Hrvatska je u četvrfinalu SP-a, čudesni Livaković u neviđenoj drami obranio tri penala!



Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva nakon lutrije jedanaesteraca! Junak je bio Dominik Livaković koji je obranio čak tri udarca s bijele točke!

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u osmini finala boljim izvođenjem 11-eraca izbacila Japan sa 3-1.

Nakon 120 minuta bilo je 1-1, da bi prilikom izvođenja 11-eraca u junaka izrastao Dominik Livaković koji je obranio tri udarca Japanaca.


Poveo je Japan golom Daizena Maede (43), na 1-1 poravnao je Ivan Perišić (55). Kako se rezultat više nije mijenjao ni do isteka 90. minute kao niti nakon dodatnih pola sata, o putniku u četvrtfinale odlučivalo se udarcima s bijele točke.

Hrvatska će u četvrtfinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Brazil - Južna Koreja koji je na programu od 20 sati.

Japan je bio opasniji u prekidima u prvom poluvremenu, dok su hrvatske prilike dolazile nakon pogrešaka suparničke zadnje linije. U 3. minuti glavom je pokušao Taniguchi koji se ubacio u hrvatski kazneni prostor nakon ubačaja Enda no nije bio precizan. Hrvatska je uzvratila u 8. minuti, Perišić je iskoristio pogrešku Tomiyasua, ušao u kazneni prostor iskosa s lijeve strane, no nije uposlio Kramarića u sredini već je pokušao sam udarcem kojega je obranio Gonda.

Nova pogreška japanske obrane stigla je u 24. minuti kada je Petković oteo loptu, no predugo je čekao s dodavanjem za Kramarića te je propala vrlo izgledna situacija.

Bolju igru u prvom poluvremenu Japan je okrunio u 43. minuti, nakon kornera je uslijedila kratka kombinacija prije ubačaja Doana s desne strane, Taniguchi je spustio loptu u sredinu gdje se najbolje snašao Maeda i sa šest-sedam metara pronašao put do mreže.

Hrvatska je uspjela poravnati na sličan način početom nastavka. Lovren se priključio napadu i uputio sjajan centaršut s desne strane točno na glavu Perišića koji je sa 13 metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Gonde.

Uslijedili su dalekometni pokušaji s obje strane, no Livaković je u 57. minuti odlično reagirao na udarac Enda, da bi se u 62. minuti istaknuo i Gonda nakon pokušaja Modrića.

Do kraja dvoboja obje su reprezentacije su igrale više s mišlju kako ne primiti pogodak nego kako ga zabiti. Hrvatska je najbliža pogotku bila u 66. minuti kada Budimir nije bio precizan glavom te u 78. minuti kada je Perišićev udarac s distance bio blokiran, dok je Japan najopasnije zaprijetio u 104. minuti kada je Mitoma osvojio više od 30 metara i zapucao s vrha kaznenog prostora no Livaković je bio na mjestu. 

Penali

Livi veličanstveni reprizirao je Danijela Subašića, Zadranin je još jednom obranio i spasio Hrvatsku, u traumatičnoj utakmici koje nas je vratila u rusku dramu s novim sretnim krajem. Kupamo se u radosti, a kako smo bili blizu ponora...

Dominik Livaković obranio je tri udarca Japanaca s bijele točke, skidao ih je kao kruške, kao da je to najlakši posao na svijetu, nisu mu zabili ni Minamino, niti Mitoma, niti Yoshida, dobio je tek jedan gol od četiri, a naši su pogađali svi osim Livaje kojeg je zaustavila stativa. Vlašić, Brozović i Pašalić bili su precizni. Pašalić je ova put bio Rakitić. Njegova je bila točka na i.

Hrvatska je ponovno među osam najboljim na svijetu, zaslužila je to jer bila je bolja od Japana, nagrađena je za upornost, nastojanje i odbijanje da odustane, iako smo imali previše igrača koji nisu bili na razini svoje kvalitete i onoga što se od njih očekuje. Japan, koji se nije predstavio kao ekipa vrhunske klase neovisno o vrlinama koje ima, mogao nas je dovesti do udaraca s bijele točke zato što Vatreni nisu bili pravi. U četvrtfinalu morat će pokazati daleko više i biti svakako učinkovitiji jer propustili su neke šanse koje su mogle sve učiniti jednostavnijim.

Izvor: HRT Sport, Jutarnji list