LJUBODRAG STOJADINOVIĆ - Otimanje vida



Ljubodrag Stojadinović, kolumna za portal N1

Žudnja za informacijom nije podložna merenju pa je beskrajna. Nije moguće da nam bilo ko isporuči svoju konačnu istinu. Za njom se traga u slobodnom opštenju, to je nasušni životni poduhvat svakoga od nas. Bez javnih sloboda istina je sakrivena u sopstvenom ropstvu.

Kad nema drugog mišljenja o ćudi vlasti, istina postaje vlasništvo samo onoga koji vlada ljudima pa i putevima saznanja koja utiču na njihovu sudbinu: u konačnom bilansu to je izbor između života i vegetiranja, pri ćemu je uhapšeni informativni prostor, cenzura, obožavanje nakaznih totema i beznađe u vladavini tupoumne fukare ravno smrti.

Jedva se držimo da ne upadnemo u informativnu gluvu sobu koja neizbežno ubija zatočenike ali i zidare takve tamnice. Malo medija izloženih torturi sudnjom mukom nam drži glave iznad mutne vode. Ponegde se još može videti grozna nagota krivotvorenog kralja, njegovi ludački ispadi i rušilački podvizi.

Namera je da se čitava okupirana država odene u simboličku ludačku košulju sa posebnim vrstama rukava. Oni koji to nose ili budu primorani na takvu vrstu mode, lišeni su prava na otpor. Pobuna se ima računati kao bolest, a takve bolesti se leče nasilnim terapijama.

Tako se te stvari odvijaju u zloglasnim bolnicama kojima rukovodi opasni pacijent, opštim nemarom utekao od svake ljudske norme. Namera je da to niko ne vidi, da se ugase novine i televizije koje pokazuju smisao tih užasnih prizora, pa da nastane vreme razuzdane proslave agonije, bez primedbi, uz panegirike, nadrealne slike vračeva, opsenara i čudaka, jedinih koji mrtvom plemenu govore o čarobnim vremenima.

Juče su nas sačekali zatamnjeni ekrani na televizijama N1 i Nova S. Nije bilo programa, osim upozorenja na crnoj pozadini: Mrak u Srbiji bez slobodnih medija.

Sve je to stiglo iznenada i na vreme. Verovao sam da će ove televizije ostati bez prekida uz svoje gledaoce, sve dok još ima vazduha. A opet, izgleda da je došlo vreme ćutanja u mrklom mraku, možda taj poslednji čas ističe ili je već istekao.

Ovdašnji vladar je gladan opšte i javne ljubavi, cveća, ovacija i oduševljenog klicanja. Slavljenja herojskih podviga i odluka kojih nema. Ali nije on taj koga je moguće voleti. On želi da mu se svi dive, ali to mogu samo oni koji ne vide ništa, pa ni njega, i iz takve ga magluštine pretvaraju u boga. Taj kult je izrastao iz mržnje koju stvara kult. I u sekti, mržnja je svestrana: on prezire sve one koji ga ne vole i one koji misle da ga vole. Ali osim deset očaranih političkih erotomana i ulizica, ne voli ga niko, čak ni oni. To se zna, ali ne sme da se kaže da se zna.

Zbog toga je njegov prezir prema svima tako očit. Saznanje o poreklu njegovih javnih grimasa i učestalih mahnitih ispada, na primer, razbilo bi iluzije o čoveku posebnih svojstava, i pokazalo živi portret poslednjeg stadijuma Dorijana Greja. To mora da ostane sakriveno, kao tajna o sramnoj bolesti koja je odavno dostupna svima.

To je samo jedan, ali važan deo vladavine koja se već može odrediti kao tiranija u nastupanju. Sve to o ljubavi i mržnji, o lažnom obožavanju, opštenju sa zločinima, o nakazama i drugim gadostima, poznato je svakome, čak i uz potpuno podaničko zagađenje njegovih medija. Oni već dugo rade na pretvaranju građanstva u krotko pleme obnevidelo od manjka svetlosti, lakoverno i zatucano. Nema dobrog objašnjenja za opstanak tako sumorne i zlokobne vladavine, osim medijske diktature, dresiranih urednika, opasnih javnih laži i opskurnog cenzorskog retuša.

Na naslovnoj strani njegovog tabloida jednom je objavljeno da taj ima bele bubrege kao Damjanov zelenko, a on to nije porekao. Čitaoci tog smeća veruju u posebnu obdarenost poglavice, koji ne samo da klatara najveći, nego igra fudbal, košarku, pleše do snova. Zašto ne bi imao te zamašne stvari koje mu stalno stavljaju u procep? On je tamo ponizan, ali ovde se zna da je junak i da svakome u brk pljune sve što mu je na umu.

Dve nezavisne televizije i jedne dnevne novine još mogu da izraze nevericu, kažu istinu i da se javno podsmevaju nadmenoj karikaturi, ali gde ima diktature, nema sumnje. Zato i crnilo na ekranima, da se zna šta se događa i šta sledi.

Zato je konačna ideja gospodara Srpskog sveta da bude ugašeno sve što ume da misli. Jedan misli za sve, a kad to bude dovoljno, onda je kraj.

Na početku civilizacije je bila reč, možda će se nešto slično dogoditi i na njenom kraju. Profesorka Vodinelić misli da bi to bila beseda nekog diktatora, sa naumom da objavi poslednji čin.

Pre ubistva Olivera Ivanovića bila je pogana reč. Zastrašujuću progon, pogrom i pogrde objavljene na Pinku. Tamo je počelo ubistvo. Tamo se i zataškava. Gašenje svega osim Pinka i njegovih derivata, značilo bi da je Oliver mrtav a možda i nije, nego je negde nestao tek tako. Ništa se o njemu više ne govori. Ubica bi mogao i dalje da se pokazuje kao njegov najbliži posmrtni prijatelj.

Od noćas ponovo rade N1 i Nova S. Bio je to surov i lekoviti opit. Najava tamnice koja će biti sve što imamo, ako nam čudovišta konačno zauzmu oči.