Petar Peca Popović: Kakav je ovo svet? Kako će deca, koja sad odrastaju, doživljavati svet u kom treba da osvajaju budućnost?



Pisac, novinar i muzički kritičar Petar Popović Peca bio je gost u emisiji „Probudi se“.

Komentarišući političke događaje koji su obeležili period za nama, Popović je rekao da svi zaslužujemo da živimo u boljem svetu.

„Kako će deca, koja sad odrastaju, doživljavati svet u kom treba da osvajaju budućnost? Ja sam zbunjen, Pirot je postao sad, da me ne shvatite pogrešno, naš Cernobilj. Dve nedelje ne mogu da saniraju problem. Pa ovog dečka upucaju. Dečko kao da je meta na strelištu. Pet rana, to nije jedna rana. Onda gledate ovu jadnu decu po Kosovu, to je tragedija šta se događa. Sad su deca došla na red? Pa ne mogu da verujem, kakav je ovo svet? Kakve su ovo poruke“, pitao je Popović.

Za ovaj svet su, kako kaže, odgovorni ljudi, kojima smo dali poverenje da ga vode.

„Znate, ne može običan smrtnik da odlučuje o tome. Nekoga ste ovlastili da zastupa vaše interese, vaše novčanike i ovlastili ste ga da organizuje vašu budućnost. Da čuva ovu sadašnjost i da vam organizuje bolju budućnost“, kazao je on.

Gost jutarnjeg programa TV Nova S rekao je da je tragedija što su intelektualci prvi koji pristanu da ne prepozanju nesreću koja kuca na vrata i koji nasedaju na bajke.

„Evo vam najnovija bajka o špijunima u Beogradu za Novu godinu. Dok je bio gradonačelnik ovaj što više nije gradonačelnik, jesu li nam svake godine dolazile na stotine hiljada turista iz Bugarske, Slovenije i drugih okolonih zemalja, a sad su to špijuni. Nekad smo svi bili izdajnici, a sad ovi koji dolaze su špijuni. Ta priča služi da se zaluđuje neko i da se skrene pažnja sa drugih tema. Kako je moguće da nam se priča 14,5 odsto inflacija. Braon šećer je prošlog februara bio 96 dinara, a sad je 209 dinara. Gde je tu 14 odsto? A da vam ne pričam o mesu. Idite u samoposlugu, uzmite hiljadu dinara i uđite… Onda vas od ujutru do uveče zbunjuju vestima koje slušate i onda morate da otupite. A kad ste otupeli, onda ste materijal za svaku vrstu manipulacije“, opisao je on kako prenosi Nova.rs.

Peca Popović naglasio je da čovek ima ime, prezime i „malo kičme“ da svedoči o svetu u kom živi.

„Znate, ne možemo svi da ćutimo. Nije nas niko ovlastio na to. Nas je neka škola, neke godine, neka istorija obavezala da ono što vidimo smemo da kažemo. To nam Ustav garantuje – da imamo pravo da kažemo ono što mislimo. Mi nismo mi zato neprijatelji države. Mi smo neprijatelji jedne interesne grupe, a ne države, ako se ovo može zvati država. Ja nemam nijednog neprijatelja, jadna je ta država u kojoj sam ja neprijatelj. Tužno je da ja u 2022. promovišem tri knjige i da imam više promocija u okolnim zemljama i dijaspori, nego u zemlji u kojoj sam rođen. To ne želim nikome. To obrazloženje ‘da imate dugačak jezik’, da ste učestvovali u Utisku nedelje Ja u Srbiji imam mnogo prijatelja, ali kad su ovakve situacije ne smeju baš svi ni da budu domaćini“, opisao je on.

Izvor: Nova.rs, Danas