Zašto je Marko Vidojković prognan iz Srbije: Iselio se sa suprugom, nakon više od 30 prijavljeniih pretnji smrću



Pisac i jedan od autora podkasta “Dobar, loš, zao” Marko Vidojković prinuđen je da sa suprugom napusti Srbiju, zbog konstantnih pretnji smrću preko društvenih mreža, a po preporuci Međunarodnog udruženje pesnika, esejista i književnika (PEN). Vidojković već mesec dana živi u inostranstvu, a emisije snima uglavnom preko “skajpa”. U razgovoru za novine “Nova”, kaže da je do sada dobio više od 30 pretnji smrću zbog kritike vlasti u Srbiji, a da su samo dve rešene.

“Preseljeni smo početkom februara, desetak dana nakon što je PEN objavio izjavu kojom izražava zabrinutost zbog pretnji smrću koje dobijam poslednjih godina, a koje nisu rešene, te zbog neizdržive situacije u kojoj se nalazimo supruga i ja. Istog dana tabloidi su pokrenuli kampanju protiv Nenada Kulačina i mene pod nazivom “Šolakovci optužili Srbiju i srpski narod za genocid”, izvrnuvši naše reči u DLZ, kad nam je gost bio Teša Tešanović i kad smo razgovarali o zločinu u Srebrenici. Tad su nam iz PEN rekli da na je potrebno hitno izmeštanje, jer petnje smrću meni, znače i pretnje smrću članovima moje porodice”, kaže Vidojković za Novu.

Smatra da je najverovatnije rekorder među medijskim radnicima po broju pretnji smrću.

“Prijavljeno ih je tridesetak, od toga je jedan slučaj zaključen sporazumom o priznanju krivice, a jedna presuda je bila prvo niža od zakonom propisane, da bi po žalbi tužilaštva postala najniža. To je bilo u jesen 2021. Ostale pretnje nisu rešene. Pritom, vi dolazite u jednu nemoguću situaciju da sedite u tužilaštvu sa osobom koja je pretila da će vam sasuti metak u čelo, a vi pred njom morate da kažete svoju adresu. To su situacije koje želiš da izbegneš i onda prestaneš da reaguješ na pretnje smrću. A to nije normalno”, navodi Vidojković.

Kaže da je postao svestan opasnosti tek kad je otišao iz Srbije.

“U Srbiji je to pakao. Pišem kolumnu za Danas, radim podkast DLZ, a sve vreme sam pod pritiskom koga nisam ni svestan. Tek ovde sam shvatio koliko sam polupan od života u Srbiji. Uglavnom radim preko skajpa, ponekad dođem na jedan dan i snimim emisiju u studiju. U ovom trenutku bilo je bitno da se sklonimo supruga i ja, da živimo koliko toliko normalno, a šta će dalje biti ne znam”, navodi Vidojković i ističe da i njegov kolega iz podkasta Nenad Kulačin konstantno dobija pretnje, ali da on iz objektivnih razloga ne može da napusti Srbiju.

“Ima još mnogo ljudi u Srbiji koji su u istoj situaciji samo zbog kritike vlasti”, navodi Vidojković.

U međuvremenu, PEN je vlastima u Srbiji tražio da sprovedu detaljnu i hitnu istragu pretnji smrću koje je dobio Marko Vidojković.

Na Vidojkovićevu situaciju ukazao je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić u Dnevniku televizije Nova, a zatim i na Tviteru.

„Velika sramota za Srbiju je što zbog reči moraju da je napuštaju pisci“, napisao je Tadić.

Zatim je reagovao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac:

„Marko Vidojković nije relociran. On je prognan. Misli njegove, reči njegove, smeh njegov provokativni“.

Izvor: Nova.rs