DRAŽA PETROVIĆ - Srpska napredna Staša



Draža Petrović, kolumna za portal N1 

Osnovni preduslov da bi postao narodni poslanik Srpske napredne stranke jeste da imaš bar gram mozga, ali pošto je konkurencija sve veća, pravila se vremenom olabavljuju, pa je sada dovoljno da imaš samo Instagram mozga.

Čak ne moraš da imaš ni Instagram mozga, dovoljno je da imaš samo Instagram – piše u Pravilniku o profilu ličnosti poslanika Srpske napredne stranke, gde pod tačkom jedan stoji: “Poslanik SNS mora biti profilisana ličnost, mora imati originalan profil, ako ne nužno profil ličnosti, onda profil na Instagramu!”

Staša Stojanović je već prvog dana boravka u Domu narodne skupštine Republike Srbije pokazala da ima Instagram i zna da rukuje Instagramom ko velika, tako da je ispunila sve uslove da naredne četiri godine bude narodna poslanica.

Master inženjerka investicionog menadžmenta iz Novog Sada, posle se ispostavilo, uopšte nema master kako je pisalo pored njenog imena na poslaničkoj listi, ali to nije ništa strašno jer je sto odsto u pitanju štamparska greška.

Staša na prvi pogled izgleda kao maserka investicionog menadžmenta, što je garantovano i njeno osnovno zanimanje, pa svakako ne treba kriviti nju što je neki bilmez, sastavljač poslaničke liste SNS, napisao da je ona master a ne maser.

Ali, ko što je i red, da bi začepila usta svim zlobnicima koji tvrde da nema master, Staša će ovih dana na Instagramu objaviti svoj master, tako što će napraviti set fotografija sa Master karticom izdatom na njeno ime.

- Evo, miševi iz opozicije: imam master – napisaće slavodobitno, jer je Staša Napredna Stojanović tipična manekenka Srpske napredne stranke, prirodnog staništa svih neprirodnih osoba na ovom svetu. I kad god pomislimo da nema dalje, oni nam kažu: “Ima, ima!”

Prvi je dan Skupštine, poslanici polažu zakletvu, pa je Staša Stojanović, ovekovečila za Instagram svoje prve radne sate i polaganje zakletve, tako što je svim prijateljima i rodbina posalala poruku: “Položila!”

- Je l’ bila teška zakletva? – pitali su je ko onomad kada je studirala inženjeriju investicionog menadžmenta ili kao se već zove taj smer, pa je posle ispita pitali: “Je l’ bio težak ispit?”

- Ma zakletva je prelaka, celu zakletvu, sa svim zarezima, naučila sam napamet za samo sedam dana svakodnevnog bubanja. Tako da sam tečno, bez stanki, izgovorila: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“ Čak nije ni moralo da se uči napamet, tek tamo sam shvatila, jer nam je neki tip sve vreme šaputao tačne odgovore zakletve – napisala je Staša svim svojim prijateljima i rodbini.

I rešila da se ubuduće potpisuje kao master inženjer investicionog menadžmenta sa položenom zakletvom i otvorenim nalogom na Instagramu. Bolje zvuči.

Uz to, Staša je uspešno zavšila i Akademiju mladih lidera SNS, gde je stekla zvanje master naprednog menadžmenta, akademik mladog liderstva, a u biografiji joj piše da je zasposlena u Elektroprivredi Srbije – citiramo – na poziciji “vodeći stručni saradnik za podršku tržištu”.

Te nije ni čudo da je prvog dana skupštine pokazala da je i vodeći stručni saradnik za podršku samoj sebi, jerbo su po Instagramu i Tviteru samo iskakali njeni selfiji sa napućenim usnama u crvenoj haljini, a u pozadini napućenih usana mogli ste videti ostale napaćene poslanike Srpske napredne stranke. Toliko se samoslikala i samosnimala da nije isključeno da će ubudće oko vrata morati da nosi tablu: “Objekat je pod video nadzorom”. Čime ćete unapred biti obavešteni da joj vrlo lako možete upasti u kadar.

Sva ova “vodeća” zvanja Staša je stekla jer je prethodnih godina bila vodeći stručni saradnik za podršku predsedniku Vučiću – što je u Srbiji osnovna preporuka da bi postali vodeći stručni saradnik nekog javnog preduzeća u propadanju kakvo je Elektroprivreda Srbije, a propadanje je i krenulo jer su na sva ključna mesta postavljeni vodeći stručni saradnici za podršku predsedniku Vučiću.

Pošten čovek ne može da se zapita: “Gde li ih samo nalaze i kolko ih još ima?”