Piše Ranko Pivljanin - Političari, koliko košta da budete pristojni?Ranko Pivljanin, kolumna za portal Nova.rs

Ima ona stara mudrost koja kaže kako se čovek sto puta može pokajati zbog onoga što je izgovorio, a nijednom zbog onoga što je prećutao. Dodatni problem nastaje kad zbog izgovorenog izostane kajanje, a još veći kad usledi „izvinjenje“ koje je više pravdanje uvrede, nego iskrena isprika uvređenom. A najveći problem je kada se sve to dešava na javnoj sceni, a u glavnim ulogama se nađu političari i novinarke.

Naime, na konferenciji za novinare poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS, koja je održana u holu Narodne skupštine, Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS-a je – odgovarajući na pitanje novinarke N1 Emine Kovačević koliko bi nas koštalo odustajanje od evropskog puta – svoj odgovor formulisao kroz degutantnu i mizoginu paradigmu: „Niko Vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa.“

Kako je pitanje o posledicama političkog izbora države, povezao sa prostitucijom i to na primeru novinarke koja je pitanje postavila, zna samo Miloš Jovanović. Otelo se! Nije razmišljao! Iznerviralo ga je pitanje! Hteo je da bude duhovit ili slikovit! Šta god, te reči nisu smele izaći iz usta predsednika jedne partije, narodnog poslanika i kandidata za predsednika države. Tim pre, što njegov gest nije presedan, već alka u već podužem nizu nesuvislih i seksističkih „izleta“ političkih delatnika spram novinarki.

Od netaktične opaske nekadašnjeg predsedničkog kandidata Saše Jankovića koji je voditeljki Minji Miletić na pitanje o imenu njegovog pokreta uzvratio – „Ako vam odgovorim, morao bih da vas poljubim“, preko prostačke primedbe Bratislava Gašića na račun novinarke Zlatije Labović – „Volim novinarke koje lako kleknu“, došli smo do Jovanovićeve mizogine ekvilibristike o „ceni novinarke u grupnjaku.“ Da je i od Šešelja došlo, bilo bi mnogo.

I umesto da uputi nedvosmisleno izvinjenje bez ograda, Jovanović je saopštio kako mu misao možda „nije bila dovoljno precizno izrečena“. Pravdao se i novim metaforama, citirajući Matiju Bećkovića koji izbor između Кosova i Evropske unije vidi kao izbor između „majke i laptopa“, pri čemu, po Jovanoviću, redakcija N1 „nesumnjivo bira laptop“ u tu svoju vrednosnu orjentaciju „uvija u oblande bljutave političke korektnosti“ tražeće „izgovore u nepostojećim uvredama“. I kako je hteo reći „da ne postoje stvari na koje se ne može lako ili ne sme uopšte staviti cena“ i tako dalje, sve dok nije došao u poziciju onog sina koga majka nije klela što se kockao, već što je išao da se vadi.

Ono što je dodatno poražavajuće u celoj stvari jeste činjenica da u zemlji Jutki, Palmi, Šešelja i ostalih Šćekića (onaj što je simulirao oralni s*ks naspram opozicionih poslanica u Skupštini) jednu ovakvu stupidariju sebi dozvoli i čovek školovan na Sorboni i profesor Univerziteta. Ako političar njegovog obrazovnog i intelektualnog nivoa ovako „prokliza“, zašto bismo se onda čudili svim onim priprostim mamlazima koje ne obavezuju niti pamet niti znanje niti obzir niti obraz? Izgleda da ni Sorbona više nije što je bila, ili je Srbija u stanju i nju da pokvari. Nego da sve vas političare upitam: za koliko novca bi mogli biti bar malo pristojniji? Već nas debelo koštate, pa hajde da i to platimo.