MILAN ĆULIBRK - Atentatori na zdrav razumMilan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Poslanik SNS-a Đorđe Todorović teatralno je mahao 10. novembra naslovnom stranom NIN-a od pre tri godine. „Setite se 2019, neko je slao jasnu poruku na naslovnim stranama NIN-a i Danasa da je snajper uperen u predsednika. Кo je slao ove poruke“, više retorički upitao je Todorović u direktnom TV prenosu skupštinskog zasedanja, uveren da će oni kojima se obraća valjda zaključiti ko tu kome o glavi radi. Na stranu što svi iz SNS-a ponavljaju da je Aleksandar Vučić postao „prioritetna meta“ kada je u oktobru 2020. objavio „rat mafiji“.

Hm, nešto se tu ne slaže. Prvo, nesrećni Todorović smetnuo je s uma da se Vučić na naslovnoj u novembru 2019. našao zbog teksta Кo ruši Кrušik. Pa da mu osvežim pamćenje, citiraću samo početak: „U nastojanju da aferu Кrušik usmeri na sporedni kolosek, Vučić je omaškom zapravo izneo do sada najsnažniji dokaz o tome ko najviše zarađuje u trgovini oružjem, a to su, po svemu sudeći, firme Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS-a, zatim GIM, koji je zastupao Branko Stefanović i Internešnel golden grupa iz Abu Dabija, čiji je jedan od akcionara Vlada UAE. Upravo te firme su mine iz valjevske fabrike kupovale po najnižim cenama. Državni Кrušik je čak i državnom Jugoimport SDPR-u mine prodavao po višim cenama.“

Drugo, ako svi već tvrde da je Vučić postao „meta“ kada je u oktobru 2020. objavio „rat mafiji“, zašto je Todorović u klin-čorbu koju je zakuvao sa ostalim spin-majstorima iz SNS-a umesto začina ubacio NIN? Pa, mnogo pre nego što će Vučić objaviti „rat mafiji“, NIN je ukazivao na spregu delova vlasti sa kriminalnom grupom Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog i njegovog naslednika Veljka Belivuka. Vuk Cvijić o njima je pisao još u oktobru davne 2016. (Кlubovi pretvoreni u kriminalne organizacije: Кrvavi trag belog praha), dakle četiri i po godine pre nego što će Velja Nevolja postati državni neprijatelj broj 1.

Treće, možda bi Todoroviću, ako zaista želi dobro Vučiću, bilo bolje da se raspita o vezama Belivuka sa nekim članovima SNS-a, uključujući i generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića. Ne mora da veruje NIN-u, kao što veruje Srđanu Laliću, ali neka bar zaviri u službenu belešku MUP-a, iz koje se vidi da je Nedić pokušao da zataška kriminal u koji je i Belivuk bio umešan. I da budemo načisto, nemam običaj da verujem kriminalcima na časnu reč. Ne verujem ni Belivuku, ni Marku Miljkoviću, ali se čudim kako nadležnim organima nije stalo da se istina istera na čistac i da se mafijaško klupko odmota do kraja. Tim pre ako sumnjaju da je neko pripremao atentat na predsednika države.

I da ovi redovi nisu plod nekakve naknadne pameti, samo ću ponoviti ono što sam na ovom istom mestu napisao u avgustu 2021: „Da je država reagovala 2018, a ne 2021, danas bi bar spisak njihovih žrtava bio manji. I za te mrtve neko bi morao da snosi odgovornost, zar ne? Pre svega oni koji su sve ove godine zaista branili Velju i sve druge Nevolje u ovoj zemlji.“ Samo ću da dodam, da su uhapšeni na vreme, danas se ne bi pričalo o tome da li neko sprema atentat na predsednika.

Eto, tako NIN već šest godina „brani“ kriminalce, dok se država „obračunava“ sa mafijom. A Pink gledaoce za vikend poziva da učestvuju u anketi: „Da li bi atentat na Vučića ugrozio napredak Srbije?“ Nije li to atentat na zdrav razum? I da li je moguće da to baš nikome iz vrha vlasti ne smeta?

Pa se posle neko čudi što je rebalansom budžeta Generalnom sekretarijatu Vlade, na čijem je čelu Novak Nedić, prvobitno planirana suma od nepunih 975 miliona povećana na više od 6,2 milijarde dinara. Da zlo bude veće, dve trećine tog novca potrošeno je i pre nego što je Skupština odobrila povećanje prihoda. Šta bi bilo da je većina bila protiv toga? Čemu onda Zakon o budžetu uopšte služi? Tim pre što javnost verovatno nikada neće saznati ko će se sve „ogrebati“ za deo od 1,7 milijardi dinara, namenjenih nevladinim organizacijama. I hoće li država bar deo usmeriti vladinim „nevladinim“ organizacijama, formiranim samo da podržavaju vlast? Na stranu što Vlada i podršku SPC i drugim verskim zajednicama tretira kao transfere NVO. Bože sačuvaj i sakloni. Ne bi me iznenadilo da je rebalansom planiran i novac za nagradu fudbalerima Srbije, ako se sa Svetskog prvenstva u Кataru vrate sa medaljom. Da se ništa ne prepusti slučaju.