabloida, stenju analitičari, pena udara na usta profesorima i voditeljkama, ali nema odstupanja. Neprijatelj je demaskiran, zahvaljujući viziji najmudrijeg među nama, koji ima IQ veći nego što je ikada, igde vedela potpukovnica Dijana.

Vučićevi jurišnici nisu plaćena vojska, ne tuku se iz interesa. Gube obraz i ništa, šrapneli im odnose razum, nema veze – niko ne odstupa. Neki ostavljaju glavu i žiro račun ispred studija, zbog eksplozivnost. Da ne popucaju prozori od tolike brige za kosovsku sirotinju. Samo da izdrže još danas, sutra stiže pojačanje. Tetkin dečko vodi četu kakva nije viđena od Užičke republike.

Anči navukla gojzerice, keramičar navukao kašalj, Mali gađa kvadrate, dok Moler prodaje maskirne uniforme. Jedino slinavko vežba preskakanje nagaznih mina. Buuum!

Ovo je prvi rat u novijoj srpskoj istoriji koji je izbio zbog ličnih karata i registarskih tablica. Ja sam mislio da će se zaratiti čim je objavljeno da Srbi iz Severne Mitrovice moraju da plaćaju struju. Ćorak, omanuo sam, nisu Albanci hteli zbog toga da napadnu. Zato je Kurti digao askere prvog oktobra tekuće godine i taj rat traje sve do danas. Srbi su jedina sila koja ratuje unapred. Što da čekamo, mi izginemo koji mesec pre, isplačemo se, podelimo ordenje, proslavimo pobedu i onda, kad dođe taj faking oktobar, nama se, da prostite, više i ne opaljuje. Pokupi čaure, pa beži.

A jeste im predsednik rekao, ni ja ne bi bolje. Ni hrabrije. Kad on podvikne, pa kad podavije usnu, kad se zamisli, ma gotovo, eto pobede. Ko sme na nas da udari sa ovakvim predsednikom. Eh, da je njega Milošević imao u Vladi nikad ne bi zgubio rat. Ako bi uopšte smeli i da nas napadnu. I meni milo što je on onakav, što dreči na ove iz Brisela. Slušao sam sa uživanjem kako je bio ljut, a opet se uzdržava, neće sve odjednom da im saspe, nego iz nekolko puta. Pa se povrati da podvuče kako smo mi glupi, a oni misle da su oni pametni. Kao da Šumadinci ne znaju šta je predsednik mislio - da smo mi u stvari pametni, a da su oni glupi. Ovi niz Evrope.

Ima i rezervna varijanta, ako nam ne uspe ovo sa Kosovom. Ako tu ne izginemo, ako nas te albanske kukavice ne napadnu kako smo zacrtali, onda ide plan „B“ - diži Bosnu na noge. Ima da nas napadne NATO usred druge države. Zato što se jednom opekao ovde, ne sme da udari sad kad smo mi ojačali, nego nas pipa tamo, dole, valjda je dole.

E nećeš ga majci Stoltenberže jedan, da si još toliki. Jajce je naše i sve oko Jajca. Nego nešto ću vam reći u poverenju. Oružani sukob na Kosovu samo bi koristio Rusima. Da se malo pomeri pažnja. I još jednom čoveku, apsolutnom gospodaru Srbije, iz istog razloga. Da se sakrije krah njegove kosovske politike. I katastrofa EPS-a i Telekoma koji zajedno duguju 2,5 milijardi evra, koje ćemo mi platiti.