MILAN ST. PROTIĆ - Poslednji popis pokazuje na kakvoj se nizbrdici nalazimo, a da ne govorimo o stanju morala, ekonomije i institucija



Istoričar Milan St. Protić ocenio je u "Utisku nedelje" da je evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja nepovoljan za Srbiju i dodao da su do takvog nepovoljnog sporazuma doveli pregovori koji su vođeni, kako je istakao, pogrešnim putem. Istakao je da nas istorija uči da je u poslednjih 80 godina „iz koraka u korak“ Kosovo sve dalje od Srbije.

„Ono što je bitno jeste da je pregovore trebalo voditi drugačije…. Ja se trudim koliko mogu da sagledam srpstvo u celini i ta ocena do koje dolazim je katastrofalna. Poslednji popis pokazuje na kakvoj se nizbrdici nalazimo, a da ne govorimo o stanju morala, ekonomije ili institucija“, rekao je Protić u „Utisku nedelje“ na TV Nova S, a prenosi Nova.rs.

On je ocenio da smo još 2001. godine imali neku šansu da se nešto uradi i da je ona propuštena“.

„Pregovori su bili katastrofalni i ovo je jedino što smo mogli da očekujemo“, naveo je on.

On je istakao da je jedina „slamka spasa“ za Srbiju i srpski narod da postane punopravna članica Evropske unije.

„Nisam čak ni to da siguran da je garancija, ako prihvatimo ovaj plan… Onog trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU diže se rampa na članstvo Kosova u UN“, rekao je on,

Upitan o svojoj izjavi da je tokom jednog gostovanja uputio savet Srbima na Kosovu da se „dosele u Srbiju“, Protić je istakao da na Kosovu stradaju „neki nevini i nedužni ljudi“, a koje mi koristimo kao argument za odbranu teritorije.

„Obučemo skupa odela, sednemo u skupe limuzine, odemo tamo na nekoliko sati i podelimo im neke poklončiće i keks i čokolade i mislimo da smo nešto uradili. To je za mene najveći stepen nacionalne hipokrizije. Znamo da im bolje neće biti, nikad“, izjavio je gost „Utiska nedelje“.

Lazarević:  To nije samo papir, već nešto što najdirektnije utiče na naše živote

Urednica KoSSev-a Tatjana Lazarević ocenila je da je ovo najkritičniji momenat kada se govori o pitanju Kosova.

„Ja ne znam šta je sadržina tog plana i ne volim da govorim o sadržaju koji nisam videla. Nenormalno je govoriti javno o nečemu što predstavlja deo tajne diplomatije, a posebno dok na terenu traje kriza“, rekla je ona o francusko-nemačkom predlogu i dodala da se kriza „zahuktava“.

„To za nas nije samo papir nego nešto što na najdirektniji mogući i loš način utiče na naše živote“, rekla je ona.

Ona je ocenila da je sve što je dolazilo sa Zapada 1999. godine u percepciji kosovskih Srba bila „isključivo isterivanje Srbije sa Kosova“.

Lazarević je istakla da ne može da zamisli da Srbija dobije punoprvno članstvo u EU onog trenutka kada zvanično digne ruke od Kosova.

„Ne mogu da zamislim da će Srbija dobiti kompenzaciju za to. Ne mogu da zamislim da Srbija ovakva kakva jeste i kada uđe u EU, šta se u tom trenutku menja“, upitala je ona.

Istakla je i da je njen „lični problem sa Beogradom“ taj što smo kao narod neumereni u svemu.

„Idemo jednog ekstrema u drugi, smetaju mi te dve ekstremne Srbije, takzovana desna Srbija ili taj drugi ekstrem koji se podvodi pod drugosrbijansku neoliberalnu javnost. Ne vidim tu ‘zdravu’ i ‘normalnu’ Srbiju u sredini“, izjavila je Lazarević.

Ona je i ocenila da smo u Srbiji nažalost prilično medijski nepismeni, te da nemamo vremena da pratimo medijski sadržaj onako kako ga treba pratiti i da zapravo „ne umemo da slušamo“.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd