Ovo je beba rođena pod ruševinama u SirijiStanovnici koji su kopali po srušenoj zgradi u gradu na severozapadu Sirije otkrili su uplakanu tek rođenu bebu čija se majka prodila dok je bila zakopana ispod ruševina posle razornog zemljotresa, rekli su rođaci i lekar. U trenutku pronalaska, novorođena deovjčica je i dalje pupčanom vrpcom bila povezana sa majkom Afraom Abu Hadijom, koja je umrla.

Beba je jedini član porodice koji je preživeo urušavanje zgrade u ponedeljak u gradu Jinderis u Siriji, u blizini granice sa Turskom, rekao je za Asošiejted pres rođak Ramadan Slejman.

Novorođenče je spaseno u ponedeljak popodne, više od 10 sati nakon zemljotresa. Nakon što su je spasioci iskopali, komšinica je presekla pupčanu vrpcu, a zatim su odjurili s bebom u dečju bolnicu u obližnjem gradu Afrin, gde je zadržana u inkubatoru, rekao je lekar koji leči bebu, dr. Hani Maruf, objavio je AP, a prenosi nova.rs.

Telesna temperatura bebe je pala na 35 stepeni Celzijusa i imala je modrice, uključujući i veliku na leđima, ali je ona u stabilnom stanju, rekao je doktor. Majka Abu Hadija mora da je bila pri svesti tokom porođaja, dodaje doktor.

On je procenio da je beba rođena nekoliko sati pre nego što je pronađena, s obzirom na to koliko joj je temperatura pala. Da je devojčica rođena neposredno pre zemljotresa, ne bi preživela toliko sati na hladnoći, rekao je on.

„Da je devojčica ostavljena još sat vremena, umrla bi“, rekao je on.

Kada se u ponedeljak pre zore dogodio zemljotres, Abu Hadija, njen suprug i četvoro dece su pokušali da pobegnu iz svoje zgrade, ali se konstrukcija srušila na njih. Njihova tela pronađena su u blizini ulaza u zgradu, rekao je Slejman, koji je stigao na lice mesta odmah nakon što je novorođenče otkriveno.

„Nađena je ispred majčinih nogu. Nakon što su prašina i kamenje uklonjeni, devojčica je pronađena živa“, kazao je rođak.

Maruf je rekao da je beba bila teška 3,175 kilograma, što je prosečna težina novorođenčeta, i da je rođena skoro u terminu.

„Naša jedina briga je modrica na leđima i moramo da vidimo da li ima problema sa kičmenom moždinom“, rekao je on, rekavši da je normalno pomerala noge i ruke.

Jinderis, koji se nalazi u enklavi koju drže pobunjenici na severozapadu Sirije, teško je pogođen u zemljotresu, sa desetinama zgrada koje su se srušile.

Abu Hadija i njena porodica bili su među milionima Sirijaca koji su pobegli na teritoriju pod kontrolom pobunjenika iz drugih delova zemlje. Oni su u iz rodnog mesta pobegli 2014. godine pošto je Islamska država zauzela njihovo selo, rekao je rođak koji se predstavio kao Saleh al-Badran. U Jinderis su se doselili 2018. nakon što je Sirijska nacionalna armija, koju podržava Turska, zauzela grad od kurdskih boraca koje podržavaju SAD, rekao je Sleiman.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd